Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că este dispus să parcurgă un drum lung în negocierile cu Hamas

Benjamin Netanyahu a declarat duminica aceasta că este dispus să parcurgă "un drum lung, lung" în negocierile privind acordul de încetare a focului cu gruparea islamistă palestiniană Hamas.

În tot acest timp familiile celor răpiţi în Gaza şi tot mai mulţi membri ai echipei de negociatori îl îndeamnă să semneze un acord, informează EFE.

Prin acest mesaj, Netanyahu a dorit să insiste asupra falsităţii informaţiilor difuzate de cel mai popular post de televiziune din Israel, Channel 12. Postul relatase că şeful serviciului secret israelian Mossad, David Barnea, i-a spus lui Netanyahu că acordul este gata, că ar trebui acceptat, şi l-a acuzat pe premier că-l tot amână.

Barnea, care conduce echipa de negocieri israelieni, l-ar fi acuzat pe premier că iroseşte situaţia de superioritate în care se află Israelul după moartea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

''Această informaţie dăunează negocierilor şi, din păcate, aruncă praf în ochii iubitelor familii ale celor răpiţi'', a declarat duminică premierul la întâlnirea săptămânală a cabinetului de miniştri, căruia aceste familii invocate de premier îi cer zilnic semnarea unui armistiţiu în Gaza care să permită întoarcerea acasă a celor 111 ostatici, care se află încă în mâinile Hamas.

Citește și
politie iran
Franţa i-a îndemnat pe francezii care s-ar afla încă în Iran să părăsească această ţară cât mai repede

Netanyahu a declarat că Hamas nu acceptă "cei mai elementari termeni" ai propunerii şi a acuzat gruparea că a introdus "zeci" de amendamente.

Vineri, Netanyahu a autorizat echipa de negocieri să se întoarcă la Cairo sâmbătă seara pentru a continua negocierile.

Cu toate acestea, surse egiptene de securitate au declarat pentru EFE că încă de vineri au încetat "complet" contactele dintre mediatorii din Egipt şi Qatar cu Israelul pe tema negocierilor pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza după asasinarea şefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Potrivit acestor surse, care au cerut să nu fie identificate din cauza sensibilităţii problemei, "furia în rândul liderilor Hamas din interiorul şi din afara Fâşiei Gaza" şi frustrarea mediatorilor cu privire la asasinarea lui Haniyeh au dus la întreruperea negocierilor.

Netanyahu s-a adresat cabinetului de miniştri pentru a se asigura că ţara este pregătită pentru "orice scenariu" în actualul climat de tensiune din regiune, după moartea lui Haniyeh într-un atac la Teheran şi bombardamentul israelian de la Beirut în care a fost ucis liderul militar al Hezbollah, Fuad Shukr.

"Le repet inamicilor noştri: vom răspunde şi vom cere un preţ mare pentru orice act de agresiune", a declarat Netanyahu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult