Vinul va fi mai dulce și mai gustos, însă redus cantitativ

Ultimul update: Marti 15 August 2017 15:16
Data publicarii: Duminica 13 August 2017 19:43
Categorie: Social

Boabele de struguri sclipesc în acest an mai ceva ca rubinele în mâinile viticultorilor. Soare a fost din belşug şi au acumulat multe zaharuri. Aşadar vom avea un vin bun şi dulce însă mai puţin cantitativ.

Pentru proprietarii de podgorii, profitul se joacă, la capitolul calitate.

Anul acesta se anunţă un an bun pentru vin, cel puţin în vestul ţării. Viticultorii au păstrat doar un singur ciorchine la bază pentru o calitate mai bună şi au tăiat frunzele astfel încât strugurii să nu fie arşi de soarele extrem de puternic din ultimele două luni.

Gheorghe Iova, director general Cramele Recaş: "Dacă Dumnezeu ne mai dă o ploaie pe sfârşit de săptămână şi sigur fără grindină şi incidente, poate fi un an de super calitate.

"Strugurele este un iubitor de soare" e un proverb francez care spune că nu suportă nici umbra nici măcar a celui care lucrează în vie, deci este iubitor de soare.

Afinele, grav afectate de vremea extremă. Cât au ajuns să coste

Chiar şi aşa excesul de soare dăunează strugurelui.

Ing. Ile Ionatan, Staţiunea de Cercetări Viticole Minis: "Am avut o perioadă de două luni de zile fără precipitaţii ceea ce a condus la diminuarea semnificativă a producţiei. Aşa trebuiau să arate boabele normale şi în partea însorită au fost opărite."

În celălalt colţ al ţării, în Moldova vinurilor de poveste, producătorii spun că licorile lor vor avea o calitate superioară celor obţinute în perioadele ploioase.

Ing. Adrian Tălmaciu Casă de Vinuri Huşi: „Să vedem cum se manifestă timpul. Cantitatea de zahăr se va face mai repede până în prezent. Plantaţia se află în condiţii foarte bune şi aşteptăm să nu ne joace feste natura: calamităţi, ploi, vijelii, grindină. Muncă noastră nu e în zadar, dar satisfacţia trebuie să o avem."

Vasile Mereuţă, director economic: "Via are nevoie de soare, dar nici prea mult pentru recolte bune. Cantitate mai puţină de struguri, dar vin mai bun calitativ."

Aici, unul dintre soiurile cele mai cunoscute este Zgihara de Huşi, un vin alb, uşor acidulat, cu tărie alcoolică redusă, bun prieten al meselor lungi şi îmbelşugate. Era preferatul, lui Ştefan cel Mare spun istoricii. Însă viticultorii de aici se mândresc şi cu soiuri nobile.

Acum producătorii de vinuri mai au de aşteptat o luna sau două până când vor începe muncă din vie în cramă.

Producătorii de pepeni din Dăbuleni își vând marfa pe stradă, în caniculă

Producătorii de pepeni din Dăbuleni își vând marfa pe stradă, în caniculă

serbare copii

Părinții plătesc ore de actorie pentru ca cei mici să aibă succes la serbare

Consumatorii de heroină s-ar putea droga în spații special amenajate

Soluția găsită de angajatori pentru a păstra salariile lucrătorilor după ”Revoluția fiscală”

Românii consumă 7400 de tone de dulciuri, în decembrie. Vânzările depășesc 43 de milioane €

Centru social, sfinţit de Patriarh cu "trafaletul" tricolor

Povestea impresionantă a patru frați care își doresc bomboane de Crăciun

spital

Fetița din Iași, ai cărei părinți refuzau să o trateze de cancer, dusă la un spital din Timișoara

Amenda primită de un bucureștean care a postat pe Facebook mesaje jignitoare la adresa Jandarmeriei

Localitatea sufocată de gunoi, care visează de 10 ani să devină stațiune de interes național

Serbările de iarnă din școli și grădinițe ar putea fi anulate

Târg gastronomic organizat de elevii din Mioveni pentru colegii nevoiași

Conflict violent la intrarea în Spitalul din Botoșani