Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Într-o localitate din Neamț, majoritatea cetățenilor poartă același nume. „Tot satul e Țepeş”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Țepeș - este cuvântul pe care îl poți auzi pe la mai toate porțile dintr-o localitate din Neamț, și asta pentru că mai toți oamenii de acolo au același nume, ca într-o mare familie.

Pentru a se diferenția de vecini, unii folosesc porecle. Acest nume de familie răsună pe mai toate ulițele din cătunul Țepeșeni, unde trăiesc aproximativ 300 de oameni.

Toader Țepeş: „Din bătrâni spunea tata, bunicul că ar fi fugit cineva de la Vlad Tepeş din Țara Româneasca, ar fi prins-o cu ceva furături şi a fugit de ţeapă şi de acolo ţăpeşoaia, Tepeş s-a transformat în numele ăsta.”

Și cum mai toți poartă același nume, de-a lungul timpului au apărut incurcături. De pildă, munca poștașilor care s-au perindat pe acolo poate fi numită de mulți - misiune imposibilă.

Mihai Fârţală, poștaș: „Majoritatea sunt numai Țepeş Ion, chiar sunt vreo patru familii Țepeş Ioan, Țepeş Greoruş Ioan, dar noi personal îi cunoaştem după porecle. Ion a lu Costică, Ion a lu Ioana.”

Citește și
proiectil
Proiectil exploziv trasor, descoperit într-o pădure din Giurgiu. A fost găsit cu ajutorul unui detector de metale

Toader Țepeş: „Tot satul e Țepeş şi deosebiri se fac datorită faptului că mai au porecle sau iniţiale la nume. Țepeş Vobescu, Țepeş Greoruş, Țepeş Nică. Reporter: Aveţi vreo rudă pe care să nu o cheme Țepeş? Toader Țepeş: Avem doar din alt sate.” Ionuţ Țepeş: „Am pe soţul lui maică-mea pe care-l chema Voiadeş, atât. În rest, toţi Țepeş.”

Pentru unii tineri ajunși peste hotare, numele a fost motiv de mândrie în fața străinilor.

Bogdan Țepeş: „Am lucrat vreo 5-6 ani în Germania, m-am dus să mă angajez cu un văr de-al meu, eu fiind Țepeş Bogdan, el fiind Țepeş Vlad. I-am dat actele i-a apărut Tepeş s-a uitat un pic suspect, iar când a venit vărul meu s-a uitat la documente şi a văzut Țepeş Vlad. Aaaaaa şeful de acolo a zis Du bist Dracula…am început toţi a râde şi am zis că urmaş de-al lui.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult