Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 3 aprilie. Europa înregistrează peste 40.000 de decese
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pandemia provocată de noul coronavirus a paralizat întreaga planetă. Joi seară, bilanţul a depăşit pragul psihologic de un milion de cazuri confirmate la nivel mondial.
În Europa, Italia rămâne cel mai afectat stat, cu aproape 14.000 de decese, iar Spania se apropie de 11.000, după ce în ultimele 24 de ore s-au mai stins 933 de oameni.
Marea Britanie le urmează, înregistrând de ieri până astăzi 684 de noi decese.
Americanii au ajuns la aproape 250.000 de bolnavi şi 6.000 de decese.
Guvernul ungar a anunțat un bonus de 1.400 de euro lunar pentru cadrele medicale care tratează cazuri de COVID-19.
Comisia Europeană a decis să scutească pentru 6 luni de la plata taxelor vamale și a TVA importul de dispozitive medicale și echipamente de protecție.
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 3 aprilieUPDATE 22:04 Erdogan anunţă o izolare pentru cei cu vârste mai mici de 20 de ani în Turcia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat o izolare obligatorie pentru persoanele cu vârste mai mici de 20 de ani începând de vineri, la miezul nopţii, înăsprind măsurile pentru a opri epidemia de coronavirus care se răpândeşte în Turcia.
Vehiculele nu vor mai avea permisiunea de a intra sau de a ieşi în 31 de oraşe, între care Istanbul şi Ankara, timp de 15 zile, a anunţat Erdogan în timpul alocuţiunii televizate.
UPDATE 21:56 Cel puţin 6.500 de morţi în Franţa
Epidemia de coronavirus din Franţa a ucis peste 6.500 de persoane, dintre care 5.091 în spitale şi cel puţin 1.416 în cămine de bătrâni şi alte unităţi de asistenţă medicală şi socială, potrivit unui ultim bilanţ oficial comunicat vineri, relatează AFP.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate încă 588 de decese în spitale, a declarat directorul general al Sănătăţii, Jerome Salomon. Bilanţul total, cu cifrele incomplete de la alte aproximativ 3.000 de unităţi, a ajuns la 6.507 de morţi.
UPDATE 20:00 Peste 40.000 de decese în Europa
Pandemia de coronavirus a ucis mai mult de 40.000 de persoane în Europa, dintre care trei sferturi în Italia, Spania şi Franţa, potrivit bilanţului stabilit de AFP care citează date oficiale.
Cu un total de 40.768 de morţi (pentru 574.525 de cazuri), Europa este continentul cel mai afectat de pandemia de Covid-19.
UPDATE 19:30 - Italia anunță 766 de decese provocate de coronavirus în ultimele 24 de ore
Autoritățile italiene au anunțat că 766 de persoane au murit în urma infectării cu coronavirus în ultimele 24 de ore, bilanțul deceselor ridicându-se acum la 14.681, conform La Repubblica.
Numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut cu 2.339, numărul total ajungând la 119.826.
Vineri a fost o ușoară creștere zilnică a numărului de îmbolnăviri comparativ cu ultimele zile.
De asemenea, 1.480 de persoane s-au vindecat în ultimele 24 de ore, 19.758 în total.
UPDATE 19:25 - Suedezii contestă atitudinea relaxată a autorităților
Pe de altă parte, tot mai mulți suedezi în frunte cu medicii, contestă atitudinea relaxată a autorităților în legătură cu pandemia. Guvernul de la Stockholm nu a închis școlile și nu a impus restricții vizând izolarea la domiciliu ori deplasările.
Peste 2.000 de doctori, oameni de știință și profesori din Suedia au semnat o petiție prin care cer Guvernului să ia măsuri mai dure.
Sten Linnarsson, om de știință: „Există o îngrijorare în creștere în comunitatea științifică legată de abordarea guvernului suedez față de epidemie. Lipsesc argumentele științifice pentru strategia imunizarii colective.”
UPDATE 19:20 - Mărturia unei asistente din Spania care se luptă cu coronavirusul
Într-un spital din nord-estul Spaniei se duce o bătălie necontenită cu virusul. În timp ce unele asistente iau contactul direct cu pacienții, altele rămân pe holuri pentru a înmâna medicamentele și echipamentul sanitar de care au nevoie primele.
La numai 26 de ani, o asistență trăiește deja experiențe sfâșietoare.
Angela Llobell, asistentă la spitalul Germans Trias i Pujol: „O persoană cu multiple afecțiuni preexistente și care are și peste 80 de ani nu ar putea să intre acum în unitatea de terapie intensivă. Aceste aparate de respirație sunt păstrate doar pentru persoanele care au șanse mai mari de supraviețuire. E adevărat că trebuie să triem pacienții, iar acest lucru este foarte trist.”
Sutele de spanioli care pierd zilnic lupta cu boala sunt duși în morgi improvizate, cum ar fi una încropită în parcarea unei firme de pompe funebre din Barcelona.
Fernando Sanchez Tulla, director de comunicare al caselor funerare Memora: „Cu cât îi scoatem mai repede pe cei decedaţi din spitale, din aziluri, din case de bătrâni sau din locuinţe, cu atât mai repede vom avea paturi disponibile pentru pacienţii care au nevoie de ele. Suntem la capătul lanţului sanitar, dar avem o misiune foarte importantă în această criză.”
UPDATE 19:15 - Lipsă acută de echipamente de protecție în Franța
Francezii se confruntă și ei cu o lipsă acută de echipamente de protecţie. Câteva sute de mii de măşti comandate în China au fost deturnate chiar de pe pistă de americani, care au oferit mai mulţi bani producătorului chinez.
Renaud Muselier, guvernator Provence-Alpes-Côte d'Azur: „Am comandat măşti în China. E multă tensiune acolo, mulţi şmecheri şi, peste toate astea, o putere străină a plătit de trei ori preţul pe care-l plătisem noi pentru transport, chiar pe pistă, înainte să plece avionul. Aşa că regiunea care a făcut comanda nu a mai primit nicio mască.”
UPDATE 19:10 - Studiu privind legătura de vaccinul împotriva tuberculozei și infectarea cu coronavirus
În altă ordine de idei, un studiu preliminar, realizat în șase țări și publicat în Statele Unite Unite, arată o corelație între țările unde oamenii încă sunt vaccinați la naștere împotriva tuberculozei și numărul redus de decese din cauza COVID-19.
Prof. Nigel Curtis, lead researcher BRACE trial on BCG for COVID-19: „Sunt foarte puține intervenții despre care s-a dovedit științific că întăresc sistemul imunitar. Iar vaccinul BCG este unul dintre acestea. Trebuie să vedem dacă asta se aplică și pentru coronavirus.”
Prof. Dr. Mihai G. Netea, Department of Internal Medicine, Radboud University Medical Center: „Dacă se va dovedi că vaccinul BCG reduce cu 25-30% incidența infecțiilor, poate deveni o unealtă foarte importantă chiar din prima fază a unei epidemii, reducând povara infecției în populație.”
UPDATE 19:00 - Spitalele din Olanda sunt supra-aglomerate
În Olanda, unde numărul deceselor a trecut de 1.340, iar spitalele sunt supra-aglomerate, a ieșit scandal după ce medicii le-au recomandat pacienților vârstnici să se gândească bine înainte de a fi de acord să fie tratați de COVID-19 la terapie intensivă.
Mulți au interpretat acest demers drept o încercare de limitare a accesului la tratament. Ministrul Sănătății a dezmințit însă că apelurile medicilor fac parte din politica oficială a Guvernului.
„Această este o procedura standard pentru doctori. Noi o numim planificare avansată a îngrijirii și înseamnă să discuți cu oamenii despre ce ați dori să se întâmple dacă va îmbolnăviți”, a precizat ministrul.
UPDATE 18:20 - Testat pozitiv în urmă cu o săptămână, premierul britanic Boris Johnson îşi prelungeşte carantina
Prim-ministrul britanic Boris Johnson, atins de maladia COVID-19, a anunţat vineri prelungirea carantinei în care se află dincolo de cele şapte zile recomandate de autorităţile sanitare britanice, până când îi vor dispărea simptomele, potrivit AFP.
„Mă simt mai bine, am în continuare unul dintre simptome, am în continuare temperature, trebuie să-mi continui carantina”, a declarat el într-un scurt mesaj video pe Twitter, în care îi invită pe britanici să nu cedeze tentaţiei de a-şi părăsi domiciliul în acest weekend, în contextul în care Regatul Unit se află în izolare de 11 zile.
„Lucrăm din plin la programul nostru pentru a învinge acest virus”, a declarat vizibil obosit şeful guvernului, care continuă să lucreze în reşedinţa sa din Downing Street de o săptămână.
Criticat pentru felul în care gestionează criza, guvernul britanic a promis să efectueze 100.000 de teste zilnic până la sfârşitul lunii şi a inaugurat vineri la prânz un spital de campanie la Londra, cu o capacitate iniţială de 500 de paturi, care însă poate fi extinsă până la 4.000.
UPDATE 17:30 - În SUA se ia în calcul obligativitatea purtării măștii de fiecare dată când cineva iese pe stradă
Experții americani - unii dintre ei - susțin că noul coronavirusul se poate răspândi nu doar prin strănut sau tușit, ci și prin vorbirea normală sau chiar prin respirație.
Dr. Anthony Fauci: „Având în vedere faptul că oamenii asimptomatici transmit în mod clar infecția, nu e o idee rea ca masca să fie purtată de toți. Nu va fi o protecție de 100%. Nu te protejează neapărat pe ține de o infecție, ci îi protejează pe cei din jurul tău pentru a nu lua infecția de la tine.”
De altfel, în unele orașe, masca este obligatorie prin lege.
Eric Garcetti, primarul orașului Los Angeles: „Le recomandăm tuturor locuitorilor orașului Los Angeles să folosească măști confecționate manual de fiecare dată când ies în public și interacționează cu ceilalți.”
21.000 de cadre medicale urmează să ajungă la New York pentru a da o mână de ajutor. Predicțiile specialiștilor americani vorbesc desre 16.000 de morți în tot statul, până la finalul pandemiei.
Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: „În momentul de față mai avem ventilatoare disponibile în stoc pentru aproximativ șase zile.”
Statul Massachusetts și-a cumpărat măști chirurgicale direct din China, trimițând un avion al unei echipe de fotbal american.
În Louisiana echipamentele de protecție sunt aduse la spitale de militarii din garda națională, dar și aici stocurile sunt pe sfârșite. În plus, 2.000 de ventilatoare s-au stricat pentru că nu au fost depozitate cum trebuie.
90% din populaţia Statelor Unite e sub consemn. Președintele Trump spune totuși că nu e oportună extinderea acestor restricții obligatorii la nivel național. Cu toate astea, zece state federale au decis deja să țină școlile închise până la sfârșitul anului școlar în curs.
UPDATE 17:10 - Lipsa echipamentelor de protecție, cea mai mare problemă în SUA
COVID-19 ucide cu rapiditate alarmantă, peste Ocean. Sute de oameni mor zilnic şi lasă în urmă familii traumatizate.
Nicole Buchanan: „Să văd prin ce a trecut soţul meu a fost oribil. Viața ni s-a transformat într-un coșmar. Trebuie să luați acest lucru în serios!"
Cea mai mare problemă este, chiar și în America, lipsa echipamentelor de protecţie pentru medici şi asistente.
Asistentă: „Murim! Ne îmbolnăvim! Nu contează câte ventilatoare primim! Dacă suntem morți, nu mai are cine să le mai opereze!”
UPDATE 16:00 - Un bar virtual din Marea Britanie îşi aşteaptă clienţii online
Un bar virtual, unde clienţii se pot întâlni pe o platformă online pentru a servi o băutură şi a socializa, a fost inaugurat în Marea Britanie pentru a combate singurătatea din perioada de izolare la domiciliu cauzată de pandemie de COVID-19, informează Press Association vineri.
The Campaign for Real Ale (CAMRA), o asociaţie a consumatorilor britanici care promovează băuturile şi pub-urile tradiţionale, a lansat o platformă video care poartă numele The Red (On)Lion, unde oricine se poate bucura de o bere şi o discuţie prin mesageria electronică.
Platforma are o zonă principală de bar, unde vizitatorii pot crea sau rezerva o masă în mod virtual pentru a demara o conferinţă video cu amicii, participa la diferite jocuri sau la concursuri cu întrebări.
„Deşi nimic nu poate înlocui sentimentul de comunitate creat de un bar local adevărat, am dorit să iniţiem o platformă unde se pot reuni consumatorii britanici de bere şi cidru ca să stea de vorbă şi să servească o băutură”, a spus Nik Antona, preşedintele CAMRA.
„Cu toţii suntem afectaţi de izolare socială şi singurătate aşa că acum e mult mai important ca înainte să fim o comunitate solidară şi să ne susţine unii pe ceilalţi”.
UPDATE 15:20 - Angela Merkel a ieşit din carantină
Cancelarul german Angela Merkel a ieşit vineri din carantina de 14 zile la domiciliul său din Berlin şi a revenit la birou, după trei teste negative la noul coronavirus, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, transmite AFP.
„Cancelarul se întoarce astăzi la locul de muncă”, dar va continua să conducă Germania prin audio- şi videoconferinţă, a precizat Steffen Seibert în cadrul unei conferinţe de presă.
Şefa executivului german, care are 65 de ani, a decis singură la 22 martie să se autoizoleze, după ce a fost în contact, la 20 martie, cu un medic testat pozitiv.
Ulterior, Angela Merkel a făcut trei teste pentru detectarea noului virus, toate ieşind negative, dar a rămas izolată acasă până la sfârşitul perioadei de 14 zile.
UPDATE 15:10 - Un imens spital de campanie, deschis la Londra
Un imens spital de campanie a fost deschis vineri într-un centru de conferinţe din Londra, după ce a fost amenajat în mai puţin de zece zile pentru a face faţă afluxului în creştere de bolnavi de COVID-19, potrivit France Presse.
Construit prin concursul armatei, spitalul din Nightingale, cu o capacitate iniţială de 500 de paturi, ar putea ajunge la 4.000 de paturi, adică echivalentul a zece spitale clasice.
Inaugurat de prinţul Charles prin videoconferinţă şi de ministrul sănătăţii, Matt Hancock, la faţa locului, acesta este primul dintr-o serie de spitale provizorii prevăzute în Regatul Unit, unde COVID-19 a făcut aproape 3.000 de morţi.
Cu un personal prevăzut de 16.000 de cadre medicale, acest spital uriaş, fără echivalent pe teritoriul britanic, încearcă să răspundă accelerării pandemiei, care a contaminat oficial 33.718 persoane, făcând 2.921 de morţi în Regatul Unit.
UPDATE 15:00 - Elveţia raportează un total de peste 19.300 de cazuri şi 484 de decese
Numărul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns la 484 în Elveţia, au anunţat vineri autorităţile sanitare, care joi raportaseră 432 de morţi, potrivit Reuters.
Numărul persoanelor care au fost testate pozitiv pentru infecţii a crescut de asemenea la 19.303, de la cele 18.267 de cazuri anunţate joi.
UPDATE 14:50 - Restricţiile încep să încetinească răspândirea virusului în GermaniaMăsurile restrictive aplicate în Germania au început să dea rezultate, încetinind propagarea noului coronavirus, a declarat vineri preşedintele Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, într-o conferinţă de presă, transmite AFP.
„Vedem că propagarea virusului încetineşte (...) Vedem că (măsurile) funcţionează”, a afirmat Wieler, insistând însă pe necesitatea 'menţinerii' restricţiilor.
El a explicat că, de câteva zile, o persoană purtătoare a virusului nu mai contaminează în medie decât o singură altă persoană, iar această 'rată de reproducere' pare să se stabilizeze. În săptămânile din urmă, un purtător de coronavirus infecta în medie între 5 şi 7 persoane.
„Dacă această rată coboară sub 1”, adică dacă o persoană contaminează în medie mai puţin de una, „atunci epidemia se va diminua încet. Acesta este obiectivul nostru”, a mai afirmat Lothar Wieler.
UPDATE 13.50 Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Iran a ajuns la 3.294Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus în Iran a crescut vineri la 3.294, după recenzarea a 134 de morţi în ultimele 24 de ore, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Kianoush Jahanpour, citat de Reuters.
Numărul total de cazuri confirmate cu COVID-19 este în prezent de 53.183, a declarat oficialul iranian la televiziunea publică, adăugând că 4.035 se află "sub observaţie", un termen ce poate însemna că aceştia sunt în stare critică, notează Reuters.
Din numărul total de persoane diagnosticate cu COVID-19, 17.935 s-au recuperat, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Iranul este în prezent ţara cea mai afectată de pandemia de coronavirus din Orientul Mijlociu.
UPDATE 13.00 A doua zi consecutiv cu peste 900 de morţi în SpaniaVineri, a doua zi consecutiv, în Spania s-au confirmat peste 900 de decese provocate de coronavirus, informează AFP.
Bilanţul în Spania, ţara cea mai afectată de epidemia de COVID-19 în afară de Italia, a ajuns astfel la 10.935 de decese, din care 932 în ultimele 24 de ore. Nu s-a atins totuşi recordul de joi, când autorităţile au comunicat un total de 950 de morţi.
Numărul total de cazuri de contaminare cu coronavirus în Spania este în prezent de peste 117.000, a mai anunţat guvernul de la Madrid.
UPDATE 12.30 Păstrarea frontierelor externe ale UE închise după Paşte, în discuţie la CE, anunţă Ursula von der LeyenDiscuţii se află în curs cu privire la o eventuală prelungire a închiderii frontierelor externe ale Uniunii Europene (UE) după Paşte, având în vedere că pandemia noului coronavirus este în toi, a anunţat vineri preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează Reuters.
Statele membre UE au aprobat - în unanimitate -, la 17 martie, propunerea CE de interzicere pe o perioadă de 30 de zile a intrării persoanelor din afara Uniunii, cu scopul de a opri răspândirea virusului.”Suntem pe cale de a consulta toate statele membre, pentru a decide după Paşte ce este de făcut în continuare”, a declarat Ursula von der Leyen la postul franez de radio Europe1.
”Aceasta a fost măsură foarte bine primită de către statele membre. Toată lumea a înţeles necesitatea ei”, a subliniat ea.
”Este oricum o idee foarte proastă să călătorim de prisos, să ne ducem în UE, dacă nu este necesar”, a adăugat ea.
Obiectivul acestei măsuri ”este de a împiedica oamenii care nu locuiesc în UE să vină la îngrijiri medicale în Europa, în contextul în care sistemul sanitar este total saturat”, a precizat Ursula von der Leyen.
Criza COVID-19 va întări Europa, crede şefa Comisiei EuropeneŞefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de părere că Uniunea Europeană se va întări după epidemia de COVID-19, în ciuda îndoielilor actuale privind solidaritatea celor 27 de ţări membre, transmite AFP.
'Sunt convinsă că Europa va ieşi mai puternică din această criză', a declarat ea vineri postului francez de radio Europe E1. Uniunea Europeană va lua după Paşte (catolic/protestant - n. red.), pe 13 aprilie, o decizie privind eventuala redeschidere a frontierelor externe, a anunţat şefa executivului european.
Ea a afirmat că înţelege semnalul de alarmă tras de unul din predecesorii săi, francezul Jacques Delors, care considera că lipsa de solidaritate între europeni este un pericol mortal pentru UE. 'Pericolul este mare, dar un alt mare francez, Jean Monnet, a spus că 'Europa se căleşte în crize'. Îmi place fraza asta, cred că e un adevăr', a spus von der Leyen, care a vorbit în franceză. 'S-a prevestit adesea moartea Europei (...) Astăzi suntem încă aici (...) Am ieşit întotdeauna cu bine din crize', a continuat ea.
Cele 27 de ţări din Uniunea Europeană nu vor putea funcţiona 'autarhic' şi nu vor învinge virusul separat, ci numai prin colaborare, care 'poate că nu funcţionează întotdeauna perfect, dar e mai bine decât fiecare pentru el', a insistat von der Leyen. Ea a recunoscut că la începutul crizei 'anumite state membre s-au gândit doar la problemele lor' şi a dezaprobat închiderea frontierelor interne din UE sau interdicţiile de export de echipamente medicale.
'Am făcut multe ca să schimbăm aceste mentalităţi. Astăzi, aceste probleme au dispărut şi se observă multe semne de solidaritate', a susţinut preşedinta Comisiei Europene. Ea a promis un nou 'Plan Marhsall' european, finanţat din bugetul UE, pentru relansarea economică după criză.
UPDATE 11.45 UE trebuie să fie "mai ambiţioasă, unită şi curajoasă", îndeamnă premierul italianŞeful guvernului italian Giuseppe Conte a îndemnat vineri Uniunea Europeană (UE) să fie "mai ambiţioasă, unită şi curajoasă" în faţa epidemiei de COVID-19, într-un răspuns adresat preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează AFP.
"Este momentul să dăm dovadă de mai multă ambiţie, de mai multă unitate şi curaj", a scris Conte într-un articol pentru cotidianul La Repubblica, care a publicat joi un articol al Ursulei von der Leyen.
În articolul său, preşedinta Comisiei Europene prezenta scuze Italiei, recunoscând că "astăzi Europa se mobilizează alături de Italia, dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel". "Trebuie să recunoaştem că, în primele zile ale crizei, confruntaţi cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulţi s-au gândit doar la propriile probleme de acasă", a mai scris Von der Leyen.
"Trebuie să efectuăm un salt calitativ care ar permite calificarea drept uniune politică şi socială, nu doar economică", a subliniat la rândul său Conte. "Solidaritatea trebuie să fie cerneala cu care scriem această pagină de istorie", a continuat şeful guvernului italian.
Calificând drept pozitiv proiectul de "a aloca până la 100 miliarde de euro ţărilor cele mai afectate, începând cu Italia, pentru a compensa scăderea veniturilor celor care au un program de lucru mai scurt", proiect evocat de preşedinta Comisiei, Conte a apreciat că "trebuie mers dincolo" de această cifră.
Conte a evocat din nou "coronabondurile" pe care el preferă să le numească "European recovery bonds" (obligaţiuni europene pentru relansare şi reconstrucţie), necesare, potrivit lui, pentru "a finanţa eforturile extraordinare pe care Europa va trebui să le desfăşoare pentru a-şi reconstrui ţesutul economic şi social".
El a reiterat că nu se pune problema de a împărţi datoria veche a ţărilor vizate, Italia având a doua cea mai mare rată de îndatorare din UE după Grecia, nici măcar "ca cetăţenii unor ţări să plătească chiar şi un singur euro în plus pentru viitoarea datorie a altor ţări".
Aceste obligaţiuni europene ar trebui, potrivit lui Conte, să permită în schimb "utilizarea pe deplin a adevăratei 'puteri de foc' a familiei europene" pentru a da naştere "unui program comun şi a împărţi susţinerea şi relansarea economiei noastre, în vederea asigurării unui viitor demn pentru familii, întreprinderi, angajaţi şi toţi copiii noştri".
"În faţa unei furtuni precum COVID-19 care ne vizează pe toţi, nu este nevoie de o vestă de salvare pentru Italia, ci de o solidă barcă de salvare europeană care să ducă ţările noastre unite într-un loc sigur", a mai spus Giuseppe Conte.
UPDATE 11.30 Diplomaţii străini, indezirabili la Beijing, din cauza unor contaminări în rândul acestora cu noul coronavirusMinisterul chinez de Externe a invitat diplomaţii străini să nu se mai ducă la Beijing, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, relatează Reuters.
China şi-a închis deja temporar frontierele călătorilor străini, cu scopul de a evita o nouă răspândire a noului coronavirus în ţară.
Ministerul chinez de Externe are cunoştinţă despre existenţa unor cazuri de contaminare în rândul unor diplomaţi străini, a justificat purtătoarea de cuvânt.
UPDATE 11.00 Numărul cazurilor de infectare din Coreea de Sud a depăşit pragul de 10.000Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus din Coreea de Sud a depăşit pragul de 10.000, au declarat autorităţile medicale vineri, după recenzarea a 86 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, informează DPA.
Numărul total de infecţii a crescut astfel la 10.062, în timp cel al deceselor a urcat cu cinci, la 174, potrivit Centrelor pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din Coreea de Sud.
Datele au confirmat o încurajatoare stabilizare a numărului de infectări, care a variat în jurul a 100 de noi cazuri zilnic în ultimele trei săptămâni - o tendinţă în mod clar descendentă care a început în martie, după ce numărul acestora a atins maximul la sfârşitul lunii februarie, cu peste 900 de cazuri înregistrate într-o zi.
Pentru a patra zi consecutiv au fost înregistrate mai multe cazuri noi (34) în capitala Seul şi în provincia Gyeonggi, din împrejurimi, decât în epicentrul de până acum al focarului, provincia nordică Gyeongsang şi oraşul Daegu, unde au fost raportate doar 23 de cazuri.
De asemenea, cazurile "importate" au continuat să crească, cu 22 de noi infecţii în ultimele 24 de ore, aducând totalul acestora la 264.
Pentru a reduce riscul de infectare din cauza acestor cazuri "de import", toate sosirile au fost plasate într-o carantină de două săptămâni începând de miercuri.
UPDATE 9.40 Evoluţia cazurilor de COVID-19 în ţările vecine RomânieiNumărul persoanelor din Bulgaria confirmate cu COVID-19 a ajuns vineri la 457, în creştere cu 35 faţă de ziua anterioară, a anunţat celula guvernamentală de criză de la Sofia, informează novinite.com.
În spitalele bulgare sunt internaţi 189 pacienţi cu COVID-19, dintre care 18 se află la terapie intensivă. Un număr de 25 de pacienţi sunt vindecaţi complet.
Potrivit website-ului koronavirus.gov.hu, citat de MTI, în Ungaria numărul cazurilor confirmate de contaminare cu SARS-CoV-2 creşte gradual, ajungând vineri dimineaţă la 623. Numărul persoanelor decedate este de 26, majoritatea fiind pacienţi cu alte morbidităţi.
Autorităţile medicale ungare au efectuat până în prezent 17.769 de teste. Ungaria se află în faza transmiterii comunitare a virusului, prin contacte personale. Numărul celor care poartă şi transmit virusul SARS-CoV-2 ar putea fi semnificativ mai mare decât numărul cazurilor confirmate, menţionează koronavirus.gov.hu.
Cele mai multe cazuri au fost raportate la Budapesta (261) şi în judeţul Pesta din centrul Ungariei (124), iar cele mai puţine, trei, în judeţul Heves din nordul ţării.
Potrivit Radio Chişinău, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus continuă să crească în Republica Moldova. Datele prezentate online de Ministerul Sănătăţii arată că municipiul Chişinău continuă să fie cea mai afectată localitate de COVID-19 din Republica Moldova.
Astfel, 199 din cele 505 de cazuri de îmbolnăvire confirmate până acum sunt din Chişinău (39%), urmat de raioanele Soroca, unde au fost diagnosticate infectate cu noul tip de coronavirus 71 de persoane (14%), şi Ştefan-Vodă, cu 57 de cazuri (11%). În regiunea transnistreană s-au înregistrat 32 de cazuri confirmate (6%).
Conform site-ului covid19.rs, până joi seară, numărul de persoane testate pozitiv cu SARS-CoV-2 în Serbia era de 1.171.
Laboratorul naţional al Institutului Torlak din Belgrad testase până joi la prânz 5.008 de persoane eligibile (situate în zona de transmitere intensă a virusului şi prezenţa simptomelor de infectare a tractului respirator). Începând de la 1 aprilie în Serbia au fost testate 637 persoane, dintre care 111 pozitiv.
Centrul de sănătate publică al Ministerului Sănătăţii ucrainean a anunţat că în Ucraina numărul cazurilor confirmate de COVID-19 era vineri dimineaţă de 804, dintre care 20 fatale, relatează site-ul ukrinform.net. În total, 13 pacienţi s-au vindecat.
Cele mai multe cazuri sunt la Kiev (160), regiunile Cernăuţi (143), Ternopil (106) şi Ivano-Frankovsk (74).
Laboratorul Centrului de sănătate publică de la Kiev şi laboratoarele regionale au efectuat 3.834 de teste.
UPDATE 7.35 Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care face apel la "cooperare"Adunarea Generală a ONU a aprobat joi, prin consens, o rezoluţie prin care se solicită "cooperare internaţională" şi "multilateralism" în combaterea pandemiei COVID-19, primul document pe acest subiect al Naţiunilor Unite de la izbucnirea pandemiei, transmite AFP.
Rezoluţia, căreia Rusia, susţinută de alte 4 state, a încercat în zadar să-i opună propriul proiect, subliniază, de asemenea, "necesitatea respectării depline a drepturilor omului" şi denunţă "toate formele de discriminare, rasism şi xenofobie ca răspuns la pandemie".
Textul subliniază rolul central al Naţiunilor Unite în criza de sănătate şi de natură economică devenită globală.
Rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a fost iniţiată de 6 ţări: Elveţia, Indonezia, Singapore, Norvegia, Liechtenstein şi Ghana. În final, textul a fost susţinut de 188 din cele 193 membre ale ONU, potrivit unor surse diplomatice. Cele 5 ţări care nu au răspuns la apel au fost Rusia, Republica Centrafricană, Cuba, Nicaragua şi Venezuela.
Aceste state au susţinut "declaraţia" concurentă, propusă de Moscova, care menţiona cooperarea, dar care include o solicitare implicită de ridicare generală a sancţiunilor internaţionale. Supusă unor astfel de măsuri din cauza conflictului din estul Ucrainei, Rusia consideră că sancţiunile constitue un obstacol în lupta împotriva pandemiei.
Uniunea Europeană, Marea Britanie ş Ucraina, printre altele, au intervenit joi pentru a bloca această "declaraţie", care avea nevoie de consens pentru a fi adoptată.
Spre deosebire de cele adoptate de Consiliul de Securitate, rezoluţiile adoptate de Adunarea Generală nu sunt obligatorii, dar au o valoare politică ridicată, în funcţie de numărul de ţări care le aprobă în timpul votului sau le susţin în timpul adoptării prin consens.
Până în prezent, Consiliul de Securitate nu a reuşit încă să se pună de acord în privinţa adoptării unui text, în pofida mai multor încercări. Blocajul este cauzat în special de disensiunile dintre SUA şi China cu privire la originea virusului, pe care Washingtonul vrea să-l evidenţieze.
China şi Rusia, membri permanenţi cu drept de veto sunt de asemenea reticente în privinţa sesizării Consiliului de Securitate, responsabil de pacea şi securitatea mondială, într-un dosar ce ţine până acum, în esenţă, de domeniile sanitar şi economic.
UPDATE 7.30 Trump a fost testat a doua oară pentru coronavirusPreşedintele Donald Trump a anunţat că s-a supus unui al doilea test joi, folosind un diagnostic rapid, care a produs un rezultat în mai puţin de 15 minute şi care a stabilit că nu a fost infectat cu noul coronavirus, informează Reuters.
"Cred că l-am făcut chiar din curiozitate să văd cât de repede funcţionează", a declarat Donald Trump, care şi luna trecută a fost testat negativ după ce a intrase în contact cu un oficial brazilian care ulterior a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus.
În cadrul briefingului de presă zilnic de la Casa Albă, preşedintele Trump a anunţat planurile de operaţionalizare, de către personalul militar şi federal, a unui spital de campanie în cadrul Javits Center din New York pentru a ajuta metropola să facă faţă fluxului de pacienţi.
New York a devenit epicentrul epidemiei noului coronavirus din SUA, cu peste 47.000 de cazuri confirmate.
Consilierul prezidenţial Jared Kushner, membru al grupului de lucru pentru coronavirus, a declarat că executivul va trimite sistemului public spitalicesc din New York măşti de protecţie N-95 pentru a ajuta cadrele medicale să facă faţa situaţiei luna următoare.
Donald Trump, care iniţial a minimalizat ameninţarea pe care o reprezintă noul virus, a invocat Defense Production Act din perioada războiului din Coreea, pentru a cere companiilor să producă ventilatoare, esenţiale pentru menţinerea în viaţă a pacienţilor contaminaţi cu COVID-19 şi care se confruntă cu probleme respiratorii.
Liderul de la Casa Albă a mai informat că a folosit legislaţia pentru a solicita companiei General Motors să producă mai multe măşti N-95.
"Avem peste 100.000 (ventilatoare) care se produc chiar acum sau a căror producţie va porni în curând", a mai spus Trump.
Totodată, preşedintele SUA a informat despre recenta conversaţie cu directorul general al General Motors, Mary Barra, care i-a confirmat că producţia de ventilatoare va începe în curând.
Medicul preşedintelui american, Sean Conley, a anunţat într-o informare publicată de Casa Albă că Donald Trump a fost supus unui nou test creat de Laboratoarele Abbott, al cărui rezultat este gata în 15 minute."Este sănătos şi fără simptome", precizează scrisoarea medicului.
ora 7.20 Situația în Europa. În Italia, cel mai mare număr de morțiÎn Italia rămân, în continuare, cele mai multe pierderi de vieți omenești la nivel global: aproape 14.000.
Cazurile confirmate au rămas, însă, la aproape acelaşi nivel ca în zilele anterioare.
Spania a înregistrat joi recordul negativ din punct de vedere al deceselor: 950.
Bilanţul a crescut şi în Marea Britanie, unde au murit încă 569 de persoane. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că 95% din totalul persoanelor decedate în toată lumea, din cauza coronavirusului, au peste 60 de ani.
