Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum s-au transformat șurele din sate în pensiuni cu poveşti incredibile. Preţul unei nopţi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vă mai amintiți șurele din sate, în care oamenii țineau animalele și fânul? În unele zone clădirile vechi au fost renovate şi transformate în localuri şi pensiuni profitabile.

Au oaspeți din toate colțurile lumii, atrași de farmecul și poveștile acestor locuri.

Un restaurant din Cristian, judeţul Braşov, a fost amenajat într-o șură care datează din 1852. O familie de saşi îşi ţinea aici caii de rasă. Fiecare părticică a fost atent recondiţionata, cu ajutorul unor meşteri pricepuţi. Procesul a durat doi ani, iar investiţia a ajuns la 500 de mii de euro.

Tiberiu Dogaru, administrator restaurant: "Bârnele au fost lăsate aşa cum au fost ele, se şi văd cariile care au fost pe interior. Am păstrat aceste scoabe care prind lemnele între ele, tocmai de pe vremea saşilor de acum 100 de ani".

În weekend, localul este închiriat pentru petreceri. Înăuntru încap 210 persoane şi cine vrea să îşi facă nunta acolo plăteşte 1.600 de euro. În bani intra şi cazarea în 17 camere. Dar rezervarea trebuie făcută cu un an înainte de eveniment.

Citește și
SMURD
Opt oameni au căzut de la 3 metri, după ce scara unei pensiuni din Brașov s-a rupt

Brândușa Strasser, turistă: "Am scăpat de agitaţia oraşului şi am venit aici şi ne-am reîncărcat bateriile. E unul dintre puţinele locuri care au păstrat aceasta arhitectură, sunt puţine în ţară la noi".

În acelaşi sat, o altă șură din secolul al 19 lea a fost transformată în spaţiu de cazare. O cameră costa între 70 şi 120 de euro pe noapte. Proprietarii au păstrat inclusiv obiectele folosite pentru animale. Clopotele vitelor şi hamurile au fost atârnate pe pereţi, iar din jugurile pentru boi au făcut lămpi.

Mihai Cristian Beganu, director de cazare: "Am păstrat tot ce s-a putut recupera, de la piatra la lemn, cărămida veche, am încercat să le combinăm într-un stil care să aducă aminte de vremurile de odinioară. Avem cărămizi pe care e marcataă data de 1881".

În urmă cu mai bine de 100 de ani, în faţa acestui fânar devenit acum pensiune se adunau sătenii la claca. Acum turiştii se pot caza în zece camere, cu 50 de euro pe noapte. În preţ intră şi micul dejun.

La Peșteana, în judeţul Hunedoara, doi tineri au pariat şi ei pe trecut. Clădirea veche de 100 de ani pe care au renovat-o atrage anual mii de turişti. Oaspeţii apreciază modul în care proprietarii au îmbinat mobilierul vechi, din lemn masiv, cu piese moderne.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult