O statuie uriasa a unui faraon, gasita in noroi intr-o mahala din Cairo. Ce au aflat cercetatorii despre ea

Ultimul update: Duminica 26 Martie 2017 12:59
Data publicarii: Vineri 10 Martie 2017 09:27
Categorie: Stiinta

Descoperire arheologica incredibila la marginea orasului Cairo.

UPDATE: Statuia uriasa descoperita intr-un cartier sarac din Cairo nu este o reprezentare a lui Ramses al II-lea, a anuntat, Khaled Al-Anani, ministrul Antichitatilor din Egipt, informeaza Reuters.

Se pare ca statuia il reprezinta pe faraonul Psamtik I, care a domit intre anii 664 i.e.n. si 610 i.e.n., si, daca teoria va fi confirmata, atunci aceasta va fi cea mai mare statuie din Perioada Tarzie a Egiptului ce a fost descoperita vreodata.


Initial, reusita cercetatorilor a fost laudata de Ministrul Antichitatilor, care a spus ca reprezinta cea mai mare descoperire din toate timpurile, deoarece se credea ca statuia il reprezinta pe Ramses al II-lea, cel mai puternic si mai cunoscut faraon din Egiptul Antic. Insa, dupa ce au examinat acea statuie inalta de opt metri, ministrul Khaled Al-Anani a spus ca savantii au ajuns la o alta concluzie, intrucat caracteristicile operei de arta indica o alta perioada din istoria Egiptului. ”Atunci cand capul a fost scos din noroi, am inceput sa gasim elemente care sunt caracteristice unor alte perioade istorice”, a spus ministrul egiptean.

Un element cheie este numele ”Nebaa”, care a fost inscriptionat pe statuie. ”Singurul faraon caruia i se spunea «Nebaa» a fost Psamtik I. El a fost un faraon din cea de-a 26-a dinastie”, a explicat Khaled Al-Anani.

In pofida acestor indicii, ministrul egiptean a spus ca oamenii de stiinta vor avea nevoie de cateva luni inainte de a fi siguri 100% in ceea ce priveste identitatea faraonului reprezentat in acea statuie. Arheologii cauta in aceasta perioada fragmente suplimentare in locul in care a fost gasita statuia.

O statuie inalta de 8 metri a faraonului Ramses al II-lea a fost gasita intr-o mocirla dintr-o periferie saraca a capitalei Egiptului, Matariya. Potrivit Reuters, este una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor.

Arheologii egipteni si germani au scos statuia, sculptata in cuartit, din balta in care a stat trei milenii, cu ajutorul localnicilor. Langa ea a fost gasita si partea de sus a unei statui a nepotului lui Ramses, Seti al II-lea. 

Matariya, o periferie saraca a capitalei Cairo, se afla in locul unde in perioada faraonilor se afla orasul Heliopolis, ce adapostea unul dintre cele mai mari temple ale Egiptului antic. Acesta a fost insa distrus in perioada romana. Statuile gasite acum au facut cel mai probabil parte din templu, a carui constructie a inceput sub domnia lui Ramses al II-lea.

Jihadistii ISIS au bombardat un templu antic din Irak, iar cand au vazut ce e acolo au inceput sa sape. Marea descoperire

Jihadistii ISIS au bombardat un templu antic din Irak, iar cand au vazut ce e acolo au inceput sa sape. Marea descoperire

Chilesaurus

Oamenii de știință au rezolvat misterul ”dinozaurului Frankestein”

Nanocipul care reprogramează celulele. Cercetătorii promit vindecarea prin atingere

Descoperirea facută de cercetători sub stratul de gheață din Antarctica: E cea mai vastă de pe planetă

Fermă de porci

Va fi posibil transplantul de organe de la porci la oameni. Descoperirea cercetătorilor

Eclipsa parţială de Luna i-a scos pe bucureşteni din casă

Un copil de 9 ani a cerut NASA să fie angajat ca ”gardian al galaxiei”. Răspunsul primit