Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Se înființează Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice. Cât costă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși nevoia de bani la buget este uriașă, în timp ce vorbesc despre reducerea cheltuielilor autoritățile înființează o nouă agenție a statului.

Este vorba despre Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, iar procesul de selecție a conducerii a și început!

În total, vor fi angajaţi 100 de oameni, a fost alocat un sediu și se vor cumpăra mașini. Instituția va gestiona companiile statului, multe cu datorii uriașe, și se va asigura că au profit.

Secretariatul general al Guvernului a început procesul de selecție a conducerii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice. Iar doritorii își pot depune dosarele pentru concurs în următoarea lună.

Agenția va avea un președinte și doi vicepreședinți. În organigramă este prevăzut un număr maxim de 88 de angajați, care pot fi și detașați de la alte instituții.

Citește și
Marcel Ciolacu, Guvern
Premierul Ciolacu promite că pune în dezbatere publică, zilele acestea, măsurile fiscale menite să acopere „gaura” bugetară

Salariile vor fi la nivelul maxim prevăzut pentru funcții publice din cadrul Guvernului, + 50% bonus de la bun început. Vor intra astfel în categoria celor mai bine plătiţi bugetari.

De pildă, președintele, asimilat funcției de secretar de stat, va ajunge la un salariu lunar de aproximativ 15.000 de lei, adică 3.000 de euro.

Pentru această agenție vor fi cumpărate opt mașini, iar cheltuielile pentru început ar ajunge, potrivit unor surse, la aproximativ 2 milioane de lei.

Suma necesară pentru înființarea acestei instituții va fi prevăzută la următoarea rectificare bugetară. Din acești bani ar urma să se asigure funcționarea agenției până la finalul anului, dar și pregătirea birourilor pentru viitorii angajați. AMEPIP a primit deja un sediu, este vorba despre o clădire cu două etaje din centrul Capitalei, chiar la kilometrul 0.

Este cerința Comisiei Europene

Înființarea acestei agenții este o cerință explicită a Comisiei Europene în PNRR, astfel încât toate întreprinderile la care statul este acționar majoritar să fie mai bine monitorizate. Este vorba despre 240 de întreprinderi publice la nivel central și peste 1.300 la nivel local. Printre acestea se numără și Tarom, Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica.

Victor Negrescu, europarlamentar: „În dialogul purtat cu reprezentanții Comisiei Europene a reieșit necesitatea ca companiile aflate în proprietatea statului român să fie mai bine gestionate, cu scopul ca acestea să devină profitabile. Se va asigura că cei care fac parte din consiliile de administrație sunt persoane independente, profesioniste. Până acum, contractele de management nu erau supravegheate, spune Comisia Europeană, într-o manieră adecvată.”

Cu alte cuvinte, activitatea de monitorizare ar urma să nu mai fie făcută de ministere și alte instituții, ca acum.

Simona Pârtea, membru al consiliului director al fundaţiei Romanian Business Leaders: „Nu am văzut nicăieri vorbindu-se despre optimizarea structurilor deja existente în ministere, dacă ne gândim la o structură cu 100 de persoane, cred că putem să ne gândim în termeni de birocratizare mai degrabă și nu de eficientizare”.

Pe de altă parte, AMEPIP va avea și fonduri proprii. Va lua 0,1% din veniturile companiilor pe care le monitorizează și 30% din amenzile aplicate.

Ar trebui să fie funcțională până la finalul acestui an.

Momentan, datele ANAF arată că aproape jumătate din întreprinderile cu capital majoritar de stat înregistrează datorii uriașe, de 19,8 miliarde de lei. Peste 9 miliarde au trei companii: Compania națională a Huilei, CFR Marfă și Complexul Energetic Hunedoara.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult