Numeroși români din Spania vor să revină în țară. Vela, îngrijorat de „gradul de infracționalitate”

Dată publicare: 02-04-2020 18:11
Dată actualizare: 02-04-2020 19:38


Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că mai mulți cetățeni români aflați în Spania au solicitat repatrierea.

Orban a precizat că ambasadele și consulatele române vor face o ”selecție riguroasă” cu cetățenii români care ”chiar au nevoie și pot să respecte condițiile de revenire în țară”.

”Am primit mai multe solicitări din Spania, din partea unor cetățeni români, cetățeni care au avut contracte de muncă sezoniere, unele întrerupte pe perioadă determinată, unele întrerupte la termen, altele întrerupte înainte de termen, din cauza răspândirii epidemiei, care solicită să îi susținem în revenirea în țară. Cum am procedat și în Italia, cu o verificare foarte serioasă din partea ambasadei, a consulilor noștri, trebuie făcute liste cu astfel de cetățeni care chiar au nevoie și pot să respecte condițiile de revenire în țară.

Și la fel cum am procedat anterior, cu sprijinul Ministerului Transporturilor, al companiei Tarom, să reușim să-i readucem în țară. Repet, aveți mare grijă, că știți ce am pățit cu avionul de la Barcelona, parcă.

Deci aici trebuie o selecție riguroasă, este vorba despre cetățeni români care chiar au avut contracte, care sunt serioși și care într-adevăr merită întreaga noastră susținere în vederea revenirii în țară” - a spus premierul.

Orban a mai subliniat faptul că românii care vor veni din Spania trebuie aduși cât mai aproape de zona de reședință, ”pentru un transport eficient către locurile de carantină”.

La rândul său, ministrul de Interne Marcel Vela a declarat că este important să fie făcute liste riguroase, pentru a putea fi verificat ”gradul de infracționalitate”: ”Evident, dar important pentru noi este să verificăm și gradul de infracționalitate. Și atunci, pe listă, putem să verificăm tot ce intră în România.”

Bilanţul deceselor în Spania a depăşit pragul de 10.000

 

Bilanţul deceselor provocate de coronavirus în Spania a depăşit pragul de 10.000, după ce 950 de persoane, o cifră-record, au murit peste noapte, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii, citat de Reuters.

Numărul total al deceselor din Spania provocate de coronavirus a ajuns la 10.003, în timp ce bilanţul cazurilor a urcat la 110.238 de la cifra de 102.136 înregistrată miercuri, a precizat ministerul.

Peste 935.000 de persoane au fost raportate drept infectate cu noul coronavirus în întreaga lume, iar 46.906 au murit, conform unui bilanţ al pandemiei publicat joi de Reuters.


VIDEO PROTVPLUS.RO