Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Isaac Herzog
Getty

Este război în Orientul Mijlociu, după atacul împotriva Israelului, organizat de gruparea teroristă Hamas în 7 octombrie. StirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, joi, 24 octombrie.

24-10-2023 15:17

Netanyahu: „Gaza este enclava ISIS”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris marți Fâșia Gaza ca fiind o "enclavă" a Statului Islamic din Irak și Siria (ISIS).

"Facem tot ceea ce trebuie să facem pentru a distruge Hamas în Gaza. Îi vom dezmembra mașina de teroare, îi vom dezmembra structura politică. Vom depune toate eforturile pentru a ne elibera ostaticii. Și vom depune toate eforturile pentru a-i ține pe civilii palestinieni departe de pericol", a declarat Netanyahu în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele francez Emmanuel Macron, notează Baha.

24-10-2023 14:37

Armata israeliană distribuie în Gaza fluturaşi pentru a cere informaţii despre ostatici

Armata israeliană a distribuit, marţi, în Fâşia Gaza fluturaşi în care locuitorii sunt chemaţi să-i transmită, în schimbul unei recompense financiare, toate informaţiile de care dispun despre ostaticii israelieni capturaţi de Hamas, relatează AFP, conform Agerpres.

Jurnalişti ai AFP au văzut fluturaşii lansaţi din aeronave israeliene, apoi plutind spre sol, înainte de a ateriza la Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza.

Dacă doriţi un viitor mai bun pentru voi şi copiii voştri, faceţi un bine şi trimiteţi-ne informaţii sigure şi utile cu privire la persoanele răpite care s-ar putea afla în zona voastră”, scrie pe bilet, în arabă.

Armata israeliană vă promite să facă totul pentru a vă asigura securitatea şi a caselor voastre, precum şi o recompensă financiară”, se adaugă în mesaj, care mai promite: „Vă garantăm discreţie totală”.

Textul conţine şi un număr de telefon şi de mesagerie pentru Telegram, Whatsapp şi Signal la care armata poate fi contactată pentru informaţii legate de ostatici.

24-10-2023 14:17

Bilanțul victimelor din Palestina în războiul cu Israelul a ajuns la 5.791 de morți

Ministerul palestinian al Sănătății a anunțat marți, într-un comunicat, că numărul victimelor din Gaza a crescut la 5.791, în timp ce numărul celor răniți a crescut la 16.297.

Potrivit ministerului, printre cei uciși se numără 2.360 de copii și 1.292 de femei. Numărul victimelor palestiniene raportate în ultimele 24 de ore se ridică la 704, informează Baha.

24-10-2023 13:52

Teroriștii Hamas, recompensați regește pentru fiecare ostatic adus în Gaza. Un extremist a dat cărțile pe față

„Am trecut prin iad, dar militanții Hamas m-au tratat cu blândețe”. Așa spune una dintre cele două ostatice octogenare eliberate de Hamas.

24-10-2023 13:23

Primele declarații oferite Yocheved Lifschitz, una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas. „Am trecut prin iad”

Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, una dintre ostaticele israeliene eliberate, luni seară, de către Hamas, a vorbit pentru prima oară despre cum a fost tratată în captivitate.    

Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt al forţelor armate israeliene, a declarat marţi că soldaţii sunt ''gata şi hotărâţi'' pentru următoarea etapă a războiului şi aşteaptă instrucţiuni politice, informează Reuters.

El a afirmat că Israelul învaţă din experienţa Statelor Unite în Orientul Mijlociu, însă "războiul nostru este la graniţele noastre, nu la mii de mile de Israel".

Oficialul a adăugat că se aşteaptă la mai multe săptămâni de lupte.

O prioritate maximă pentru Israel este eliberarea ostaticilor din Gaza, iar Egiptul are un rol cheie în negocierile în acest scop, a mai spus Hagari.

24-10-2023 12:40

Israelul, dispus să amâne invazia terestră pentru a discuta despre ostatici

Israelul ia în considerare amânarea operațiunii terestre din Fâșia Gaza cu câteva zile pentru a permite desfășurarea negocierilor privind ostaticii, a relatat marți Axios, citând doi oficiali israelieni familiarizați cu această chestiune.

"Atât Israelul, cât și administrația Biden doresc să epuizeze toate eforturile pentru a încerca să scoată ostaticii din Gaza. Dacă Hamas propune un pachet mare, bineînțeles, vom fi gata să facem lucruri în schimb", a comentat unul dintre oficiali, conform agenției de presă Baha.

24-10-2023 12:17

Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii

Fiica uneia dintre cele două ostatice israeliene eliberate luni seară de Hamas a declarat, marţi, pentru BBC că mama ei, Yocheved Lifschitz, este „foarte lucidă” şi doreşte să împărtăşească informaţii cu familiile altor ostatici.

24-10-2023 12:03

Armata israeliană continuă să atace Gaza City

Armata israeliană a anunțat că bombardamentele sale se concentrează asupra orașului Gaza și a districtelor din nordul enclavei.

"Continuăm să atacăm acolo cu putere, iar pentru siguranța voastră personală, cei care nu au plecat - mergeți spre sud", a declarat Daniel Hagari.

"Construim acolo un efort umanitar care va permite existența condițiilor", a adăugat el, fără a da detalii, potrivit Al Jazeera.

24-10-2023 11:53

Emirul Qatarului: Israelului nu ar trebui să i se dea undă verde nelimitată şi necondiţionată pentru a ucide

Emirul Qatarului a îndemnat, marţi, comunitatea internaţională să nu ofere Israelului „autorizaţie nelimitată pentru a ucide” palestinieni în lupta sa împotriva Hamas şi a atenţionat împotriva unei grave escaladări ce ameninţă securitatea regională şi globală, informează AFP, conform Agerpres.

Noi spunem ajunge. Israelului nu ar trebui să i se dea undă verde necondiţionată şi autorizaţie nelimitată de a ucide”, a spus şeicul Tamim bin Hamad al-Thani într-un discurs anual în deschiderea Consiliului consultativ Shura din acest stat din Golf, în primele sale comentarii publice de când Qatarul a început eforturile de mediere între Israel şi Hamas.

Cerem o poziţie regională şi internaţională serioasă împotriva acestei escaladări periculoase la care suntem martori, care ameninţă securitatea regiunii şi a lumii”, a subliniat şeicul Tamim.

Nu acceptăm standarde duble şi acţiuni ca şi cum vieţile copiilor palestinieni nu ar conta, pentru că nu au feţe şi nume”, a adăugat el. 

24-10-2023 11:55

„Shalom”. Gestul inexplicabil făcut de una dintre bătrâne la adresa unui terorist Hamas în momentul eliberării | VIDEO

Gruparea palestiniană Hamas a eliberat, luni, alți doi ostaci din cei 222 pe care i-a capturat în timpul atacului-surpriză asupra Israelului din 7 octombrie.

24-10-2023 11:40

VIDEO | Momentul în care are loc atacul comis de Hamas la 7 octombrie. Ce conţine un material audiovizual al masacrului

Crime în direct, mult sânge, zeci de cadavre carbonizate şi un soldat decapitat apar într-o compilaţie de materiale audiovizuale, în mare parte nedifuzate până acum, pe care armata israeliană a prezentat-o luni presei internaţionale.

 

24-10-2023 11:25

Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a avertizat gruparea Hezbollah, din Liban, că "se joacă cu focul" în nordul Israelului, relatează The Guardian.

„Vreau să fie clar că nu căutăm o confruntare la graniţa noastră de nord sau cu oricine altcineva. Ne concentrăm pe distrugerea infrastructurii Hamas şi pe aducerea cetăţenilor noştri înapoi acasă. Dar dacă Hezbollah ne va târî în război, ar trebui să fie clar că Libanul va plăti preţul", a declarat Isaac Herzog.

În plus, el a acuzat Iranul că alimentează tensiunile dintre Hezbollah şi Israel.

24-10-2023 11:04

Oficiali americani: Iranul nu a ordonat direct atacarea bazelor SUA, dar "facilitează activ" atacurile

Iranul nu a dat ordine directe de atac asupra bazelor SUA, dar au existat atacuri cu drone ale unor militanți, astfel că autoritățile militare americane cred că această țară "facilitează activ" aceste acțiuni.

24-10-2023 10:29

Tensiuni la nivel înalt în Israel. De ce întârzie Netanyahu să dea ordinul pentru invadarea Fâșiei Gaza

Armata israeliană încă aşteaptă să primească ordinul de la guvern de a începe operaţiunea terestră în Fâşia Gaza.

24-10-2023 09:22

Obama avertizează Israelului. Ce riscă statul evreu din cauza atacurilor asupra Fâșiei Gaza

Fostul preşedinte american Barack Obama a avertizat, luni, că strategia militară a Israelului în Fâşia Gaza s-ar putea dovedi contraproductivă pentru viitorul statului israelian şi pentru întreaga regiune.

24-10-2023 09:02

„Ne-au păcălit, ne-au prostit!”. Revoltă în interiorul Hamas. Teroriștii se ridică împotriva liderilor grupării

Gruparea Hamas a eliberat, duminică seară, două femei răpite din Israel. Numărul celor care au scăpat din captivitate a ajuns astfel la patru, după ce o mamă și fiica ei au fost eliberate la finele săptămânii trecute.

24-10-2023 08:43

Armata israeliană afirmă că a efectuat lovituri împotriva a 400 de ţinte Hamas în ultimele 24 de ore | VIDEO

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) anunţă că au efectuat lovituri împotriva a 400 de ţinte Hamas în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore şi au ucis mai mulţi comandanţi de teren şi alţi agenţi terorişti, relatează The Times of Israel, conform News.ro.

Potrivit IDF, recentele lovituri s-au concentrat asupra locurilor de desfăşurare ale Hamas din întreaga Fâşie Gaza, inclusiv asupra mai multor moschei, şi împotriva agenţilor terorişti care pregăteau tiruri de rachete asupra Israelului.

IDF afirmă că a lovit, de asemenea, în timpul nopţii, intrarea într-un tunel Hamas de pe coasta Gaza şi centre de comandă.

Atacurile recente au provocat moartea mai multor agenţi de teren ai Hamas, inclusiv a comandanţilor adjuncţi ai batalioanelor Nuseirat, Shati şi Furqan ale grupării teroriste, afirmă IDF, care publică şi mai multe videoclipuri cu loviturile, filmate cu termoviziune.

24-10-2023 08:01

„Nu mă voi lăsa”. Mărturiile tatălui unei fete dispărute de la atacul Hamas asupra Israelului

Tatăl unei femei israeliano-americane, dispărute de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, spune că nu se va simţi uşurat până când fiica sa nu se va întoarce acasă şi nu va fi în siguranţă.

24-10-2023 07:39

Biden: Putem vorbi despre o încetare a focului între Israel şi Hamas doar după eliberarea ostaticilor

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că orice discuţie despre încetarea focului în Gaza ar putea avea loc doar dacă Hamas va elibera toţi ostaticii capturaţi de Israel în atacul din 7 octombrie, relatează AFP.

24-10-2023 07:31

Armata israeliană a atacat posturile Hezbollah

Trupele israeliene (IDF) afirmă că a lovit locații ale Hezbollah, inclusiv un post militar și un turn de supraveghere, probabil în sudul Libanului.

Armata spune că loviturile sunt un răspuns la proiectilele lansate de pe teritoriul libanez în cursul zilei de luni.

O înregistrare video arată cum două clădiri sunt lovite de loviturile aeriene, notează Times of Israel.

24-10-2023 07:26

Un înalt lider Hamas a fost arestat în Cisiordania

Un lider de rang înalt al grupării palestiniene Hamas a fost arestat în Cisiordania, în urma unui raid israelian nocturn asupra locuinței sale, potrivit unor informații de presă.

Un clip video postat de Al Jazeera Arabic pe platforma de socializare X, fostul Twitter, îl arată pe Adnan Hamarsheh stând într-un scaun cu rotile și fiind urcat într-un vehicul blindat de mai mulți membri ai forțelor israeliene înarmați până-n dinți.

Arestarea lui Hamarsheh în locuința sa din orașul Ya'bad din Jenin a fost, de asemenea, raportată de postul de știri palestinian al-Hadath.

Articol recomandat de sport.ro
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Singurul cuvânt folosit de maghiari după ce au văzut echipamentul României de la EURO 2024
Citește și...
„Era într-o baltă uriașă de sânge”. O fată de 18 ani din Israel, ucisă de Hamas sub privirile îngrozite ale familiei sale
„Era într-o baltă uriașă de sânge”. O fată de 18 ani din Israel, ucisă de Hamas sub privirile îngrozite ale familiei sale

O fată în vârstă de 18 ani din Israel a fost ucisă de un terorist al grupării Hamas, chiar sub privirile îngrozite ale familiei sale. Mama ei face dezvăluiri cutremurătoare din acea zi.

Serghei Lavrov: Consolidarea prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu riscă să ducă la o ''escaladare''
Serghei Lavrov: Consolidarea prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu riscă să ducă la o ''escaladare''

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni, în cadrul unei reuniuni diplomatice la Teheran, că întărirea prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu prezintă riscul unei "escaladări" a conflictului dintre Israel şi mişcarea Hamas.

Premierul britanic: Explozia care a ucis sute de oameni în spitalul din Gaza, cauzată de o rachetă trasă spre Israel
Premierul britanic: Explozia care a ucis sute de oameni în spitalul din Gaza, cauzată de o rachetă trasă spre Israel

Explozia care a omorât sute de oameni la spitalul din Gaza a fost provocată de o rachetă trasă spre Israel, este concluzia oficială a autorităților britanice.

„Era într-o baltă uriașă de sânge”. O fată de 18 ani din Israel, ucisă de Hamas sub privirile îngrozite ale familiei sale
„Era într-o baltă uriașă de sânge”. O fată de 18 ani din Israel, ucisă de Hamas sub privirile îngrozite ale familiei sale

O fată în vârstă de 18 ani din Israel a fost ucisă de un terorist al grupării Hamas, chiar sub privirile îngrozite ale familiei sale. Mama ei face dezvăluiri cutremurătoare din acea zi.

Serghei Lavrov: Consolidarea prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu riscă să ducă la o ''escaladare''
Serghei Lavrov: Consolidarea prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu riscă să ducă la o ''escaladare''

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni, în cadrul unei reuniuni diplomatice la Teheran, că întărirea prezenţei militare americane în Orientul Mijlociu prezintă riscul unei "escaladări" a conflictului dintre Israel şi mişcarea Hamas.

Premierul britanic: Explozia care a ucis sute de oameni în spitalul din Gaza, cauzată de o rachetă trasă spre Israel
Premierul britanic: Explozia care a ucis sute de oameni în spitalul din Gaza, cauzată de o rachetă trasă spre Israel

Explozia care a omorât sute de oameni la spitalul din Gaza a fost provocată de o rachetă trasă spre Israel, este concluzia oficială a autorităților britanice.

Recomandări
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei
După o zi de ”negocieri dificile”, Ungaria a fost de acord să nu se opună prin veto ajutorului dat de NATO Ucrainei

Președintele maghiar Viktor Orbán și șeful NATO, Jens Stoltenberg, au ajuns la un acord, după o zi de negocieri "dificile".  

Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util
Val de refinanțări la Prima Casă în aprilie și mai. Decizia luată de Finanțe pentru a face față procedurii în timp util

Începând de săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a decis modificarea procedurii de refinanțare a creditelor de tip Prima Casă, informează instituția. 

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.