Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Acces gratuit la unele investigații medicale. Ce analize pot face persoanele neasigurate

Your browser doesn't support HTML5 video.

De la începutul acestei luni, persoanele neasigurate își pot face analize și investigații gratuite, dacă medicul de familie consideră că există suspiciunea de boală oncologică sau de hepatită.  

Doctorul va trebui să justifice foarte clar emiterea biletului de trimitere. De această măsură au auzit și românii care muncesc în străinătate, iar acum se interesează ce analize își pot face gratuit, atunci când vin în vacanță, chiar dacă nu sunt asigurați în România.

Medici din mai multe județe spun că au fost contactați de români care locuiesc peste hotare și care vor să-și facă, gratuit, anumite investigații în România.

Medic de familie din Giurgiu: „Neasigurați în țară, care lucrează în afara țării și care m-au sunat că au aflat că există această posibilitate să se programeze pentru diferite investigații. Avem posibilitatea să prescriem la neasigurați dacă noi considerăm că acel pacient este la risc și că trebuie să efectueze aceste investigații”.

Mai exact, de la 1 iulie, persoanele neasigurate pot beneficia de bilete de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist pentru analize și investigații imaginstice pentru bolile oncologice, ori pentru hepatitele B și C.

Citește și
cazut in Dâmbovița
Un bărbat a atacat echipajul ambulanței care îl ducea la spital și apoi s-a aruncat în râul Dâmbovița

Este important de precizat faptul că persoanele neasigurate, indiferent că locuiesc peste hotare sau în țară, trebuie să fie înscrise pe lista unui medic de familie din România. Asta le poate da biletul de trimitere pentru analize, doar în condițiile în care există o suspiciunea de boală. Doctorul trebuie să justifice clar motivele pentru care a emis biletul.

În cazul hepatitelor, aceste analize pot duce la diagnosticarea bolnavilor și apoi la includerea lor pe lista de tratament. În România, rata de prevaleță este de 3% pentru hepatita B și puțin peste 1% în cazul hepatitei C.

Adrian Streinu Cercel, medic primar boli infecțioase: „Lumea trebuie să înțeleagă că virusul hepatitic B, că virusul hepatitic C nu mai sunt o problemă. Ele sunt o problemă dacă nu te îngrijești de ele. Dacă te îngrijești de ele te vindeci de C și îl faci indetectabil pe B, virusul hepatitic E, de care se vorbește foarte puțin și virusul hepatitic A au revenit”.

Marinela Debu, președinte APAH RO: „Sunt pacienți care nu ajung, pentru că e distanța mare. Ar trebui să fie în fiecare județ măcar un centru unde să se poată prescrie tratamentul la hepatita C”.

În cazul hepatitei C rata de vindecare este de peste 98%, însă în cazul hepatitei B cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult