Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 11 aprilie. SUA, pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese

Your browser doesn't support HTML5 video.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 11 aprilie. Până în prezent, sunt peste un 1,7 milioane de cazuri confirmate cu noul virus. De asemenea, peste 100.000 de persoane au murit și peste 370.000 s-au vindecat.

Marea Britanie se apropie de 9.900 de decese din cauza coronavirusului. În ultimele 24 de ore, au fost peste 900, după ce vineri a fost înregistrat un record sumbru: 980 de oameni au murit, într-o zi, doar în spitale.

Adică mai mulţi decât raportau Italia şi Spania în cele mai negre zile ale pandemiei. În ciuda măsurilor de izolare în vigoare, parcurile Londrei au fost pline sâmbătă de oameni.

Spania a înregistrat 510 decese de coronavirus în ultimele 24 de ore, cifra cea mai scăzută din 23 martie, ceea ce confirmă curba descendentă din ultimele zile.

Premierul britanic Boris Johnson a ieșit de la terapie intensivă, iar starea sănătăţii lui se îmbunătăţeşte, conform comunicatelor oficiale.

Citește și
Cum s-ar obișnui oamenii cu restricțiile: ”Masca trebuie să devină ultima modă”
Cum s-ar obișnui oamenii cu restricțiile: ”Masca trebuie să devină ultima modă”
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 11 aprilie

 

UPDATE 20:20 - Statele Unite, cea mai afectată ţară la nivel mondial, cu 18.860 de decese

 

Statele Unite au devenit sâmbătă ţara cea mai afectată de pandemia de coronavirus la nivel mondial, înregistrând 18.860 de decese, bilanţ care îl depăşeşte pe cel al Italiei, potrivit Universităţii Johns Hopkins, informează AFP.

Italia a raportat 18.849 de decese, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

Statele Unite au pe departe cel mai mare număr global de cazuri confirmate de coronavirus, cu aproape 503.600 de infectări.

Vineri, SUA au devenit prima ţară din lume care a depăşit pragul de 2.000 de decese cauzate de noul coronavirus într-o singură zi, înregistrând 2.108 de noi decese în 24 de ore.

UPDATE 20:10 - Şcolile publice din New York rămân închise până la sfârşitul anului şcolar

 

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a anunţat sâmbătă că şcolile publice rămân închise până la sfârşitul anului şcolar pe fundalul luptei împotriva propagării noului coronavirus, informează Reuters.

„Faptul că trebuie să vă spun că şcolile vor rămâne închise pentru restul anului şcolar este dureros, dar vă spun de asemenea că este decizia corectă”, a declarat edilul în cadrul unei conferinţe de presă.

Bill de Blasio a dispus închiderea şcolilor pe 16 martie pentru a încetini răspândirea virusului, urmând ca unităţile de învăţământ să fie redeschise pe 20 aprilie, potrivit planului iniţial.

Edilul a spus că în scurt timp a devenit clar că estimarea iniţială fusese nerealistă întrucât oraşul a devenit unul dintre epicentrele epidemiei din Statele Unite.

UPDATE 20:05 - În Suedia, care a adoptat restricţii mai indulgente, numărul cazurilor de infectări a depăşit 10.000

 

Suedia, ţară care a adoptat restricţii mai puţin drastice în comparaţie cu restul statelor europene în scopul combaterii propagării coronavirusului, a raportat depăşirea pragului de 10.000 de cazuri de infectări, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă, informează DPA.

În Suedia, 887 de persoane au decedat din cauza COVID-19, boala respiratorie provocată de coronavirus, potrivit autorităţilor suedeze din domeniul medical.

Numărul cazurilor depistate în Suedia este cel mai ridicat din Scandinavia, dar populaţia ţării, de circa 10,3 milioane de locuitori, o depăşeşte cu mult pe a ţărilor vecine.

Spre deosebire de ţările din proximitate, guvernul suedez nu a închis restaurantele, cafenelele, şcolile şi grădiniţele. Sunt permise în continuare adunările de până la 50 de persoane.

UPDATE 20:00 - Premierul britanic Boris Johnson face progrese foarte mari

 

Premierul britanic Boris Johnson, infectat cu virusul SARS-CoV-2 şi spitalizat de aproape o săptămână, face ''progrese foarte mari'', a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt din Downing Street 10, transmit Reuters, AFP şi dpa.

Liderul conservator în vârstă de 55 de ani a părăsit joi secţia de terapie intensivă a spitalului londonez St. Thomas unde a fost plasat ''sub supraveghere atentă în timpul fazei iniţiale a vindecării sale'', conform unor declaraţii anterioare.

''Prim-ministrul continuă să facă progrese foarte mari'', a afirmat sâmbătă purtătorul de cuvânt citat.

 

UPDATE 19:55 - Bulgaria a suspendat intrarea cetăţenilor ţărilor terţe pe teritoriul său

 

Bulgaria a decis interzicerea temporară a intrării cetăţenilor tuturor ţărilor terţe pe teritoriul său prin trecerea frontierei pe cale aeriană, maritimă, feroviară sau rutieră, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne bulgar, informează BTA.

De asemenea, este suspendată intrarea în Bulgaria a pasagerilor care vin dintr-o serie de state membre ale Uniunii Europene şi de ţări din spaţiul Schengen, indiferent de cetăţenia călătorilor respectivi. Aceste ţări, ce prezintă un risc de răspândire a COVID-19, sunt Italia, Spania, Franţa, Germania, Olanda, Austria, Belgia, Luxemburg, Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Regatul Unit.

Interdicţia nu se aplică cetăţenilor bulgari, membrilor familiilor cetăţenilor bulgari şi persoanelor cu statut de rezident permanent sau cu permis de şedere pe termen lung pe teritoriul Bulgariei. Cetăţenii din respectivele state membre ale UE şi ţări din spaţiul Schengen şi membrii familiilor lor au permisiunea de a tranzita teritoriul bulgar pentru a reveni în ţara lor de reşedinţă.

UPDATE 19:50 - OMS avertizează împotriva relaxării măsurilor de izolare

 

„Să nu ne grăbim” - a avertizează șeful Organizație Mondiale a Sănătății.

Tedros Ghebreyesus, Director-General OMS: „Ştiu că unele ţări preconizează, deja, tranziţia de la restricţiile pe care le numim "stați acasă". OMS vrea la fel de mult că oricine să vadă ridicate aceste restricții de izolare. În același timp, însă, ridicarea restricțiiilor prea devreme poate duce la o reizbucnire mortală a pandemiei.”

UPDATE 19:40 - Autoritățile britanice le cer oamenilor să stea acasă de Paște

 

"Stați acasă de Paște" este consemnul acestor zile, mai ales că vremea frumoasă este o tentație irezistibilă pentru încălcarea regulilor de izolare.

Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății: „E nevoie că fiecare să stea acasă. Pentru că, în spitalele din toată țara, medici și asistenți medicali luptă zi și noapte pentru fiecare suflare a celor grav bolnavi. Nu există dubii că virusul se răspândeşte la nivel comunitar şi trebuie să ne asigurăm că oprim această răspândire.”

UPDATE 19:30 - Tablete pentru mamele internate în spital în Spania, ca să poată să își vadă copiii

 

Felicia a aflat că este infectată cu noul coronavirus cu câteva zile înainte să nască. Nu a apucat să-şi ţină fetiţa în braţe, nici măcar să o vadă până acum.

O companie de telecomunicaţii din Spania a donat 200 de tablete pentru mamele internate în spital, care pot astfel să-și vadă bebeluşii chiar şi de la distanţă.

510 noi decese au fost raportate în ultimele 24 de ore în Spania. Cu 100 mai puține decât au fost raportate ziua precedentă și mult mai puține în comparație cu 2 aprilie - ziua cea mai neagră de la izbucnirea pandemiei, când au murit 950 de oameni.

Guvernul spaniol intenționează să ridice unele restricții, inclusiv să permită revenirea la lucru pentru muncitorii din fabrici și din construcții.

UPDATE 19:20 - În Franța se observă o ușoară scădere a numărului de cazuri

 

După mai multe zile de agravare a bilanțului, Franța constată "o timidă acalmie în lupta împotriva pandemiei", după cum a spus Jérôme Salomon, directorul general al serviciului de sănătate publică.

Autoritățile au luat măsuri sporite pentru a opri un previzibil dute-vino în acest weekend pascal. Pentru că, și în Franța, oamenii sunt tentați să ignore regulile stricte pentru restrângerea depalasărilor. Sunt controale rutiere peste tot în țară și 160.000 de polițiști și jandarmi în dispozitiv.

UPDATE 19:10 - Virusul se răspândește rapid și în Rusia

 

Virusul se răspândește rapid și în Rusia. În Moscova sunt aproximativ 9.000 de persoane depistate pozitiv și câteva zeci de victime.

Sergei Sobyanin, primarul Moscovei: „Aveam cam 500 de noi pacienți internați zilnic în spitale, dar în ultimele 24 de ore au fost 1.300. Trebuie să ne înarmăm cu răbdare și curaj, să dăm dovadă de responsabilitate, pentru a urma regulile și restricțiile care au fost stabilite.”

UPDATE 17:10 - Moscova creşte la 10.000 numărul paturilor din spitale pentru bolnavii de COVID-19

 

Moscova creşte la 10.000 numărul de paturi din spitale pentru bolnavii de COVID-19 pentru a face faţă infectărilor cu noul coronavirus, a declarat sâmbătă viceprimarul capitalei, Asastasia Rakova, potrivit DPA.

Cifra este mai mică decât cele 20.000 de paturi pe care municipalitatea intenţionase iniţial să le rezerve pacienţilor cu COVID-19.Paturile vor fi alocate în 25 de unităţi spitaliceşti.

Rakova a precizat că epidemia, care a lovit destul de puternic Moscova, pune la încercare sistemul medical din capitală.

Rusia a raportat până sâmbătă un număr total de 13.500 de cazuri confirmate de COVID-19 şi 100 de decese înregistrate.

UPDATE 14:55 - Coreea de Sud va folosi brăţări electronice pentru cei care nu respectă carantina

 

Coreea de Sud a anunţat sâmbătă că le va pune brăţări electronice tuturor persoanelor care nu respectă carantina obligatorie, pentru a evita o mai mare propagare a coronavirusului, conform dpa.

Coreea de Sud nu a închis frontierele şi nu a limitat dreptul la circulaţie al cetăţenilor săi de la detectarea virusului în ţară, la sfârşitul lui ianuarie, însă impune o carantină obligatorie de 14 zile tuturor acelora care au avut contact direct cu o persoană testată pozitiv la coronavirus şi tuturor celor care intră în ţară.

Toţi cei care nu au respectat carantina vor trebui să poarte aceste brăţări electronice, care vor alerta autorităţile ori de câte ori purtătorul încearcă să o dea jos sau să părăsească locul de carantină. În plus, cei care nu respectă carantina riscă un an de închisoare şi amenzi de până la 10 milioane de woni (circa 7.540 euro).

În prezent, peste 5.000 de persoane sunt în carantină obligatorie în Coreea de Sud şi cel puţin 160 dintre ei au încălcat condiţiile de carantină, potrivit datelor prezentate de guvernul de la Seul.

UPDATE 14.20 - Belgia: 327 de decese raportate în ultimele 24 de ore  

Autorităţile belgiene au raportat un număr de 327 de decese cauzate de coronavirus în ultimele 24 de ore, informează agenţia Belga.

De la începutul pandemiei în Belgia, 3.346 de persoane şi-au pierdut viaţa.

55% dintre aceste persoane au murit în spitale, iar 42 la sută în cămine de bătrâni.

Vineri au fost spitalizate 421 de persoane, iar în prezent se află în spital 5635 de pacienţi.

418 persoane au fost externate în ultimele 24 de ore.

În total, numărul persoanelor infectate de coronavirus este de 28.018

UPDATE 14.15 - Iranul raportează 125 de decese şi peste 4.300 de cazuri noi de infectare în ultimele 24 de ore  

Bilanţul deceselor provocate în Iran de infectarea cu noul coronavirus a ajuns sâmbătă la 4.357, dintre care 125 consemnate în ultimele 24 de ore, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianush Jahanpur, la postul naţional de televiziune, transmit Reuters şi AFP.

Numărul total al persoanelor diagnosticate cu COVID-19 este de 70.029, dintre care 1.837 de cazuri confirmate de la precedenta raportare zilnică, a transmis Jahanpur.

Totodată, 3.987 de pacienţi cu COVID-19 se află în stare critică, iar 41.947 s-au vindecat.

În total, în Iran au fost realizate 251.703 teste de depistare a bolii, a mai spus oficialitatea iraniană.

Republica islamică este statul cel afectat de pandemie din zona Orientului Mijlociu.

UPDATE 14.00 - OMS anunţă că analizează informaţiile privind reapariţia COVID-19 la pacienţi consideraţi vindecaţi  

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat sâmbătă că analizează informaţiile referitoare la unii pacienţi care au avut COVID-19 şi care au fost testaţi pozitiv din nou, după ce alte teste făcute în timp ce aşteptau să fie externaţi au ieşit negative, informează Reuters.

Oficialităţi sud-coreene au raportat vineri că 91 de pacienţi despre care se credea că s-au vindecat de noul coronavirus au fost testaţi din nou pozitiv. Jeong Eun-kyeong, director la Centrul coreean de Control şi Prevenţie a Bolilor, a declarat într-un briefing de presă că cel mai probabil virusul "s-a reactivat" şi nu se pune problema ca pacienţii să se fi reinfectat.

"Suntem la curent cu aceste informaţii referitoare la persoane care au fost testate negativ la COVID-19 folosind testarea de tip PCR, iar apoi după câteva zile au fost testaţi pozitiv din nou. Ţinem strâns legătura cu experţii noştri clinici şi depunem eforturi să obţinem mai multe informaţii despre aceste cazuri particulare. Este important să ne asigurăm că, atunci când sunt recoltate probe pentru testarea pacienţilor suspecţi, procedurile sunt respectate aşa cum trebuie", a răspuns OMS, cu sediul la Geneva, într-un scurt comunicat, la solicitarea Reuters.

Potrivit liniilor directoare ale OMS privind managementul clinic, un pacient poate fi externat din spital după două rezultate consecutive negative la un pacient sănătos clinic făcute la cel puţin 24 de ore distanţă unul faţă de celălalt, a adăugat OMS.

Pe baza studiilor actuale, există o perioadă de circa două săptămâni între instalarea simptomelor şi recuperarea clinică a pacienţilor cu o formă moderată de COVID-19, a mai menţionat OMS.

"Suntem conştienţi de faptul că unii pacienţi sunt testaţi pozitiv cu PCR după ce sunt declaraţi vindecaţi din punct de vedere clinic, dar avem nevoie de recoltarea sistematică de probe de la pacienţi vindecaţi pentru a înţelege mai bine în cât timp scapă de virusul activ", a adăugat agenţia.

UPDATE 13.00 - Spania a înregistrat 510 decese provocate de coronavirus în ultimele 24 de ore  

Spania a înregistrat 510 decese de coronavirus în ultimele 24 de ore, cifra cea mai scăzută din 23 martie, ceea ce confirmă curba descendentă din ultimele zile, a informat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Spania, citat de EFE.

Numărul total al deceselor din cauza coronavirusului în Spania a ajuns sâmbătă la 16.353, faţă de 15.843 cu o zi în urmă.

Ritmul noilor îmbolnăviri a înregistrat o creştere zilnică de 3,07% (faţă de ritmul de 3% înregistrat vineri), de 4.830 de cazuri în 24 de ore, şi un număr total de 161.852 de cazuri pozitive de COVID-19.

În plus, alţi 3.441 s-au vindecat, ceea ce ridică numărul total al pacienţilor vindecaţi la 59.109 şi reprezintă 36,7% din toate cazurile înregistrate.

UPDATE 12.30 - Marea Britanie nu a atins vârful epidemiei de COVID-19, aşa că restricţiile de circulaţie rămân în vigoare   

Marea Britanie nu a atins încă vârful epidemiei de COVID-19 care ar permite o relaxare a restricţiilor de circulaţie, a declarat sâmbătă ministrul britanic al sănătăţii Matt Hancock, relatează Reuters.

Bilanţul morţilor în spitalele britanice a ajuns aproape la 9.000, doar vineri înregistrându-se 980 de decese.

