Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ursula von der Leyen sprijină comisarii-desemnați ai Franţei şi Ungariei

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, şi-a exprimat oficial marţi sprijinul pentru candidaţii desemnaţi de Franţa şi Ungaria în echipa sa de comisari.

Ursula Von der Leyen urma să preia la 1 noiembrie ştafeta de la Comisia condusă de predecesorul său în funcţie Jean-Claude Juncker, dar trei dintre candidaţi - cei nominalizaţi de România, Ungaria şi Franţa - au fost respinşi de Parlamentul European, relatează Agerpres.

Von der Leyen a propus marţi statelor membre din UE să-i aprobe pe candidaţii Thierry Breton (Franța) şi Oliver Varhelyo (Ungaria), actualul ambasador al Ungariei la UE, pe care i-a audiat cu o seară în urmă, a indicat purtătorul său de cuvânt, Jens Flosdorff.

Nominalizarea candidatului României întârzie din cauza unei crize guvernamentale, conform dpa. Guvernul interimar de la Bucureşti a fost invitat să prezinte un nou candidat cât mai rapid posibil, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui-ales al Comisiei Europene.

Francezul Thierry Breton, şeful gigantului tehnologic Atos, este astfel pe punctul de a prelua influentul portofoliu pentru piaţa internă, dar au apărut întrebări despre posibile conflicte de interese în cazul său. Breton, fost ministru francez al economiei, a prezentat 'propuneri ambiţioase' pentru a soluţiona astfel de preocupări, a indicat marţi Jens Flosdorff.

Citește și
ursula von der leyen
Consecințele amânării Brexit. Marea Britanie va avea nevoie de comisar european

El a fost nominalizat după ce candidatura precedentă a Franţei, Sylvie Goulard, a fost respinsă din cauza unei anchete antifraudă în curs de desfăşurare la UE şi a activităţii de consultanţă profitabilă în timp ce era eurodeputat.

Von der Leyen şi-ar putea prelua oficial funcţia la 1 decembrie dacă Parlamentul European aprobă întreaga componenţă a echipei sale de comisari la timp, dar mai sunt încă multe obstacole de depăşit.

Ce se întâmplă cu propunerea României pentru funcția de comisar

Premierul demis Viorica Dăncilă a anunțat marți că îl propune pe Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european, scrisoarea către Bruxelles urmând să fie trimisă marţi.

În replică, președintele Klaus Iohannis a transmis un comunicat de presă în care a anunat că Dăncilă ”nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european”.

”Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.” - spune șeful statului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult