Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dezastru în Libia. Cadavrele au început să intre în descompunere și sunt temeri că vor apărea bolile

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost nevoie de doar o oră și jumătate pentru a se produce inundațiile catastrofale din Libia și există riscul unei epidemii de holeră, spun oficialii de acolo. Sunt 11.000 de morți, și 10.000 de dispăruți.  

Echipele de salvatori, unele venite din Italia și Turcia, caută supraviețuitori, după ce două baraje s-au rupt în urma ploilor puternice aduse de furtuna Daniel.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Jomana Karadsheh, corespondent CNN în Derna: "Am mers cu mașina prin orașul Derna aseară târziu și, chiar și pe timp de noapte, când e întuneric beznă, încă se mai puteau vedea distrugerile, iar acum, în timpul zilei, iese la iveală amploarea catastrofei. Ai impresia că te afli într-o zonă de război. Voluntarii de aici spun că au nevoie de echipamente grele. Mai sunt blocate mașini și nu se știe câți oameni mai sunt acolo. (Echipele de intervenție) sunt îngrijorate că în acele mașini mai sunt persoane decedate și cer sprijin, cer orice fel de ajutor, vor echipament greu și scafandri pentru a încerca să recupereze cât mai multe cadavre.”

Salvatori turci caută prin apa care le ajunge până la brâu, înconjurați de resturi de tot felul. Un sfert din orașul Derna a fost devastat după inundații apocaliptice, ca un tsunami, provocate de ruperea a doua baraje după ploi ca la potop.

Citește și
Derna, Libia
Dezastru în Libia. Autorităţilor li se cere să nu mai îngroape victimele în gropi comune. Ce spune ONU

Alex Crowford, Sky News: "Acesta este locul unde sunt cele mai mari devastări, din orașul cel mai greu lovit (de inundații), în estul Libiei. Sunt distrugeri uriașe de aici până în port. Torentele s-au revărsat prin centrul orașului, despicându-l în două. Puhoaiele au invadat clădiri, blocuri cu locuințe, școli, case, magazine. Locul acesta era plin de oameni, erau numeroase clădiri rezidențiale, înainte de inundații. Toată zona aceea de jos a fost devastată. Peste 11.000 de oameni au murit, doar în orașul acesta. Peste 10.000 sunt în continuare dispăruți. Localnicii se așteaptă ca bilanțul morților să crească vertiginos."

Numărul uriaș de morți sau dispăruți îl depășește pe al supraviețuitorilor, încă în stare de șoc, la cinci zile dupa dezastru.

Supraviețuitori:

"Apa a ajuns până la etajul al patrulea, se poate vedea, aproape de noi. Au luat oamenii de pe acoperișurile clădirilor și i-am văzut purtați de apele revărsate. Vecinii mei, familia Tashani, au fost luați de pe acoperiș, toți odată. "

"Fiul meu, medic care a absolvit anul acesta, nepotul meu, cu toată familia lui, fiica mea și soțul ei, cu toții sunt dați dispăruți. Noi, cei care am supraviețuit, suntem îndurerați și furioși. Nu a fost niciun fel de pregătire pentru un asemenea dezastru. Și, vă spun cinstit, o mare parte din vină o au autoritățile."

Echipe de salvatori libieni sau veniți din țări ca Italia sau Turcia încearcă să-i ajute pe sinistrați și să recupereze trupurile neînsuflețite. Cadavrele au început să intre în descompunere și sunt temeri că pentru supraviețuitori pot apărea noi pericole - bolile - din cauza apei contaminate.

Potrivit ONU, 30.000 de oameni au rămas pe drumuri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult