Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Autorul masacrului din Texas anunțase pe Facebook că va ataca o școală primară

Your browser doesn't support HTML5 video.

Salvador Ramos, adolescentul care a comis masacrul de la şcola generală din orăşelul texan Uvalde, a dat avertismente dure şi înfricoşătoare pe reţelele de socializare, cu o jumătate de oră înainte de a lansa atacul sângeros de acum două zile.

Înarmat cu un pistol şi o puşcă semiautomată, a ucis 19 copii şi două profesoare. Miercuri, disputa fierbinte privind controlul armelor de foc în America, a dat în clocot la conferinţa de presă a guvernatorului republican. Rivalul său politic, candidatul democrat pentru postul de guvernator, l-a acuzat că nu face nimic pentru a împiedica asemenea atacuri armate.  

 

Durere şi consternare. Locuitorii din Uvalde, Texas, îi plâng şi se roagă pentru sufletele celor 19 copii de clasa a patra şi ale celor două profesoare, victime ale rafalelor de gloanţe, la o şcoală generală din oraş.

Angel Garza, tatăl unei victime: „Cum să ai ceva cu fetiţa asta şi s-o împuşti? Copilul meu... Cum să-mi împuşti copilul?”

Citește și
Asasinul de la școala din Texas
Asasinul de la școala din Texas și-a împușcat bunica. "Acesta este primul lucru pe care l-a făcut când a împlinit 18 ani"

Felix Rubio, tatăl unei victime: „Ajunge! Ajunge! Nimeni nu mai trebuie să treacă prin asta. Nici noi n-ar fi trebuit să îndurăm asta, dar uite...”

Greg Abbott, guvernatorul Texasului: „Răul a cuprins Uvalde.”

Au apărut detalii înfiorătoare despre Salvador Ramos, adolescentul de 18 ani care care a comis unul dintre cele mai sângeroase atacuri cu arme de foc din America.

Greg Abbott, guvernatorul Texasului: „Singurele informaţii pe care le ştim până acum au fost postate de atacator pe Facebook, cu aproximativ 30 de minute înainte să ajungă la şcoală. Prima postare a fost: „O să-mi ucid bunica”. După câteva minute, a doua postare: „Mi-am împușcat bunica”. A treia postare, poate cu mai puţin de 15 minute înainte să ajungă la şcoală: „Voi împușca la o școală elementară.”

Potrivit poliției, atacatorul a intrat în şcoală şi s-a baricadat în interiorul sălii de clasă, „împușcând pe oricine i-a ieşit în cale”.

Autorităţile au recunoscut că a fost în şcoală timp de aproape o oră. A tras şi asupra poliţiştilor, care au intervenit. Pe doi i-a rănit, dar nu sunt în stare gravă. Şi, până la urmă, unul dintre agenţi a reuşit să-l împuşte mortal pe atacator.

Ramos îşi făcuse cadou de ziua lui două arme, inclusiv o puşcă semiautomată de asalt, pentru care avea şapte încărcătoare cu muniţie.

 

Reporter: Ce ne poți spune despre nepotul tău? Ştiai că are arme de foc?

Rolando Reyes, bunicul lui Ramos: „Nu, nu ştaim. Dacă aş fi ştiut, raportam poliţiei...”

Dar Salvador Ramos locuia cu bunica după ce se certase cu părinţii. De altfel, bunica a alertat poliţia după ce nepotul a rănit-o. Se știe despre Ramos că trebuia să fie elev de liceu, dar abandonase şcoala, unde era adesea luat peste picior din cauză că era bâlbâit. E descris ca un adolescent singuratic, captivat de jocuri video, mai ales cele violente, de luptă. Nu avea cazier pentru violenţă şi niciun istoric cunoscut de probleme mentale, a spus guvernatorul Texasului, Greg Abbott.  

 

Joe Biden: „Ideea că un tânăr de 18 ani poate intra într-un magazin și poate cumpăra arme de război concepute și comercializate pentru a ucide este, cred, pur și simplu greșită.”

Chris Murphy: „Sunt aici, în această sală, să implor, împreun mâinile şi mă aplec, îi implor pe colegii mei republicani să găsim o cale de a depăşi această situaţie. Să adoptăm împreună legi care să facă mai puţin probabile asemenea lucruri."

Într-o atmosferă tensionată, rivalul său politic, candidatul a postul de guvernator, democratul Beto O'Rourke, a fost îndepărtat de la conferinţa de presă, după ce l-a înfruntat pe guvernatorul republican Abbott în privinţa controlului armelor de foc.

Persoană neidentificată: „Scuză-mă. Scuză-mă. Scuză-mă. Așează-te. Ești pe din afară, ai luat-o razna şi eşti de toată jena. Nu te preta la asta.”

O'Rourke: „Următorul atac cu arme de foc se petrece chiar acum şi tu nu faci nimic...”

Persoană neidentificată: „Nu, mişcă-ţi fundul de aici! Nu este locul şi momentul să vorbim despre asta.”

O'Rourke: „Este total previzibil.”

Persoană neidentificată: „Domnule, eşti total deplasat. Te rog, părăseşte adunarea aceasta. Nu pot să cred, eşti un nenorocit care vine aici să se poarte aşa, pentru a face dintr-o tragedie o chestiune politică.”

O'Rourke: „Voi faceţi asta.”

Persoană neidentificată: „Nu, nemernici ca tine. De ce nu pleci naiba de aici?”

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult