Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de mult îl afectează pe Putin atacul terorist care a zguduit Rusia. Armand Goșu: "E panicat! El trebuie să răspundă"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este doliu național în Rusia în memoria victimelor atentatului petrecut într-o sală de concerte aflată la periferia Moscovei. Numărul celor uciși a urcat, conform datelor oficiale, la 137, printre care trei copii.

Până acum, însă, au fost identificate doar 62 de victime. Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a reacționat furios după ce Vladimir Putin a încercat să facă o legătură între Ucraina și acest masacru. L-a numit pe Putin "un netrebnic".

Gruparea jihadistă Stat Islamic, care a revendicat atentatul, a difuzat imagini filmate chiar de atacatori în cursul raidului sângeros de la sala de concerte Crocus, aflată la periferia Moscovei. Teroriștii au secerat oamenii cu rafale de arme automate si au scandat sloganuri islamiste.

Vladimir Putin a declarat că 11 suspecți au fost arestați, printre care și cei patru atacatori care apar și în imaginbile postate de Stat Islamic.

Iar media rusă a difuzat imagini de la interogarea brutală, sub amenintarea armelor, a unora dintre suspecți.

Citește și
alerta bomba
Alerte cu bombă în Rusia, după tragedia de la Crocus City Hall. Moscova și Sankt Petersburg, cuprinse de panică | VIDEO

Anchetator: De unde ați luat armele?

Suspect: "Ni le-au livrat ei".

Anchetator: Cine sunt ei?

Suspect: "Nu știu, mi-au scris pe Telegram, nu au dat nume sau prenume, nimic".

Anchetator: Cum te-au găsit? I-ai căutat tu, sau te-au căutat ei?

Suspect: "Nu, ei mi-au scris".

Zelenski, răspuns tăios pentru Putin

Dar Vladimir Putin a încercat să dea vina pe Kiev pentru masacru, afirmând că cei patru atacatori ar fi fost prinși când încercau să fugă în Ucraina, unde aveau contacte. Răspunsul lui Volodimir Zelenski a venit pe un ton furios.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Acest netrebnic de Putin, în loc să se ocupe de cetățenii săi din Rusia, să li se adreseze lor, a rămas tăcut timp de o zi, gândindu-se cum să implice Ucraina în asta. Totul era complet previzibil.

Sute de mii de ruși, care se află acum pe pământ ucrainean, ar fi cu siguranță destui pentru a opri orice terorist. Dacă rușii sunt gata să moară în tăcere la Crocus, fără să pună întrebări serviciilor lor speciale, atunci Putin va încerca să se folosească de această situație în beneficiul puterii sale personale".

Analiștii cred că Putin va trebui să dea explicații acasă.

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic: "Sunt multe întrebări fără răspuns, lucruri foarte stranii. Asta, mai degrabă, sugerează faptul că Putin, în acest moment, este panicat pentru că înțelege că o bună parte din responsabilitate îi aparține lui. Putin trebuie să răspundă, totuși. Iese foarte rău FSB-ul, ies foarte rău structurile militarizate, felul în care ele, de fapt, nu au acționat, bâlbele lor, faptul că pur și simplu și-au ieșit din mână și faptul că patru oameni reușesc să treacă de paza de la poartă, nimeni nu intervine și totul se transformă într-un dezastru inimaginabil".

Rușii își caută rudele și prietenii

Zeci de oameni așteaptă cu teamă în suflet o veste despre apropiații lor, care sunt dați dispăruți.

Reporter: Era fiica dumneavoastră?

Bărbat: "Da".

Reporter: A mers la concert?

Bărbat: "Da".

Reporter: Ați luat legătura cu ea?

Bărbat: "Nu".

Și Igor își caută soția. Nu figurează nici pe lista răniților, nici pe lista victimelor identificate până acum.

Igor Pogadaev, soțul unei femei dispărute: "Ultima dată când am primit un mesaj de la Yana ea era în sala de concert. Avea loc în primele rânduri. I-am scris, apoi am trimis un al doilea mesaj. Primul mesaj a fost citit pe WhatsApp. Cel de-al doilea mesaj, nu...".

În zi de doliu național, florile, jucăriile și mesajele lăsate de oameni fac să pară și mai mare altarul improvizat din fața sălii de spectacole Crocus, devenită zonă de dezastru și locul celui mai sângeros atentat petrecut în Rusia în ultimele două decenii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult