Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează

"Sprijinul" Coreii de Nord pentru Rusia, "fie prin livrarea" de echipamente militare, fie prin "utilizarea posibilă de personal", reprezintă o "escaladare clară" a războiului din Ucraina, a avertizat vineri Ministerul german de Externe, relatează AFP.

Phenianul "nu trebuie să contribuie" la conflict şi trebuie "să se abţină de la orice acţiune în acest sens", a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului, Kathrin Deschauer, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că soldaţi nord-coreeni vor începe să lupte împotriva trupelor ucrainene începând de duminică.

"Potrivit serviciilor noastre de informaţii, pe 27 şi 28 octombrie Rusia va utiliza primii militari nord-coreeni în zonele de luptă", a anunţat Zelenski pe Telegram.

Serviciul militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august.

Deputaţii ruşi au votat joi în unanimitate ratificarea unui "tratat asupra parteneriatului strategic global" cu Coreea de Nord.

Textul, semnat pe 19 iunie în timpul unei rare vizite a preşedintelui rus Vladimir Putin la Phenian, prevede la articolul 4 un "ajutor militar imediat" în caz de agresiune armată din partea unei ţări terţe.

Întrebat joi despre presupusa desfăşurare de soldaţi nord-coreeni în Rusia, preşedintele Vladimir Putin nu a dezminţit această informaţie.

Serviciile de informaţii sud-coreene au afirmat săptămâna trecută că Phenianul a decis să trimită până la 12.000 de soldaţi pentru a ajuta Rusia în ofensiva ei împotriva Ucrainei.

Coreea de Nord consideră că o desfăşurare a trupelor sale în Rusia este ”conformă” dreptului internaţional

Coreea de Nord dă asigurări vineri că orice desfăşurare a trupelor sale în Rusia ar fi ”conformă” dreptului internaţional, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA - care nu confirmă sau infirmă că Phenianul a trimis deja militari -, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că militarii nord-coreeni desfăşuraţi în Ucraina urmează să lupte începând de duminică împotriva trupelor ucrainene, relatează AFP.

”Dacă lucrul despre care vorbeşte presa internţaională există, cred că ar fi un lucru făcut în conformitate cu regulile dreptului internaţional”, declară adjunctul ministrului de Externe, Kim Jong Gyu, însărcinat cu Afaceri Ruse, citat de KCNA.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult