Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festivalul Bibaniada, tradiția lipovencelor de la Mila 23. Ce spunea despre asta regretatul Ivan Patzaichin

Your browser doesn't support HTML5 video.

O tradiție a lipovencelor din Mila 23 care ies la pescuit în luna iunie, imediat după închiderea prohibiției, a fost transformată într-o adevărată experiență.

Pornit ca un concurs dedicat localnicelor și turistelor, evenimentul a devenit un festival gastronomic, dar și cultural. Scena din sat a fost asaltată de formații tradiționale din Delta Dunării și de trupa Subcarpați.

„Un om ca mine, care a trăit în momente în care în Deltă nu existau economic, mediu, poliția, ei aveau nişte reguli clare să respecte natura”, spunea Ivan Patzaichin.

Cu aceste cuvinte rostite de regretatul sportiv Ivan Patzaichin, satul Mila 23 a vibrat sâmbătă la Festivalul Bibaniada, unul dintre puţinele evenimente iniţiate de o asociaţie din rezervaţia Delta Dunării. Concursul este inspirat de tradiţia din localitate unde, în fiecare an în luna iunie, după ce se încheie perioada de prohibiţie, femeile ies la pescuit de biban. Startul s-a dat la ora șase, iar echipe formate din localnice și turiste au plecat în căutarea celei mai mari capturi. Zeci de kilograme de biban au ajuns la mal, iar captura a fost transformată într-o delicioasă saramură. Oamenii care au participat la festival au avut parte și de recitaluri susținute de trupe locale și de trupa Subcarpați.

Festivalul Bibaniada este de fapt o acțiune prin care se sprijină dezvoltarea locală din Delta Dunării, prin promovarea patrimoniului hidrografic, biodiversitatea culturală şi naturală. Teodor Frolu – Rowmania: „Refacerea legăturii dintre comunitate și natură se face prin tradiție. Ne întoarcem la tradiție, dar nu ne întoarcem cu 100 de ani în urmă. Ne întoarcem prin muzică, gastronomie.”

Citește și
casa Patzaichin
Casa părintească a lui Ivan Patzaichin va fi transformată într-un centru cultural

Ivona Patzaichin-Rusu - Asociația Ivan Patzaichin: „Chiar dacă tatăl meu nu mai este alături de noi, vom fi alături de dumneavoastră în continuare, nu doar alături de acest proiect, Bibaniada, dar și de celelalte proiecte.”

Asociația așteaptă de la Ministerul Agriculturii semnarea contractului de finanțare prin fonduri europene a Centrului de Cultură Tradițională Ivan Patzaichin din Mila 23.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult