Plecati cu bani lichizi la voi si atentie la greva de la feriboturi. Sfaturi pentru turistii care vor sa plece in Grecia

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul roman de Externe ii avertizeaza pe cei peste 120 de mii de romani care au ales sa-si petreaca vacanta in Grecia sa plece cu bani lichizi.

Mesajul ii contrazice pe reprezentantii guvernului elen, care sustin ca turistii nu ar trebui sa aiba probleme cand scot bani din bancomate sau fac plati cu cardul. Strainii care sunt deja in Grecia ne spun ca situatia difera de la un loc la altul si ca NU pot achita peste tot cu cardul.

Plajele insorite de pe insulele grecesti, dar si de pe continent, sunt pline de turisti. Multi romani au fost inspirati si au plecat in vacanta cu banii in buzunar.

Daniel Jinga, turist roman: "Am platit doar in supermarket cu cardul, nu am avut niciun fel de problema, in schimb in restaurante multi nu au sau nu sunt vizibile, ca sa spun asa, POS-urile."

Guvernul grec ii asigura pe turisti ca nu vor avea probleme. Asta desi au impus acea limitare de 60 de euro pentru greci. Guvernul a anuntat insa ca restrictiile nu li se aplica si turistilor straini care au carduri emise in alte tari. Ei nu vor avea limitari, doar cele impuse de cardul pe care il detin.

Citește și
Grecia, euro, finante, banci
Primele efecte ale crizei din Grecia se vad si in Romania. Cat a ajuns un euro la cursul BNR
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Ca sa nu stea totusi la cozi in fata bancomatelor, ministerul nostru de Externe le recomanda romanilor sa aiba la ei bani lichizi, in cazul in care activitatile bancare din aceasta tara vor fi intrerupte.

Ana Maria, o romanca, proprietara unei terase din Skiatos, povesteste ingrijorata ca situatia ii afecteaza pe cei care au afaceri in Grecia.

Ana Maria Capra, proprietara terasa Grecia: "Duminica au fost cozi enorme la ATM-uri si greci si straini sa retraga banuti. Sper sa fie doar pentru o zi banca inchisa. Lumea nu cred ca are cash, le e frica sa plateasca cash sa ramana fara bani, mie imi platesc notele de plata doar cu cardul."

Sunt insa si turisti multumiti de vacanta lor.

Loredana, turist roman: "E liniste si pace, nu sunt proteste cel putin in Paralia Katerini aici unde sunt eu. Turistii romani pot sa scoata din bancomate oricati bani au pe card."

Paul Sirican, ghid turistic Grecia: "Situatia asta i-a determinat pe greci sa adopte o atitudine de asta de sfarsitul lumii. Toti spun vai doamne ce o sa fie. Dar vorbeste gura fara ei pentru ca tavernele sunt pline in continuare chiar cu greci."

Adevarul este ca, in ciuda problemelor pe care le are, Grecia ramine destinatia numarul unu in preferintele de vara ale romanilor.

Aurelian Marin, presedinte ANAT: "Grecia, ca si destinatie, inregistreaza cele mai bune vanzari, respectiv cea mai buna crestere comparativa cu anul trecut, de 20%."

Cu multi bani in buzunar, turistii veniti din alte tari ale lumii isi fac alte griji: se tem sa nu devina tinta hotilor.

Lizzy, turist din China: "Da, mi-am adus bani la mine, multi bani. Cred ca e foarte inconvenabil pentru mine."

Alexander Cardenias, tursit din Olanda: "Acum, multi oameni din Europa se tem sa vina aici, sa spunem sa petreaca vacanta, pentru ca sunt ingrijorati ca nu vor avea bani de la banci."

Revenind la vacantele romanilor, daca aveti de gand sa plecati in Grecia, trebuie sa stiti ca transportatorii maritimi vor in greva pe data de 6 iulie. Protestul, programat initial marti, a fost amanat de sindicatul Federatia Navala Panelena pentru ca pasagerii sa poata calatori inaintea referendumului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Guvernul elen: Turistii straini care viziteaza Grecia pot retrage de la bancomate cati euro doresc
Guvernul elen: Turistii straini care viziteaza Grecia pot retrage de la bancomate cati euro doresc

Turistilor straini care viziteaza Grecia in aceste zile nu li se va aplica masura de limitare a retragerilor de numerar de la bancomatele elene, se arata intr-o declaratie facuta duminica noaptea de catre reprezentanti ai Guvernului.

Primele efecte ale crizei din Grecia se vad si in Romania. Cat a ajuns un euro la cursul BNR
Primele efecte ale crizei din Grecia se vad si in Romania. Cat a ajuns un euro la cursul BNR

Situatia financiara grava din Grecia, care tine o lume intreaga cu sufletul la gura, incepe sa produce primele efecte concrete asupra buzunarelor europenilor. Dintre toate monedele din regiune, leul a avut cel mai mult de suferit in urma crizei din Grecia.

Criza in Grecia. Alexis Tsipras ar putea demisiona daca poporul voteaza DA la referendum.
Criza in Grecia. Alexis Tsipras ar putea demisiona daca poporul voteaza DA la referendum. "Va cer sa il RESPINGETI"

Bancile din Grecia vor ramane inchise pana pe 6 iulie, a doua zi dupa referendum, iar populatia va putea retrage de la bancomate sume limitate de bani.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.