Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un fost prim-ministru face anunțul momentului într-un interviu controversat. Statul care „visează la război cu Rusia”

Fostul prim-ministru ceh Andrej Babiš a acuzat actualul guvern ceh că „visează la război cu Rusia” într-un interviu controversat cu instituția pro-Kremlin Parlamentní listy.

„Guvernul [actualul prim-ministru Petr] Fiala visează la război cu Rusia, probabil cu avioanele F-35, care urmează să sosească cândva în următorii 11 ani”, a spus Babiš, referindu-se la achiziționarea de către ministerul ceh al apărării a avioanelor americane.

Babiš a numit anterior avioanele „inutile”, adăugând că Cehia „nu are nevoie de ele”.

Guvernul lui Fiala a fost un susținător ferm al Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 și găzduiește 380.000 de refugiați ucraineni, ceea ce reprezintă unul dintre cele mai mari cifre pe cap de locuitor (aproximativ 1:30) din UE.

De asemenea, țara a asigurat 300.000 de obuze de artilerie din afara UE pentru a-și îndeplini promisiunea blocului de a furniza armament Ucrainei.

Babiš, un populist care a co-fondat recent grupul de extremă-dreapta Patrioții pentru Europa în Parlamentul European, a mai spus că guvernul de centru-dreapta al lui Fiala este „cea mai mare amenințare la adresa securității statului” și l-a criticat pentru creșterea taxelor și pentru exacerbarea politicii Europei.

Babiš a fost vocal antiguvernamental de când partidul său liberal Acțiunea cetățenilor nemulțumiți (ANO) a pierdut alegerile parlamentare din 2021 din țară. În ianuarie 2023, a candidat fără succes la președinție pe o platformă de a evita războiul cu Rusia , o linie pe care continuă să o urmeze înaintea alegerilor parlamentare din 2025 din Cehia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult