Ursula von der Leyen sprijină comisarii-desemnați ai Franţei şi Ungariei


Ultimul update: Marti 29 Octombrie 2019 15:35
Data publicarii: Marti 29 Octombrie 2019 15:29
Categorie: Stiri externe
ursula von der leyen

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, şi-a exprimat oficial marţi sprijinul pentru candidaţii desemnaţi de Franţa şi Ungaria în echipa sa de comisari.

Ursula Von der Leyen urma să preia la 1 noiembrie ştafeta de la Comisia condusă de predecesorul său în funcţie Jean-Claude Juncker, dar trei dintre candidaţi - cei nominalizaţi de România, Ungaria şi Franţa - au fost respinşi de Parlamentul European, relatează Agerpres.

Von der Leyen a propus marţi statelor membre din UE să-i aprobe pe candidaţii Thierry Breton (Franța) şi Oliver Varhelyo (Ungaria), actualul ambasador al Ungariei la UE, pe care i-a audiat cu o seară în urmă, a indicat purtătorul său de cuvânt, Jens Flosdorff.

Nominalizarea candidatului României întârzie din cauza unei crize guvernamentale, conform dpa. Guvernul interimar de la Bucureşti a fost invitat să prezinte un nou candidat cât mai rapid posibil, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui-ales al Comisiei Europene.

Francezul Thierry Breton, şeful gigantului tehnologic Atos, este astfel pe punctul de a prelua influentul portofoliu pentru piaţa internă, dar au apărut întrebări despre posibile conflicte de interese în cazul său. Breton, fost ministru francez al economiei, a prezentat 'propuneri ambiţioase' pentru a soluţiona astfel de preocupări, a indicat marţi Jens Flosdorff.

El a fost nominalizat după ce candidatura precedentă a Franţei, Sylvie Goulard, a fost respinsă din cauza unei anchete antifraudă în curs de desfăşurare la UE şi a activităţii de consultanţă profitabilă în timp ce era eurodeputat.

Von der Leyen şi-ar putea prelua oficial funcţia la 1 decembrie dacă Parlamentul European aprobă întreaga componenţă a echipei sale de comisari la timp, dar mai sunt încă multe obstacole de depăşit.

Ce se întâmplă cu propunerea României pentru funcția de comisar

Premierul demis Viorica Dăncilă a anunțat marți că îl propune pe Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european, scrisoarea către Bruxelles urmând să fie trimisă marţi.

În replică, președintele Klaus Iohannis a transmis un comunicat de presă în care a anunat că Dăncilă ”nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziția de comisar european”.

”Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen.” - spune șeful statului.

Sursa: Agerpres

Șefa CE așteaptă ca România să-și nominalizeze comisarul. Cele două nume de pe lista PNL
Consecințele amânării Brexit. Marea Britanie va avea nevoie de comisar european
Președintele CE ar prefera ”o doamnă” pentru postul de comisar european al României
VIDEO PROTVPLUS.RO