În urmă cu trei săptămâni, Marea Britanie a impus carantina în încercarea de a stopa răspândirea virusului, iar asupra guvernului s-au făcut tot mai multe presiuni pentru a detalia cât vor mai dura restricţiile severe de circulaţie, în contextul în care oamenii sunt obligaţi să stea în case, iar multe companii nu au activitate.

Mai mulţi miniştri au declarat că Marea Britanie trebuie să depăşească vârful epidemiei înainte de a avea loc schimbări în regimul de circulaţie, iar Hancock a spus că, deşi numărul internărilor a început să stagneze, nu există deocamdată suficiente dovezi pentru a avea certitudinea că răul cel mare a trecut.

"Analiza noastră este că nu am ajuns încă acolo. Nu am văzut o stagnare suficientă pentru a putea spune că am atins vârful" epidemiei, a declarat Hancock la BBC radio.

Unii oameni de ştiinţă au sugerat că ar mai fi câteva săptămâni până să se ajungă la vârful epidemiei, însă Hancock crede că "nimeni nu ştie" când va fi. "Sunt tot soiul de sugestii. Treaba lor este să facă cea mai bună estimare şi să ne sfătuiască, şi avem o mulţime de sfaturi diferite de la oameni de ştiinţă diferiţi", a adăugat el.

Pe de altă parte, profesorul de vaccinologie Sarah Gilbert de la Universitatea Oxford a susţinut că un vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi disponibil pentru populaţie până în septembrie, relatează Press Association. Gilbert conduce o echipă de cercetători care au ca scop dezvoltarea unui vaccin care să protejeze populaţia împotriva coronavirusului, potrivit PA.

Într-un interviu cu publicaţia The Times, Gilbert a anunţat că împreună cu echipa ei a creat deja un posibil vaccin la care urmează să se înceapă testele pe oameni în circa două săptămâni.

Ea a declarat publicaţiei citate că este "80% sigură de succes, pe baza altor lucruri pe care le-am făcut cu acest tip de vaccin".

Majoritatea experţilor din industrie sunt de părere că este nevoie de cel puţin 18 luni pentru dezvoltarea unui vaccin şi distribuirea lui la nivel global, aminteşte PA.

Însă Gilbert crede că, dacă li se va permite unor voluntari, proveniţi din locuri în care nu au fost impuse măsuri de izolare, să se infecteze pe cale naturală cât mai repede cu putinţă, atunci aceasta va accelera procesul de testare clinică.

Dacă unul dintre aceste locuri se dovedeşte a avea o rată mare de transmitere a virusului, atunci vom vedea foarte rapid cât de eficient este vaccinul nostru, deci aceasta ar fi o strategie pentru a reduce timpul, a spus ea. "Carantina totală îngreunează lucrurile. Dar nici nu ne dorim imunitate de turmă. Vrem ca ei să fie susceptibili şi expuşi în mod natural pentru a testa eficienţa" vaccinului, a adăugat cercetătoarea britanică.

Iar pentru ca distribuirea vaccinului să poată începe în toamnă, Gilbert spune că executivul va trebui să demareze producţia vaccinului înainte de a i se dovedi eficacitatea. Nu vrem să treacă prea mult timp din acest an şi să descoperim că avem un vaccin foarte eficient, dar nu a fost produs propriu-zis ca să-l putem folosi, a declarat ea pentru The Times.

UPDATE 9.00 - China anunţă 46 noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus  

Autorităţile sanitare chineze au anunţat, sâmbătă, 46 de noi cazuri de contaminare cu coronavirus, număr de infecţii zilnice în uşoare creştere, precizând că 42 vizează persoane venite din străinătate, relatează Reuters.

Comisia naţională de sănătate a precizat că s-au înregistrat 34 de pacienţi asimptomatici, joi, în China continentală, faţă de 47 cu o zi mai devreme.

Un singur deces a fost înregistrate în ţară, în provicia Hubei.

UPDATE 8.00 - Brazilia a depăşit pragul de 1.000 de decese din cauza Covid-19  

Brazilia a devenit prima ţară din America Latină care a depăşit pragul de 1.000 de decese din cauza coronavirusului. Potrivit universităţii Johns Hopkins, în Brazilia s-au înregistrat 19.789 de cazuri şi 1.068 de decese.

Vârful pandemiei este aşteptat în această ţară de 210 de milioane de locuitori la finalul lunii aprilie.

Autorităţile sanitare din Rio de Janeiro au înregistrat, joi, primele decese în favelas, cartierele sărace din oraş.

ora 7.00 - Situația în Europa

După Italia, Spania rămâne a doua cea mai îndoliată țară din Europa, dar a raportat vineri cel mai scăzut număr de noi decese din ultimele 17 zile, adică 605.

Spania înregistrează însă, mai multe cazuri de infectare decât Italia, aproape 160.000, dar şi rata îmbolnăvirilor este în scădere.

Între timp, premierul britanic Boris Johnson a ieșit de la terapie intensivă, iar starea sănătăţii lui se îmbunătăţeşte, conform comunicatelor oficiale.

Multe dintre spitalele londoneze au fost solicitate peste limită. Ceea ce ar fi fost considerată capacitatea critică într-o perioadă normală, a fost depășită de patru ori din cauza pandemiei. Bolnavii filmați de o echipa de la Sky News nu sunt cei în stare foarte gravă, dar și ei necesită îngrijire permanentă. Și orice ajutor este binevenit, fie și la curățenie sau la servirea mesei pentru pacienți.

Reporter: „Care e meseria ta?”

Femeie: „Sunt stewardesă. În loc să stau acasă, am decis să vin aici și să ajut, pentru că știam că acest spital are nevoie în mod special de ajutor în plus, așa că am vrut să fac parte din cei care pot să ajute."

În Regatul Unit, numărul deceselor a crescut considerabil.

Matt Hancock, ministrul Sănătății din Marea Britanie: „Sunt încântat să raportez că au fost efectuate 19.116 de teste în întreaga Mare Britanie. Dintre acestea, 5.706 sunt pozitive. Numărul persoanelor aflate în prezent în spital cu simptome de coronavirus este de 19.304. Dintre cei care au contractat virusul, din păcate au murit 8.958, o creștere cu 980 față de ieri (n.red. joi)."

Toate cele șapte etaje ale unui mare spital din Barcelona sunt destinate exclusiv bolnavilor de COVID-19.

Julio Pascual, director spital: „În fiecare zi vin 60, 70 de pacienți cu afecțiuni severe. Toți medicii din acest spital, vorbim de urologi, oftalmologi au avut grijă de pacienții cu probleme respiratorii, ceea ce e neobișnuit în mod normal pentru ei. Chiar și studenții din ultimul an la medicină au fost recrutați pentru a avea grijă de acești pacienți."

În Italia, în spitalele din greu încercata Lombardie, asistentele au primit ajutorul roboților în relația cu bolnavii ținuți în izolare.

Gianni Bonelli, CEO companie: „Robotul este capabil să recunoască mișcările pacientului și chiar și starea lui psihică, dacă pacientul e trist ori binedispus într-un anume moment."

În Franța, noul coronavirus a infectat mii de cadre medicale. Cei care s-au vindecat spun că nu vor să abandoneze lupta, așa că s-au întors în prima linie.

Un număr de 13.197 de persoane au murit în Franţa din cauza bolii Covid-19 de la începutul epidemiei, fiind înregistrate 987 de decese în 24 de ore, între care un copil, a anunţat vineri seara directorul general al Sănătăţii Jerome Salomon, relatează AFP.

Printre cele mai recente decese, 433 au avut loc în instituţii pentru vârstnici sau unităţi medico-sociale şi 554 în spitale.

Philippe Montravers, medic: „Cam așa s-a întâmplat și în Primul Război Mondial. Oamenii au fost răniți și s-au întors pe câmpul de luptă."

Aurelie Gouel, medic: „Am copii, am familie, dar locul în care trebuie să fiu acum este spitalul, pentru că trebuie să am grijă de pacienți."

ora 7.00 - Situația în SUA   

Statele Unite au devenit prima ţară de pe glob care a depăşit pragul de două mii de decese în doar o zi, cu 2.108 în 24 de ore.

Potrivit estimărilor, peste ocean, vârful pandemiei ar putea fi atins duminică sau în jurul acestei zile, când catolicii și protestanții celebrează Paștele.

Oamenii mor cu miile în New York, iar multe familii nu își permit funeralii, așa că zeci de sicrie sunt înhumate într-o imensă groapă comună pe insula Hart, în Bronx. În imaginile filmate de la înălțime se văd muncitori echipați corespunzător, care folosesc scări și utilaje pentru aceste înmormântări în masă.

În tot acest timp, autoritățile vorbesc despre o rază de speranță.

Andrew Cuomo, guvernator New York: „Avem un optimism precaut cu privire la încetinirea ratei de infectare. Asta spun datele oficiale. Acest lucru ne sugerează datele. Numărul general al internărilor este în scădere, nu comparativ cu ziua de ieri, ci când vine vorba de medie. Media de trei zile pentru internări arată o reduce drastică a cifrelor. Și aceasta, în mod clar, este o veste bună."

Dar dincolo de cifre este realitatea cruntă, reprezentată de poveștile dureroase ale victimelor pandemiei. La numai patru ani, un băiețel a trecut prin chinurile provocate de noul virus.

Anna, mama micuțului: „Mi-a fost foarte greu să îl văd cum se chinuie. Spasmele de tuse erau groaznice. Acelea au fost probabil cele mai înfricoșătoare momente pentru mine. Vedeam că nu poate să tragă aer în piept."

Din fericire, copilul a învins boala. Dar sunt prea mulți cei care pierd lupta.

La New Jersey sunt peste 1.700 de decese cauzate de COVID-19. O femeie a închis ochii pentru totdeauna la sfârșitul lunii trecute. După o săptămână s-a stins și fiul ei, chiar în ziua în care împlinea 30 de ani.

Dana Regan, prietenă de familie: „Cred că mama lui știa că el va fi mai fericit acolo sus, cu ea."

Cei din prima linie, doctorii și paramedicii, iau în aceste zile deciziile cele mai dureroase.

Travis Kessel, medic: „Suntem la momentul când trebuie să ne asumăm că fiecare este o persoană Covid-pozitivă. Ca să putem merge mai departe, toți ar trebui să ne asumăm că am putea fi infectați."

Administrația Trump susține că lucrează la un plan pentru a reporni economia peste câteva săptămâni. Până atunci, liderul de la Casa Albă recurge la ajutorul lui Dumnezeu.

Donald Trump, președintele SUA: „Le cer americanilor să se roage ca Dumnezeu să vindece națiunea noastră, să aducă alinare celor îndurerați, să le dea putere doctorilor, asistentelor medicale și angajaților serviciilor sociale, să le redea sănătatea celor bolnavi și să reînnoiască speranța în fiecare persoană care suferă. Națiunea noastră va depăși acest moment mai bine ca niciodată."

Experții cer precauție când vine vorba despre planurile economice ale Administrației Trump.

William Schaffner, medic specialist: „Sunt îngrijorat că stabilim date fixe fără să ținem cont de virus. Virusul ne va spune exact când va fi sigur să reintrăm în normal."

Robert Redfield, directorul Centrului de Control și Prevenire a Bolilor din SUA: „Avem una dintre cele mai puternice arme împotriva acestui virus. Dacă putem maximiza distanțarea socială, putem limita capacitatea virusului de a se extinde."

Pe fondul stării generale de criză și în pofida eforturilor autorităților de a sugera ideea de solidaritate națională, contraamiralul care deține funcția de Administrator al Serviciilor de Sănătate din Statele Unite a fost acuzat de rasism, după ce a folosit un limbaj aparte într-un mesaj public.

Jerome Adams: „Nu sunteți neputincioși. Și este cu atât mai important acest lucru în comunitățile de culoare. Respectați indicațiile echipelor de intervenție, pentru a încetini răspândirea. Stați acasă dacă este posibil. Dacă trebuie să ieșiți, mențineți o distanță de cel puțin doi metri între voi și alte persoane și purtați o mască."

El însuși de culoare, oficialul s-a apărat și a spus că este important ca în comunitățile sărace să se respecte și mai strict regulile impuse de autorități.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult