Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un mort și un rănit grav după ce un elicopter al ONU a fost atacat în Congo

Un soldat sud-african din "căştile albastre" a fost ucis, iar un altul grav rănit duminică de tiruri trase asupra elicopterului lor în estul Republicii Democratice Congo (RDC), a declarat un purtător de cuvânt al ONU pentru AFP.

Aparatul a fost ţinta tirurilor în jurul orei locale 15:00 (12:00 GMT) în timp ce zbura spre Goma, capitala provinciei Nord-Kivu, unde a reuşit în cele din urmă să aterizeze.

Potrivit lui Amadou Ba, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Misiunii ONU în RDC (Monusco),originea tirurilor nu este deocamdată cunoscută şi localizarea lor precisă urmează să fie stabilită.

Într-un comunicat publicat duminică seara, Bintou Keita, şefa Monusco, "condamnă ferm acest atac laş împotriva unei aeronave cu emblema Naţiunilor Unite" şi aminteşte că "atacurile împotriva căştilor albastre pot constitui o crimă de război".

La 29 martie 2022, opt militari ONU (şase pakistanezi, un rus şi un sârb) fuseseră ucişi în prăbuşirea elicopterului lor deasupra unei zone de luptă între armata congoleză şi rebelii din M23.

Din noiembrie 2021, rebeliunea etnicilor majoritari tutsi din M23 a cucerit teritorii la nord de Goma. RDC acuză Rwanda de sprijinul rebelilor, ceea ce este confirmat de experţi ONU şi de ţările occidentale, dar Kigali neagă acest lucru.

Aceste tiruri asupra unui elicopter ONU survin la o zi după o întâlnire în Burundi între mai mulţi şefi ai unor state din Africa de Est, inclusiv preşedinţii congolez şi rwandez, între care relaţiile s-au deteriorat în ultimele luni.

Acest summit s-a încheiat printr-un apel la "încetarea focului imediat de către toate părţile" şi o retragere a tuturor grupurilor armate, "inclusiv a străinilor" din estul RDC.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult