Investitiile facute de Romania si Serbia in Clisura Dunarii, cu fonduri UE. Reactiile turistilor care viziteaza ambele maluri

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de kilometri inca neatinsi de mana omului marginesc judetele Caras-Severin si Mehedinti, ca un colier fermecator intre constructii si fermecatoarea Dunare.

Tocmai salbaticia locurilor ii fascineaza pe turistii care vin aici. In ultimii ani, zona a inceput sa se dezvolte mult. Au aparut pensiuni pe malurile apei, insa din pacate, nu exista si un plan concret care sa evite un haos imobiliar. Pe malul celalalt, vecinii sarbi au alta strategie: pastreaza si renoveaza cladirile vechi.

Este aproape imposibil sa nu te indragostesti cand ajungi pe Clisura, ne spun localnicii. Si au dreptate. Suntem intre Dubova si Ieselnita si pornim in drumetie, ca sa admiram ce minunatii a creat natura. Aproape la fiecare pas gasim grupuri de turisti. Fac poze pentru ca vor sa cu ei acasa cele mai frumoase imagini.

Turist: "Mi se pare zona frumoasa, extraordinar de frumoasa."

Si tocmai pentru ca multi vor sa se intoarca, numarul pensiunilor a crescut in ultimii ani. Se pot inchiria camere de la 120 de lei, cu mic dejun inclus, pana la 300 de lei.

Citește și
litoral
Turistii din Mamaia s-au distrat la petrecerile cu spuma. Nota de plata pentru cateva ore de dans pe o plaja exclusivista
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Din pacate, nu exista un plan unitar pentru noile investitii. Asa se face ca ficare proprietar isi alege culoarea si stilul constructiei dupa bunul plac. Este necesar un plan urbanistic pentru Clisura aflata in plina dezvoltare. Insa presuspune ca 15 primarii, din judetele Caras si Mehedinti, sa se puna de acord.

Turist: "Superb! Venim de 18 ani si ne place enorm, chiar daca statiunea a regresat."

Pe Clisura noastra au inceput sa apara si locuri cu pretentii. Acum doi ani, un investitor a inceput sa construiasca un club in Dubova unde se tin petreceri pe yachturi sau pe ponton, cunoscute in intreaga tara.

Dar, si la acest capitol ne lipseste ceva. Turismul maritim este aproape inexistent.

Constantin Nitu, investitor
: "Dunarea de la Agigea si pana la Drobeta Turnu Severin nu are nici un PECO pe apa, nu poti sa iti alimentezi nici o barca. Spuneau ca la Giurgiu, dar de fapt la Ruse, trebuie sa traversezi la bulgari. In al doilea rand, e un turism cel cu barci si ambarcatiuni skijet-uri, miniyachturi, yachturi e de inceput la noi in tara. E nevoie de cel putin 7-10 ani de aici inainte ca lumea sa acoata la iveala cei place, sa-si aduca barcile de le tin in afara tarii parcate sa le aduca si in tara sa se bucure de ele."

Portul Moldova Noua era folosit pe vremuri de muncitorii romani care lucrau in tara vecina. Din 2006 nu mai functioneaza, pentru a devenit neprofitabil. Pare un loc parasit, dar pe aici trec multi turisti veniti din Austria, Olanda, Germania sau Franta. Oprirea pe Clisura noastra face parte dintr-un circuit european, pe care strainii il fac destul de des.

Turist polonez: "Noi suntem din Polonia. Mi-a placut foarte mult. Am vazut fata a unui rege roman, nu stiu exact: Decebal"
Reporter: "Ce va place aici in Romania?"
Turist polonez: "Naturaletea"

Cosmin Cojocinescu, reprezentant al Parcului National Portile de Fier: "Grupurile de straini sunt anul asta mai frecvente decat pana acum si nu numai straini care au venit pana acum cehi, sarbi care au venit in anii trecuti."

Spre seara, Dunarea sclipeste linistita si pare poleita cu aur. Traversam la vecini.

Ne cazam intr-o galerie, la Dealul Capitanului Mihai, in Doni Milanovat. Statuete sculptate in lemn, asezate pe poteci si pe pridvoare ne fac sa ne simtim cu adevarat intr-o galerie de arta. Sarbii au ales sa conserve ce au deja si sa repare. Multe case traditionale au fost transformate in pensiuni. Asa ca peisajul are mai mult lemn si mai putin beton. Intalnim si foarte multi romani.

Turist roman
"Preturile sunt comparabile, n-as putea sa spun cum ca sunt diferente mari, numai ca aici e o locatie simpatica plus locatarii, proprietarii sunt foarte simpatici."

Proprietarii au si un mic muzeu al vinului, cu sticle primite in dar de la oaspetii lor.

Turist roman: "Vizitand aici prin apropiere am depistat locul asta care chiar stiu ce sa faca cu el. Chiar am ramas surprins."
Reporter: "Pe partea romaneasca a Dunarii ati fost?"
Turist roman: "Da"
Reporter: "Cum e?"
Turist roman: "Comparativ cu ce este aici, sa zic ca la infrastructura stau mai rau."

Zivorad Stefanovic proprietar galerie:
"Ne vin turisti din toata lumea, aproximativ 10 mii pe an, unii vin sa se cazaze, altii numai sa vada sau sa ia pranzul si sa incerce specialitatile sarbesti, dar in ultima vreme un numar mare de oameni vin din Romania, Bucuresti, Craiova, Timisoara, Arad si multe alte locuri vin la noi."

Sarbii nu investesc in betoane. Aici a fost, de fapt, o livada care a fost transformata intr-un loc splendid de unde poate fi admirata Dunarea. Unii vin si se cazeaza, altii isi instaleaza cortul pentru ca vor sa fie si mai aproape de natura.

Desi nu face parte din Uniunea Europeana, Serbia a facut o parte din aceste investitii cu bani europeni nerambursabili, obtinuti prin proiecte transfrontaliere chiar cu Romania.

Proiectul vecinilor nu trebuie sa fie in oglinda cu tara noastra, ci sa aduca beneficii ambelor tari.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Gunoaie, manele si vanzatori ambulanti pe plaja din Eforie Nord.
Gunoaie, manele si vanzatori ambulanti pe plaja din Eforie Nord. "A luat porumbu-n gura, si-a trecut de geamandura"

Vacanta la Eforie Nord pare a fi o adevarata aventura pentru miile de turisti care vin in concediu. Cu mormanele de gunoaie si atmosfera de balci, statiunea pare neschimbata de ani de zile.

Turistii din Mamaia s-au distrat la petrecerile cu spuma. Nota de plata pentru cateva ore de dans pe o plaja exclusivista
Turistii din Mamaia s-au distrat la petrecerile cu spuma. Nota de plata pentru cateva ore de dans pe o plaja exclusivista

Dornici de relaxare, turistii din Mamaia s-au rasfatat la petreceri cu spuma, organizate pe plaja la doi pasi de malul marii. N-au lipsit nici vinurile sau sampaniile scumpe, astfel ca in doar cateva ore notele de plata au depasit 10 mii de lei.

Metoda folosita de statul italian pentru a restaura obiectivele turistice. Cum poate inchiria oricine un castel
Metoda folosita de statul italian pentru a restaura obiectivele turistice. Cum poate inchiria oricine un castel

Statul italian a gasit o solutie pentru a salva si promova totodata comorile ascunse ale tarii.

"Slow travel", noul concept de vacanta care prinde contur. Surprizele de care au avut parte turistii din Brasov

Un nou concept de vacanta prinde contur. Zilele acestea Brasovul este plin de turisti care sunt adepti ai trendului "slow travel" si calatoresc in tihna prin Romania.

Recomandări
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei. 

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Putem fi în pericol fără să ne dăm seama când mâncăm aceste alimente. Medicii trag un semnal de alarmă
Putem fi în pericol fără să ne dăm seama când mâncăm aceste alimente. Medicii trag un semnal de alarmă

Un bărbat de 51 de ani din Urlați, Prahova, este în stare gravă la spital, diagnosticat cu botulism - după ce a mâncat pește din două conserve.