Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vulcanul care a erupt în Islanda și-a pierdut din forța inițială, dar rămâne un pericol. Imagini impresionante

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Rămâneți acasă și pregătiți-vă pentru Crăciun”. Este îndemnul transmis de autoritățile din Islanda, alarmate că oamenii se aventurează în mod necugetat până în apropierea unui vulcan care a erupt cu trei zile în urmă.

Chiar dacă fenomenul și-a pierdut din forța inițială, specialiștii avertizează că locul este în continuare extrem de periculos.

O dronă a zburat deasupra vulcanului islandez care a început să erupă luni noapte și a surprins imagini spectaculoase. Între 100 și 200 de metri cubi de lavă tâșnesc în fiecare secundă dintr-o falie lungă de trei kilometri.

Specialiștii spun că, deși pare că s-a mai domolit, erupția vulcanică ar putea prinde forță în orice moment.

Biarki Kaldalons Friis, geolog: „E încă periculos, desigur, iar magma care ajunge la suprafață are aproape 1.200 de grade Celsius, e extrem de fierbinte și durează mult până se răcește”.

Citește și
vulcan islanda
Lava vulcanului din Islanda a ocolit o localitate din apropiere. Ce riscuri sunt să se repete scenariul din 2010

În plus, autoritățile au lansat numeroase apeluri în care le-au cerut oamenilor să nu se apropie de vulcan. Potrivit presei islandeze, polițiștii desfășurați în zonă și-au petrecut ultimele două zile întorcând curioși din drum. Un bărbat care a reușit să ajungă pe vulcan, noaptea, s-a pierdut și a fost salvat de un elicopter de intervenție.

Specialiștii estimează că erupția s-ar putea opri până la începutul săptămânii viitoare sau ar putea continua la un nivel diminuat săptămâni sau luni de zile. Oricum, cei 4 mii de localnici evacuați încă de luna trecută își vor petrece sărbătorile de iarnă în locuințele temporare puse la dispoziție de autorități.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult