Produsele tradiționale din România câștigă teren în afară. Salamul de Nădlac face primul pas pentru recunoașterea europeană

×
Codul embed a fost copiat

Salamul de Nădlac a intrat în prima etapă de recunoaștere europeană. Se pregătesc brânza frământată de Teaca și babicul de Buzău, care sunt în curs de înregistrare.

Între timp, produsele deja validate de europeni se bucură de apreciere în țările din Uniune.

Rețeta salamului de Nădlac a fost adusă în 1803, când primii slovaci au ajuns aici. Produsul, considerat o delicatesa locală, va ajunge și în frigiderele străinilor după ce va parcurge mai multe etape de recunoaștere a calității.

Ștefan Mihuț, localnic:Este din carne de porc. Nu folosim niciun fel de aditivi, nu folosim e-uri, doar sare, boia produsă de noi, chimen și piper".

Salamul de Nădlac poate fi păstrat timp de 2 ani.

Citește și
quinoa
Quinoa - superalimentul care nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă sănătoasă. Cum se prepară și ce beneficii are

Milan Kelo, localnic: „Cu o afumare la rece și o păstrare fără să adăugam niciun fel de chimicale pentru a păstra acest salam și doi ani de zile”.

Mircea Onea, primar Nădlac: „Omologarea lui poate deveni un factor important de dezvoltare a localității”.

În curs de înregistrare într-un sistem de calitate european este și „brânza frământată de Teaca", din Bistrița Năsăud, care participă zilele acestea la cel mai important târg internațional de produse alimentare organizat la Berlin.

Flaviu Dreșcan, inginer fabrică lactate: „Se face un caș din lapte adus din zonă. Sare, telemea și cam atât. Se frâmântă brânza printr-o matocă, o băgăm în vezicile naturale de porc”.

Simion Dreșcan, administrator fabrică lactate: „Vi un produs nu numai național, nu numai local, va fi și un produs european”.

Tot în proces de înregistrare este și babicul de Buzău făcut din porc și vită. Prima oară l-au adus la noi bulgarii în secolul 17.

Constantin Frusinoiu, producător de babic:El are un gust aparte pentru că punem bulion de ardei. Se malaxează de trei, patru ori, se bagă la presă, se bagă la vânt, pe urmă la fum de trei, patru ori, pe urmă iar la vânt, durează cel puțin o lună până faci o serie de babic”.

Certificat încă din 2017 ca Indicație Geografică Protejată, novacul afumat din Țara Bârsei este exportat deja în trei țări.

Raluca Colțea, director de producție: „Produsele ajung în Franța, Germania și Italia și suntem în discuții cu Spania și Anglia. Sunt vândute în magazinele cu produse tradiționale”.

România are până acum 14 produse recunoscute, printre care magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu, brânza de Ibănești, pita de Pecica, plăcinta dobrogeană și cârnații de Plescoi.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Câte calorii are cozonacul: ce spune Mihaela Bilic. Cum să-l mănânci fără să te îngrași și de ce să-l combini cu lapte
Câte calorii are cozonacul: ce spune Mihaela Bilic. Cum să-l mănânci fără să te îngrași și de ce să-l combini cu lapte

Cozonacul este de nelipsit în perioada sărbătorilor, fiind un deliciu care face parte din tradiția românească. Pe de altă parte, este un aliment caloric, iar mulți români se îngrijorează cu privire la creșterea în greutate de sărbători.

Quinoa - superalimentul care nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă sănătoasă. Cum se prepară și ce beneficii are
Quinoa - superalimentul care nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă sănătoasă. Cum se prepară și ce beneficii are

Quinoa este un aliment care a câștigat popularitate rapid în ultimii ani datorită proprietăților sale nutritive remarcabile și versatilității culinare.

Ovăz – superalimentul cu cele mai multe beneficii pentru sănătate. Beneficii, proprietăți și rețete de mic-dejun
Ovăz – superalimentul cu cele mai multe beneficii pentru sănătate. Beneficii, proprietăți și rețete de mic-dejun

Fulgii de ovăz sunt un aliment versatil, nutritiv și ușor de integrat în orice dietă, fiind o sursă excelentă de fibre, vitamine și minerale.  

Mihaela Bilic ne spune secretul ciocolatei care nu îngrașă. Un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate
Mihaela Bilic ne spune secretul ciocolatei care nu îngrașă. Un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate

Ce facem dacă iubim ciocolata, dar ne și gândim la calorii? O diluăm cu apă și rezultă ciocolata caldă.

Cum să tai un avocado - trucul mai puțin cunoscut de majoritatea oamenilor. De ce nu este bine să folosești cuțitul
Cum să tai un avocado - trucul mai puțin cunoscut de majoritatea oamenilor. De ce nu este bine să folosești cuțitul

Avocado este un aliment versatil și extrem de sănătos, ce poate fi folosit în diverse rețete, de la salate și toasturi, până la smoothie-uri și deserturi.  

Recomandări
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați

Viscolul începe să pună mari probleme în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 de kilometri pe oră au rupt copaci și stâlpi de curent electric.

Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său
Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său

Un agent de serviciu al Școlii de Poliție din Câmpina, cu o vechime de peste 20 de ani în sistem, a fost arestat preventiv, după ce un elev a reclamat că l-ar fi agresat sexual.

Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați
Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați

Situație îngrijorătoare în spitalele de boli infecțoase din țară care au rămas fără locuri libere din cauza numărului mare de pacienți cu gripă.