Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zelenski, despre atacul masiv al rușilor de luni: Peste 100 de rachete de diferite tipuri și aproximativ 100 de drone Shahed

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel puțin 6 oameni au fost uciși, după ce Rusia a atacat Ucraina cu cel mai masiv baraj de rachete și drone din ultimele săptămâni. Au fost vizate marile orașe din 15 regiuni, inclusiv Kievul.  

A fost bombardat și barajul unei hidrocentrale din apropierea capitalei. Kremlinul a avertizat că va urma un răspuns încă și mai dur la ofensiva ucraineană în Kursk pe teritoriul Federației Ruse. Pe de altă parte, Polonia a spus că probabil o dronă a intrat în spațiul său aerian și armata caută eventuale resturi. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „A fost unul dintre cele mai severe atacuri - un atac combinat. Peste o sută de rachete de diferite tipuri și aproximativ o sută de drone "Shahed". Și, ca majoritatea atacurilor rusești anterioare, acesta a fost la fel de ticălos, vizând infrastructura civilă esențială - cele mai multe dintre regiunile noastre - de la Harkov și Kiev, până la Odesa și regiunile noastre din vest.” În capitală, au răsunat îndelung sirenele și oamenii s-au înghesuit în stațiile de metrou, care sunt folosite drept adăpost. Un grup de tineri intonau imnul oficial al Kievului, in timp ce afara rasunau exploziile proiectilelor interceptate de apărarea antiaeriană. Atacurile au avut drept țintă principală infrastructura energetică ucraineană, grav afectata de bombardamentele intense. Alimentarea cu energie electrică și apă s-a întrerupt în anumite părți ale Kievului. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu ar trebui să existe restricții asupra distanței la care pot lovi armele furnizate Ucrainei, în timp ce teroriștii nu au asemenea restricții. Statele Unite, Regatul Unit, Franța și alți parteneri au puterea de a ne ajuta să oprim terorismul. Avem nevoie de decizii.” Cum unele rachete și drone au lovit în vestul Ucrainei, aproape de granița sa, Polonia a ridicat preventiv avioane de luptă. Un obiect militar - care nu a fost o rachetă - ar fi intrat în spațiul aerian polonez, potrivit agenției naționale de știri. Barajul de rachete și drone cu care rusii au atacat în Ucraina a fost răspunsul furibund la atacuri cu drone ucrainene pe teritoriul Rusiei, însă la o scară mult mai mică. O dronă a lovit - în zori - un bloc turn cu, cu 38 de etaje - cea mai înaltă clădire din orașul Saratov, în regiunea Volga, la sud-est de Moscova. O altă dronă s-a izbit de o clădire în aceeași regiune, la 12 kilometri de un aerodrom militar rusesc. Cele două construcții și 20 de mașini au fost avariate. Pe de altă parte, un cetățean britanic care lucra în estul Ucrainei ca parte a unei echipe de știri Reuters a fost ucis într-un atac cu rachete asupra unui hotel, sâmbătă, a confirmat agenția de știri. Consilierul de securitate Ryan Evans era unul dintre cei șase angajați Reuters care se aflau la Hotelul Sapphire din orașul Kramatorsk - aflat sub control ucrainean, dar aproape de linia frontului. Potrivit autorităților ucrainene, hotelul a fost lovit de o rachetă rusească. În atac au fost răniți și doi jurnaliști Reuters. Unul dintre ei a suferit răni grave.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult