Vinul va fi mai dulce și mai gustos, însă redus cantitativ

Ultimul update: Marti 15 August 2017 15:16
Data publicarii: Duminica 13 August 2017 19:43
Categorie: Social

Boabele de struguri sclipesc în acest an mai ceva ca rubinele în mâinile viticultorilor. Soare a fost din belşug şi au acumulat multe zaharuri. Aşadar vom avea un vin bun şi dulce însă mai puţin cantitativ.

Pentru proprietarii de podgorii, profitul se joacă, la capitolul calitate.

Anul acesta se anunţă un an bun pentru vin, cel puţin în vestul ţării. Viticultorii au păstrat doar un singur ciorchine la bază pentru o calitate mai bună şi au tăiat frunzele astfel încât strugurii să nu fie arşi de soarele extrem de puternic din ultimele două luni.

Gheorghe Iova, director general Cramele Recaş: "Dacă Dumnezeu ne mai dă o ploaie pe sfârşit de săptămână şi sigur fără grindină şi incidente, poate fi un an de super calitate.

"Strugurele este un iubitor de soare" e un proverb francez care spune că nu suportă nici umbra nici măcar a celui care lucrează în vie, deci este iubitor de soare.

Afinele, grav afectate de vremea extremă. Cât au ajuns să coste

Chiar şi aşa excesul de soare dăunează strugurelui.

Ing. Ile Ionatan, Staţiunea de Cercetări Viticole Minis: "Am avut o perioadă de două luni de zile fără precipitaţii ceea ce a condus la diminuarea semnificativă a producţiei. Aşa trebuiau să arate boabele normale şi în partea însorită au fost opărite."

În celălalt colţ al ţării, în Moldova vinurilor de poveste, producătorii spun că licorile lor vor avea o calitate superioară celor obţinute în perioadele ploioase.

Ing. Adrian Tălmaciu Casă de Vinuri Huşi: „Să vedem cum se manifestă timpul. Cantitatea de zahăr se va face mai repede până în prezent. Plantaţia se află în condiţii foarte bune şi aşteptăm să nu ne joace feste natura: calamităţi, ploi, vijelii, grindină. Muncă noastră nu e în zadar, dar satisfacţia trebuie să o avem."

Vasile Mereuţă, director economic: "Via are nevoie de soare, dar nici prea mult pentru recolte bune. Cantitate mai puţină de struguri, dar vin mai bun calitativ."

Aici, unul dintre soiurile cele mai cunoscute este Zgihara de Huşi, un vin alb, uşor acidulat, cu tărie alcoolică redusă, bun prieten al meselor lungi şi îmbelşugate. Era preferatul, lui Ştefan cel Mare spun istoricii. Însă viticultorii de aici se mândresc şi cu soiuri nobile.

Acum producătorii de vinuri mai au de aşteptat o luna sau două până când vor începe muncă din vie în cramă.

Producătorii de pepeni din Dăbuleni își vând marfa pe stradă, în caniculă

Producătorii de pepeni din Dăbuleni își vând marfa pe stradă, în caniculă

disparut

Bărbatul dispărut acum 3 săptămâni, în drum spre Italia, găsit la Constanța. Cu câți bani a plecat de acasă

Spectacol la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

Pedofilul „sadist”, lector la o prestigioasă universitate, condamnat la 32 de ani de închisoare. Cum își șantaja victimele

Hanna, o fetiță de 3 ani diagnosticată cu tumora Wilms grad 4, are nevoie de ajutor

La 142 de ani de la nasterea lui Brâncuși, Muzeul de Artă a avut porțile închise

Criză de specialiști IT în România. Salariile mari din domeniu, efectul deficitului de angajați

masina de politie

O fată de doar 16 ani este cercetată pentru ”proxenetism în formă continuată”

Gabriela Firea anunță cumpărarea a 400 de autobuze noi, la ”standarde moderne”

Profesorii ies în stradă. Sindicaliștii din FSLI vor picheta Ministerul Muncii

Profesia de militar, promovată la Suceava de Forţele Navale Române

Tradiții la intrarea în postul Paștelui, în Sebeș: localnicii alungă spiritele rele cu ”opaițele”

A început Postul Paștelui. Fructele și legumele s-au scumpit