Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

O statuie uriasa a unui faraon, gasita in noroi intr-o mahala din Cairo. Ce au aflat cercetatorii despre ea

Embed:

Descoperire arheologica incredibila la marginea orasului Cairo.

UPDATE: Statuia uriasa descoperita intr-un cartier sarac din Cairo nu este o reprezentare a lui Ramses al II-lea, a anuntat, Khaled Al-Anani, ministrul Antichitatilor din Egipt, informeaza Reuters.

Se pare ca statuia il reprezinta pe faraonul Psamtik I, care a domit intre anii 664 i.e.n. si 610 i.e.n., si, daca teoria va fi confirmata, atunci aceasta va fi cea mai mare statuie din Perioada Tarzie a Egiptului ce a fost descoperita vreodata.


Initial, reusita cercetatorilor a fost laudata de Ministrul Antichitatilor, care a spus ca reprezinta cea mai mare descoperire din toate timpurile, deoarece se credea ca statuia il reprezinta pe Ramses al II-lea, cel mai puternic si mai cunoscut faraon din Egiptul Antic. Insa, dupa ce au examinat acea statuie inalta de opt metri, ministrul Khaled Al-Anani a spus ca savantii au ajuns la o alta concluzie, intrucat caracteristicile operei de arta indica o alta perioada din istoria Egiptului. ”Atunci cand capul a fost scos din noroi, am inceput sa gasim elemente care sunt caracteristice unor alte perioade istorice”, a spus ministrul egiptean.

Un element cheie este numele ”Nebaa”, care a fost inscriptionat pe statuie. ”Singurul faraon caruia i se spunea «Nebaa» a fost Psamtik I. El a fost un faraon din cea de-a 26-a dinastie”, a explicat Khaled Al-Anani.

In pofida acestor indicii, ministrul egiptean a spus ca oamenii de stiinta vor avea nevoie de cateva luni inainte de a fi siguri 100% in ceea ce priveste identitatea faraonului reprezentat in acea statuie. Arheologii cauta in aceasta perioada fragmente suplimentare in locul in care a fost gasita statuia.

statuie a lui Ramses gasita in Cairo

O statuie inalta de 8 metri a faraonului Ramses al II-lea a fost gasita intr-o mocirla dintr-o periferie saraca a capitalei Egiptului, Matariya. Potrivit Reuters, este una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor.

Arheologii egipteni si germani au scos statuia, sculptata in cuartit, din balta in care a stat trei milenii, cu ajutorul localnicilor. Langa ea a fost gasita si partea de sus a unei statui a nepotului lui Ramses, Seti al II-lea. 

statuie a lui Ramses gasita in Cairo

Matariya, o periferie saraca a capitalei Cairo, se afla in locul unde in perioada faraonilor se afla orasul Heliopolis, ce adapostea unul dintre cele mai mari temple ale Egiptului antic. Acesta a fost insa distrus in perioada romana. Statuile gasite acum au facut cel mai probabil parte din templu, a carui constructie a inceput sub domnia lui Ramses al II-lea.

 

Sursa: Reuters, Data publicarii: 26 Martie 2017
Citeste mai multe despre: Egipt, Cairo, Ramses al II-lea, statuie, descoperire, arheologie, faraon,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed