Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”Putin este un prost.” ”Nu am văzut nici măcar un fascist”. Înregistrări cu discuțiile soldaților ruși din Ucraina

Jurnaliștii de la New York Times au publicat înregistrările audio și traducerile apelurilor telefonice ale soldaților ruși aflați pe teritoriul Ucrainei, care se plângeau - în luna martie - către familiile și prietenii lor.  

Din tranșee și din casele ocupate în zona Bucea, o suburbie vestică a Kievului, soldații ruși nu au respectat ordinele, efectuînd apeluri neautorizate de pe telefoanele mobile către soțiile, prietenele, prietenii și părinții lor, aflați la sute de kilometri de linia frontului.

Nikita, către partenerul său: ”La naiba. Sunt cadavre întinse pe drum. Civilii pur și simplu zac întinși pe jos. Totul este ca un rahat”.

- ”Chiar pe drum?”

- ”Da”.

Citește și
Zelenski ar putea merge la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Ar fi prima ieșire din țară de la invazie
Zelenski: "Ucraina nu acceptă preluările de teritorii. Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi"

Nikita, unui prieten: ”Totul a fost jefuit. Tot alcoolul a fost băut, dracu. Și toți banii au fost luați... Toată lumea face asta aici.”

Aceste înregistrări, realizate pe parcursul lunii martie, au fost interceptate de către agențiile ucrainene de aplicare a legii și obținute de New York Times.

Jurnaliștii au verificat autenticitatea acestor apeluri prin încrucișarea numerelor de telefon rusești cu aplicații de mesagerie și profiluri de rețele sociale, pentru a identifica soldații și membrii familiei.

The Times a petrecut aproape două luni traducând înregistrările, care au fost editate pentru claritate și lungime.

Serghei, către mamă: ”Nimeni nu ne-a spus că mergem la război. Ne-au avertizat cu o zi înainte să plecăm”.

Aleksei, unui partener: ”Nu știam că se va întâmpla asta. Au spus că mergem la antrenament. Nenorociții ăștia nu ne-au spus nimic”.

Apelurile, făcute de zeci de luptători din unitățile aeropurtate și din Garda Națională a Rusiei, nu au fost făcute publice anterior și oferă o vedere din interior asupra unei armate aflate în dezordine, la doar câteva săptămâni de campanie.

Conversațiile variază de la banal la brutal și includ critici directe la adresa lui Putin și ale comandanților militari, remarci care ar putea fi pedepsite, conform legislației ruse, dacă ar fi exprimate public acasă.

The Times folosește doar prenumele soldaților, pentru a le proteja identitatea.

Aleksandr: ”Nu putem lua Kievul... Luăm doar sate și gata”.

Serghei, către o prietenă: ”Vor doar să păcălească oamenii la televizor, de genul: „Totul este în regulă; nu există război, doar o operațiune specială. „Dar, în realitate, este un adevărat război.”

Serghei, către mama: ”Mamă, nu am văzut nici măcar un fascist aici... Acest război se bazează pe o pretenție falsă. Nimeni nu avea nevoie. Am ajuns aici și oamenii duceau o viață normală. Foarte bine, ca în Rusia. Și acum trebuie să locuiască în subsoluri. Bătrâna care locuia lângă noi trebuie să locuiască în pivniță. Îți poți imagina?”

Aleksandr: ”Putin este un prost. Vrea să ia Kievul. Dar nu avem cum să facem asta”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult