Transfuziile de sange la bebelusi fac diferenta intre viata si moarte

Ultimul update: Sambata 05 Mai 2012 20:33
Data publicarii: Miercuri 15 Iunie 2011 19:02
Categorie: Social

Transfuziile de sange la nou nascuti, care fac diferenta intre viata si moarte, depind uneori de cheful unui medic de a-si recunoaste limitele de competenta. Este povestea unui baietel nascut la Urziceni cu RH incompatibil celui din sangele mamei.

Trei zile doctorii au refuzat sa-l transfere pe motiv ca oricum va muri sau va ramane handicapat. Ajuns la Polizu in ultimul ceas, bebelusul a fost supus unei transfuzii, extrem de complicate. I-a fost schimbat tot sangele de doua ori.

Cu un SMS, la 858, veti ajuta orice copil, pentru care transfuzia e singura sansa.

A vrut intai sa nu-si spuna povestea, insa copilul sufera crunt pentru ca cineva a gresit. Mama stia ca are RH negativ, iar corpul ei va respinge automat un fat cu RH pozitiv. Medicul ginecolog i-a spus insa ca nu e nevoie de tratament. La nastere, bebelusul a intrat in colaps.

S-a anemiat atat de rapid, ca pielea s-a colorat in verde inchis. Sangele era contaminat cu anticorpi care puteau afecta centrii nervosi. Copilul murea sub ochii mamei, dar medicii din Urziceni refuzau transferul.

"Au spus ca n-are nicio sansa, ca ce-i fac ei acolo i-ar face si aici. S-a intervenit mult. Doctorii de acolo au stat picior peste picior in cabinet", povesteste mama copilului.

Cand a ajuns la Bucuresti, la Polizu, anumiti parametri din sange erau la un asa-zis maximum istoric. Era un miracol ca traia si a fost supus unei transfuzii complexe. Tot sangele i-a fost inlocuit de doua ori.

Acest tip de transfuzie se face in Romania doar in maternitatile de nivel trei, adica cele mai performante. Institutul de Hematologie a trimis deja pentru doi copii cel mai potrivit sange curat. Nu va fi folosit insa inainte sa fie verificat din nou de centrul de transfuzii al spitalului. Desi se stie ca e criza de sange peste tot in tara, pentru copii trebuie intotdeauna trimisa o anumita cantitate de rezerva.

2 euro trimisi acum la 858 vor asigura suport tehnic pentru toti nou nascutii care au nevoie si de transfuzii de sange. Viata niciunui copil nu ar trebui sa depinda de un loc disponibil.

Citeste si:

Portretul violatorului in serie. A abuzat trei fetite si s-a facut nevazut

Ce vad romanii si nu vad americanii. LIVE 21:00, cea mai lunga eclipsa de luna din ultimul deceniu

Nebun de legat. Si-a pus catelul in carlige la uscat si a postat pozele pe Facebook

 

Cu un SMS, poti ajuta Materinatea Polizu. Primele operatii intrauterine vor putea fi posibile

Cu un SMS, poti ajuta Materinatea Polizu. Primele operatii intrauterine vor putea fi posibile

obiceiuri

Ziua cânepii, sărbătorită într-un sat din Albă. Cum se fac costumele tradiţionale

Avram Iancu continuă aventura de a străbate înot Dunărea de la izvor la vărsare

De nu a fost restaurat Muzeul ”George Enescu”, deși statul a primt 7 mil. euro de la BE

pește afumat

Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Noul sediu al Serviciului de Paşapoarte, din mall-ul Plaza România, va fi deschis de luni, de la ora 8.30

"Clientul misterios", modalitatea patronilor de a-şi verifica angajaţii