"Apa vie" de la Ivanda a cazut in uitare. Izvoarele tamaduitoare au ramas doar o legenda
In timp ce, strainii vand, cu zeci de euro fiecare sticluta cu ape naturale, care au calitati medicinale, la noi izvoarele tamaduitoare au ramas doar niste frumoase legende.
Un exemplu trist vine din Banat, din localitatea Ivanda pe vremuri vestita in toata Europa. Considerata miraculoasa, apa de acolo era comandata inclusiv la curtea imperiala de la Viena. Din pacate, romanii au fost atat de ignoranti, incat au facut grajduri de vite langa izvor.
Apa Vie de Ivanda este pomenita pentru prima data in analele localitatii prin 1860, pe cand intreaga zona apartinea de imperiul Austro-Ungar.
Alegeri 2024
12:30
Un bărbat din Ploieşti a încercat să voteze la două secţii din oraş. Poliţia face verificări
12:26
Unde votăm la alegerile prezidențiale 2024. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
Douazeci de ani mai tarziu, familia nobilului Karaksony o exploata. Devenise atat de cunoscuta incat rivaliza cu apele celebrelor statiuni Baden-Baden sau Karlovy Vary unde vara ajungeau toti bogatii Europei.
Apa a fost imbuteliata sub numele de Magus si Mars. Saptamanal, vagoane pline cu "apa vie" ajungeau pana la Curtea Imperiala de la Viena si chiar in America de Sud, Australia sau Noua Zeelanda. Un amanunt interesant este ca nu se degrada trecand Ecuatorul, avand o concentratie mare de calciu si magneziu. Analiza ei se facea in laboatoarele regale din Austria.
Acum localnicii isi amintesc, din povestirile bunicilor, istorii de mult uitate. Dupa 1948 izvoarele miraculoase au fost nationalizate. Faima apei de Ivanda a ajuns si la urechile Elenei Ceausescu.
In anii '90 insa, s-a ales praful. Un investitor strain, care a cumparat terenul de la stat, a ridicat in apropiere niste grajduri pentru vite, iar singurul put functional, plin de gunoaie, nu arata prea imbietor. Desi acutalul primar vrea sa refaca zona cu bani europeni, viitorul apei de Ivanda este inca incert.