Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O substație a centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, atacată de Ucraina. Rusia acuză ”un act terorist”

Conducerea centralei nucleare Zaporojie, deținută de Rusia, a anunțat că forțele Ucrainei au lansat un nou atac asupra unei substații electrice din apropiere, distrugând un transformator. 

Centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, cu șase reactoare, a fost preluată de forțele ruse în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina din februarie 2022.

Fiecare parte o acuză în mod regulat pe cealaltă că a atacat sau că a plănuit să atace centrala. Conducerea centralei, care a făcut acest anunț pe Telegram, a transmis că un atac de artilerie a lovit transformatorul de la substația "Raduga" din orașul Enerhodar din sud-estul Ucrainei.

Potrivit Reuters, rușii au descris incidentul drept ”încă un act terorist menit să destabilizeze situația din orașul satelit al centralei nucleare Zaporojie".

De asemenea, a fost postată o fotografie care arată fumul ieșind din vârful unei clădiri.

Citește și
zaporojie
Şeful AIEA spune că turnul de la centrala nucleară Zaporojie trebuie demolat, după incendiul care l-a afectat luna trecută

La 20 septembrie, conducerea centralei a acuzat armata ucraineană că a atacat o a doua substație din Enerhodar. În ziua următoare, ministrul ucrainean de externe, Andrei Sibiha, a acuzat Rusia că planifică atacuri asupra instalațiilor nucleare ucrainene înainte de iarnă.

Liniile electrice către centrala Zaporojie au fost întrerupte în mai multe rânduri, crescând șansele unei pene de curent care ar putea provoca un accident nuclear. Agenția Internațională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a staționat în permanență observatori la centrală și a îndemnat ambele părți să se abțină de la orice atac asupra acesteia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult