Vinul va fi mai dulce și mai gustos, însă redus cantitativ

Ultimul update: Marti 15 August 2017 15:16
Data publicarii: Duminica 13 August 2017 19:43
Categorie: Social

Boabele de struguri sclipesc în acest an mai ceva ca rubinele în mâinile viticultorilor. Soare a fost din belşug şi au acumulat multe zaharuri. Aşadar vom avea un vin bun şi dulce însă mai puţin cantitativ.

Pentru proprietarii de podgorii, profitul se joacă, la capitolul calitate.

Anul acesta se anunţă un an bun pentru vin, cel puţin în vestul ţării. Viticultorii au păstrat doar un singur ciorchine la bază pentru o calitate mai bună şi au tăiat frunzele astfel încât strugurii să nu fie arşi de soarele extrem de puternic din ultimele două luni.

Gheorghe Iova, director general Cramele Recaş: "Dacă Dumnezeu ne mai dă o ploaie pe sfârşit de săptămână şi sigur fără grindină şi incidente, poate fi un an de super calitate.

"Strugurele este un iubitor de soare" e un proverb francez care spune că nu suportă nici umbra nici măcar a celui care lucrează în vie, deci este iubitor de soare.

Afinele, grav afectate de vremea extremă. Cât au ajuns să coste

Chiar şi aşa excesul de soare dăunează strugurelui.

Ing. Ile Ionatan, Staţiunea de Cercetări Viticole Minis: "Am avut o perioadă de două luni de zile fără precipitaţii ceea ce a condus la diminuarea semnificativă a producţiei. Aşa trebuiau să arate boabele normale şi în partea însorită au fost opărite."

În celălalt colţ al ţării, în Moldova vinurilor de poveste, producătorii spun că licorile lor vor avea o calitate superioară celor obţinute în perioadele ploioase.

Ing. Adrian Tălmaciu Casă de Vinuri Huşi: „Să vedem cum se manifestă timpul. Cantitatea de zahăr se va face mai repede până în prezent. Plantaţia se află în condiţii foarte bune şi aşteptăm să nu ne joace feste natura: calamităţi, ploi, vijelii, grindină. Muncă noastră nu e în zadar, dar satisfacţia trebuie să o avem."

Vasile Mereuţă, director economic: "Via are nevoie de soare, dar nici prea mult pentru recolte bune. Cantitate mai puţină de struguri, dar vin mai bun calitativ."

Aici, unul dintre soiurile cele mai cunoscute este Zgihara de Huşi, un vin alb, uşor acidulat, cu tărie alcoolică redusă, bun prieten al meselor lungi şi îmbelşugate. Era preferatul, lui Ştefan cel Mare spun istoricii. Însă viticultorii de aici se mândresc şi cu soiuri nobile.

Acum producătorii de vinuri mai au de aşteptat o luna sau două până când vor începe muncă din vie în cramă.

Producătorii de pepeni din Dăbuleni își vând marfa pe stradă, în caniculă

Producătorii de pepeni din Dăbuleni își vând marfa pe stradă, în caniculă

Piete

Piețele românești abundă de intermediari care vând produse cumpărate din depozite

Legea antifumat ar putea fi modificată. Ce spune Constituţia despre "dreptul de a fuma"

Oradea oferă lecţii de dezvoltare urbană şi de folosire eficientă a banilor europeni

Poliţia locală din Galaţi apelează la agenţi voluntari. 40 pe loc, deşi nu sunt plătiţi

Ziua Europeană a Resuscitării: elevii, învățați să acorde primul-ajutor

Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" din Cluj, renovata dupa 66 de ani

maraton

Maraton pentru încurajarea donării de organe la Brașov

Iașiul împărțit între concert și Parascheva. Spectatorii și pelerinii au plecat dimineață spre case

Femeia care a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Neamului, dintr-o pensie de 500 de lei pe lună

Fata care a scris ”Balada lui Dragnea”, despre închinarea la moaște: ”Nu văd decât goană după bani”

MENSA, organizația celor mai inteligenți oameni din lume, organizează o nouă testare, la Oradea

”Escape Rooms”, jocurile cu care sunt atrași adulții dornici de distracție