Parcarea unei firme de pompe funebre din Barcelona a fost transformată într-o morgă provizorie pentru sutele de sicrie care-și așteaptă rândul la crematorii.
Fernando Sanchez Tulla, servicii funerare: „Transformăm acest spațiu într-un depozit uriaș, cu sistem de aer condiționat, iar asta înseamnă că încercăm să prevenim situația din Madrid. Am căpătat experiență și încercăm să nu se mai întâmple la fel și în Barcelona (să nu mai existe locuri de depozitare pentru sicrie, n.r.).”
Spania a raportat joi cel mai mare număr de decese într-un interval de 24 de ore, de la începutul pandemiei: aproape 1000. Pentru autorități, numărul uriaș de morți pune o presiune suplimentară pe sistemul medical.
Fernando Sanchez Tulla, servicii funerare: „Cu cât îi scoatem mai repede pe cei decedați din spitale, din aziluri, din case de bătrâni sau din locuințe, cu atât mai repede vom avea paturi disponibile pentru pacienții care au nevoie de ele. Suntem la capătul lanțului sanitar, dar avem o misiune foarte importantă în această criză.”
Potrivit unei statistici prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, vârstnicii riscă cel mai mult, dar nici tinerii nu sunt invincibili.
Hans Kluge, OMS: „Știm că peste 95% din toate decesele sunt persoane peste 60 de ani. Peste 50% din decese sunt persoane peste 80 de ani.10-15% din toate cazurile sub 50 de ani au infecții moderate spre severe.”
În toată această tragedie, apar și vești bune. Este cazul unui bătrân în vârstă de 93 de ani din Spania, care s-a vindecat și a părăsit spitalul pe propriile picioare, în aplauzele cadrelor medicale.
Din păcate, Franța merge pe urmele Italiei și Spaniei în privința numărului de victime. În ultimele 24 de ore și-au pierdut viața 471 de oameni în spitalele franceze, însă autoritățile au adăugat la acest bilanț alte 884 de decese înregistrate în azilurile de bătrâni, de la începutul pandemiei și până acum. Un mare număr de cazuri se înregistrează în Paris. Avioane militare au adus aici mai multe echipe de medici, în ajutorul cadrelor medicale copleșite. Francezii se confruntă și cu o lipsă acută de echipamente de protecție. Câteva sute de mii de măști comandate în China au fost deturnate chiar de pe pistă de americani, care au oferit mai mulți bani producătorului chinez.
Renaud Muselier, guvernator: „Am comandat măști în China. E multă tensiune acolo, mulți șmecheri și, peste toate astea, o putere străină a plătit de trei ori prețul pe care-l plătisem noi pentru transport, chiar pe pistă, înainte să plece avionul, așa că regiunea care a făcut comandă nu a mai primit nicio mască.”
În Marea Britanie, premierul Boris Johnson e în continuare izolat la reședința din Downing Street. De când a aflat că a luat virusul, transmite zilnic mesaje pe internet
Boris Johnson: „Este nevoie imperioasă să intensificăm testarea, testele propriu-zise, dar și așa-numitele teste rapide, care determină anticorpii și îți indică dacă ai avut deja virusul. Astfel, poți să mergi la muncă încrezător că nu ai fost infectat sau că îi poți infecta pe alții.”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor să rămână acasă și a făcut o paralelă cu tragedia de la Cernobîl.
Volodimir Zelenski: „E un lucru știut că după accidentul de la Cernobîl, autoritățile au adunat oamenii la o demonstrație de 1 mai. Nimeni nu se temea atunci, pentru că radiațiile erau invizibile. Și coronavirusul este invizibil.”
În Israel, ministrul Sănătății, un rabin de 71 de ani, a fost depistat pozitiv. Printre cei plasați preventiv în carantină, din cauză că l-au întâlnit pe ministru în ultimele zile, se numără și șeful Mossadului. Asta în timp ce o fabrică de rachete produce ventilatoare, atât de necesare în spitale.
Pe de altă parte, poliția israeliană a intervenit în forță în cartierele evreilor ultra-ortodocși. Acolo s-au agravat focarele de coronavirus din cauza că rezidenții ignoră ordinele de izolare.
Micky Rosenfeld, oficial Israel: „Una dintre probleme este că aceste comunități nu sunt online, nu folosesc sistem de comunicații, nici telefoane inteligente, nici nu au televizoare.” Dacă, în schimb, nu poți gestiona criza COVID-19, soluția este să nici nu recunoști existența problemei. Potrivit organizației „Reporteri fără frontiere”, utilizarea cuvântului „coronavirus" a fost interzisă în Turkmenistan, una dintre cele mai închise țări din lume. Persoanele care vorbesc pe stradă despre coronavirus sau care poartă mască riscă să fie reținute. Numărul oficial de îmbolnăviri anunțat în țară este, firește, zero.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Dată publicare: 03-04-2020 22:30