Fost premier al Rusiei: Amenințările nucleare ale lui Putin sunt doar o „cacealma”. Vrea doar să sperie oamenii

mihail kasyanov, vladimir putin
AFP

Un fost prim-ministru al Rusiei afirmă că amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin sunt doar o „cacealma”, deoarece acesta se panichează din cauza greșelii sale de a invada Ucraina.

Anunțând mobilizarea parțială a rezerviștilor pentru a-și susține pierderile din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a acuzat țările NATO că încearcă să "șantajeze" Moscova cu arme nucleare, avertizând că va folosi "toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru".

Anunțul lui Putin privind mobilizarea a fost interpretate de Occident ca o intenție a sa de a folosi armele nucleare pentru a recăpăta inițiativa în urma retragerilor umilitoare în fața contraofensivei Kievului în acest război.

Însă, Mihail Kasyanov (foto, stânga), care a fost șeful guvernului lui Putin între 2000 și 2004, a respins posibilitatea ca fostul său șef să folosească realmente o armă nucleară.

"Putin a încercat să îi sperie pe oameni din cauza folosirii armelor nucleare, dar cred că acest lucru este o cacealma", a declarat Kasyanov pentru Newsweek.com.

Citește și
peskov
Kremlin: Nu este nevoie de o reacţie „isterică” la anunţul privind mobilizarea
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Folosirea armelor nucleare ar putea fi, totodată, și sfârșitul domniei lui Putin

"Nu cred că va recurge la o armă nucleară pentru simplul motiv că își dă seama că el însuși ar fi eliminat imediat. Ar fi sfârșitul imediat al domniei sale și acesta ar fi rezultatul catastrofal al acestui lucru. Putin încearcă să sperie oamenii, a făcut-o deja de câteva ori la începutul anului", a adăugat el.

La scurt timp după începerea invaziei sale în Ucraina, Putin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă. De luni de zile, televiziunea de stat rusă a prezentat războiul ca pe o bătălie între Occident și Rusia, ale cărei obiective ar putea fi accelerate dacă Moscova ar trage din cele aproximativ 6.000 de focoase nucleare pe care le deține în prezent.

În ultimele luni, Statele Unite au trimis comunicări către Moscova, avertizând-o de consecințele grave în cazul în care ar fi folosită o armă nucleară, a relatat The Washington Post, citând oficiali americani anonimi.

Dar Kasyanov spune că Putin "a decis să joace ultima carte în acest joc", în încercarea de a-i alarma pe liderii occidentali cu privire la modul în care a crezut că are "dreptul ilegal de a folosi arme nucleare" pentru a apăra teritoriile anexate.

„Putin este într-o situație disperată, este în panică”

Mii de bărbați din întreaga Rusie au primit documente de recrutare care îi obligă să lupte în Ucraina după decretul lui Putin de mobilizare parțială a populației, declanșând cele mai mari proteste din țară de la începutul războiului.

"Decretul său este o mobilizare parțială, dar de fapt este o mobilizare generală, deoarece toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani trebuie să fie implicați în război", a declarat Kasyanov, care a prezis că protestele vor lua amploare și ar putea duce în cele din urmă la înlăturarea lui Putin.

Kasyanov consideră că acest lucru arată că Putin "recunoaște că a făcut o greșeală să înceapă această așa-zisă operațiune militară, să înceapă acest război sângeros împotriva Ucrainei. El cheamă întreaga Rusie să se apere, nu Patria Mamă".

"Succesul forțelor ucrainene l-a adus într-o poziție atât de disperată și este în panică", a mai zis Kasyanov.

Kasyanov a lucrat în administrația fostului președinte Boris Elțîn în anii 1990, înainte de a fi primul prim-ministru al lui Putin între 2000 și 2004. El a devenit un critic proeminent al actualului președinte, în prezent în calitate de lider al Partidului Libertății Poporului (PARNAS).

Mai mult, Kasyanov a reflectat la cât de mult s-a schimbat fostul său șef, de la liderul care a susținut reformele cabinetului său în timpul primului său mandat, la un autoritarist care și-a invadat vecinul și amenință cu un război nuclear.

"Pe vremea mea și pe vremea lui Elțîn, Putin voia doar să fie văzut ca un democrat. În momentul de față, el este adevăratul Putin, un ofițer KGB cu o viziune foarte diferită asupra lumii, care este complet anormală. Nici măcar nu mi-am putut imagina că am putea ajunge la situația pe care o avem acum", a conchis fostul premier al Rusiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 213. Trupele Kievului au reușit să recucerească teritorii în regiunea Donbas

ucraina referendum
Referendumuri în Ucraina. Soldații pro-ruși merg înarmați, din ușă în ușă, pentru a obține voturi, în zonele ocupate

Kievul transmite că soldații separatiști merg înarmați, din ușă în ușă, în zonele ocupate ale Ucrainei, pentru a strânge voturile necesare referendumurile privind aderarea la Rusia.

Președintele SUA Joe Biden
Joe Biden: SUA nu vor recunoaște niciodată anexarea unei părți a Ucrainei la Rusia

SUA nu vor recunoaște niciodată anexarea unei părți a Ucrainei la Rusia. Asta a declarat președintele Joe Biden, care a promis că țara sa va impune costuri severe Moscovei, dacă Vladimir Putin continuă alipirea regiunilor din estul Ucrainei.

vladimir putin
Vladimir Putin ar putea interzice vânzarea băuturilor alcoolice în Rusia. Ce strategie are pentru a-i recruta pe ruși

Mii de oameni sunt chemați sub arme, în toate regiunile Rusiei, după mobilizarea parțială decretată de președintele Vladimir Putin.

mihailo dianov
Schimbarea dramatică a unui erou de la Azovstal. Cum arată un soldat înainte și după eliberarea din captivitatea rusă | FOTO

Mihailo Dianov a fost unul dintre soldații care au rezistat eroic în buncărele uzinei siderurgice Azovstal, din Mariupol, locație bombardată neîncetat de trupele invadatoare ale Rusiei.

Zelenski spune că 50 de militari ucraineni sunt omorâți în fiecare zi, dar numărul rușilor uciși este de cinci ori mai mare
Zelenski spune că 50 de militari ucraineni sunt omorâți în fiecare zi, dar numărul rușilor uciși este de cinci ori mai mare

Aproximativ 50 de soldați ucraineni mor în fiecare zi pe front, dar numărul invadatorilor ruși uciși este de cinci ori mai mare, a declarat președintele Volodimir Zelensky pentru presa franceză.

 

separatisti rusi
Rusia a început să recruteze bărbați din zonele ocupate Herson și Zaporojie, aflate parțial sub controlul forțelor Moscovei

Ucraina a anunțat, sâmbătă, că armata Kremlinului a început să emită ordine de încorporare bărbaților din regiunile ucrainene pe care le controlează.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski surprinde: „Sunt șocat. De când a început invazia rusă, Israelul nu ne-a dat nimic”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mărturisit că este șocat de faptul că Israelul nu a ajutat cu nimic țara sa, de la debutul invaziei Rusiei.

putin
Vladimir Putin îl destituie, în plină mobilizare, pe generalul de armată Dmitri Bulgakov, viceministru al Apărării

Rusia a anunţat, sâmbătă, înlocuirea generalului de armată Dmitri Bulgakov, însărcinat cu logistica, după ce ofensiva rusă în Ucraina a întâmpinat dificultăţi în acest domeniu.  

aliser usmanov
Unul dintre „oligarhii preferați” ai lui Putin, prins cu ouă Fabergé în Germania. Zeci de case au legătură cu individul

Alișer Usmanov este un prieten al lui Vladimir Putin, iar mai multe vile germane au fost percheziționate deoarece este suspectat de spălare de bani. Potrivit presei germane, poliția a găsit piese de bijuterii foarte speciale.

Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea

Militarii care dezertează din armata rusă pot face până la 10 ani de închisoare, potrivit noilor texte de lege promulgate de președintele Vladimir Putin.

proteste rusia
Sute de arestări în urma protestelor din Rusia. Tineri care se plimbau pe stradă, ridicați de poliție

Peste 700 de persoane au fost reţinute, sâmbătă, la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei, în urma protestelor împotriva mobilizării decretate de preşedintele Vladimir Putin.

 

proteste rusia
Proteste masive în Rusia împotriva recrutării forțate a soldaților. Tinerii au primit ordinele de mobilizare chiar în arest

La apelul mai multor organizații de opoziție, rușii au ieșit din nou pe străzi în mai multe orașe, de la Moscova și până în Siberia, ca să denunțe mobilizarea decretată de Kremlin cu trei zile în urmă.  

Rusia refuză să acorde vize unor profesori la o școală în limba engleză din Moscova
MAE român a anulat vizele mai multor cetățeni ruși. Care este motivul

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că Ambasada României de la Moscova a revocat vizele a 14 cetățeni ruși care urmau să vină, luni, la București, la Conferința Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.  

steag rusia
Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Duma ce Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse.

Citește și...
Vladimir Putin ar putea interzice vânzarea băuturilor alcoolice în Rusia. Ce strategie are pentru a-i recruta pe ruși
Vladimir Putin ar putea interzice vânzarea băuturilor alcoolice în Rusia. Ce strategie are pentru a-i recruta pe ruși

Mii de oameni sunt chemați sub arme, în toate regiunile Rusiei, după mobilizarea parțială decretată de președintele Vladimir Putin.

Kremlin: Nu este nevoie de o reacţie „isterică” la anunţul privind mobilizarea
Kremlin: Nu este nevoie de o reacţie „isterică” la anunţul privind mobilizarea

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, că nu este nevoie ca publicul să aibă o reacţie "isterică" la mobilizarea rezerviştilor pentru a lupta în Ucraina.

Șantajul nuclear al Moscovei: ce arme nucleare are Rusia și ce daune ar putea provoca
Șantajul nuclear al Moscovei: ce arme nucleare are Rusia și ce daune ar putea provoca

Miercuri, Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială” a militarilor în rezervă pentru a putea fi trimiși în Ucraina - o mișcare care ar putea aduna aproximativ 300.000 de militari.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.