Protestul angajatilor RATB a incetat! De vineri se circula normal

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Cei aproximativ 1000 de angajati RATB care s-au aflat, timp de mai bine de 24 de ore, intr-un protest spontan la autobaza Titan se intorc la de vineri la lucru.

Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USLM), Ion Radoi, a declarat la finalul protestului spontan de la autobaza Titan ca sindicalistii RATB care si-au renegat liderii vor fuziona cu cei pe care fostul deputat ii reprezinta, un protocol in acest sens fiind deja inregistrat legal.

20:20 "Vom fuziona, exista deja inregistrata structura sindicala comuna, au iesit actele de o saptamana si ceva.", a spus Ion Radoi, la plecarea de la autobaza Titan.

19:30 Desi Oprescu declarase, dupa intalnirea cu sindicalistii, ca salariile acestora nu vor creste si nici nu vor scadea, ci doar vor fi "reasezate", cei care au plecat de la protest s-au declarat multumiti de cresterea obtinuta.

"Am primit in plus doua grile (doua niveluri in grila dupa care este salarizat personalul RATB - n.r.). In medie, doua grile inseamna 160-180 de lei. In plus, ni s-a promis ca sporurile de vechime si munca grea nu vor mai fi incluse in salariu, ci vor fi acordate separat", a declarat unul dintre protestatari, la plecarea din autobaza Titan.

Citește și
Metrou
La metrou bate din nou vant de greva
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Toti cei prezenti au confirmat ca vor iesi pe trasee cu autobuzele, troleibuzele si tramvaiele incepand de vineri dimineata, iar cei care nu au fost prezenti la protestul de la autobaza Titan vor iesi in trasee chiar de joi seara.

Sorin Oprescu a precizat ca 89% din doleantele protestatarilor de la RATB privesc administrarea propriilor bani.

19:00 Sorin Oprescu a declarat ca problemele de la RATB sunt generate de managementul defectuos al Regiei, drept pentru care a dispus sa se efectueze un audit intern.

"Am spus si dimineata foarte clar ca angajatilor RATB nu li se va taia nimic din salarii, reducerea aplicata fiind pe fondul orelor suplimentare care nu s-au mai putut plati in acelasi mod", a spus Oprescu.

Primarul Capitalei a mai adaugat ca administratia RATB trebuie sa gaseasca solutii pentru a ajunge la o anumita echitate in ce priveste veniturile angajatilor.

18:00 Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, confederatia la care este afiliat unul dintre sindicatele de la RATB, i-a sfatuit pe protestatari sa inceteze revolta, "care este ilegala", si sa aiba incredere in liderii de sindicat.

"Vor urma anchete administrative si daca s-au bagat si altii, din afara, in organizarea acestei revolte se poate ajunge si la plangeri penale. Compania RATB cere despagubiri foarte mari pentru aceasta zi pierduta", a declarat Costin.

14:43 Dupa ce a declarat, suparat, ca nu se va duce in mijlocul soferilor sa discute cu ei, primarul Oprescu s-a razgandit. Vazand ca soferii nu cedeaza, edilul-sef al capitalei a mers in baza Titan, acolo unde s-au strans protestatarii.

In plus, la discutiile dintre cele doua tabere, presa nu a avut acces, iar soferii au evitat sa dea detalii concrete despre negocieri.

Conform MEDIAFAX, angajatii RATB intentioneaza sa ceara ca toti soferii si vatmanii sa obtina un salariu de aproximativ 3.000 de lei.

O alta discutie a primarului Sorin Oprescu a fost purtata in jurul orei 14.00 cu liderii sindicali de la RATB.

"In momentul in care ne aflam acum, dupa discutii, dansii se afla intr-o greseala morala fata de cetateni. Toti liderii care au fost prezenti aici spun aceleasi lucruri. Ii rog respectuos, dupa toata forma asta de nebunie cu zvonuri, sa se intoarca la munca si sa nu-mi lase cetatenii pe margine de trotuar. Daca acest lucru nu se va intampla imi voi lua masurile mele de cuviinta, o sa introduc mai-taxi pe toate traseele", a precizat primarul general.

Oprescu a mai adaugat ca, dupa parerea sa, protestul este ilegal, iar soferii RATB nu vor fi platiti pentru aceasta zi.

De 1 aprilie, bucurestenii au crezut ca li se face o farsa cand au vazut ca in statiile de autobuz, troleibuz sau tamvai nu mai soseste niciun mijloc de transport in comun. Nu era nicio pacaleala insa. Angajatii RATB au declansat in zori greva sponana.

Cum era de asteptat, tot traficul a avut de suferit. Oamenii s-au inghesuit la metrou sau au alergat dupa taxiuri ca sa ajunga cumva la munca.

Revendicarile protestatarilor

- soferii si vatmanii spun ca muncesc 14 ore pe zi;
- ei sunt obligati sa faca ore suplimentare pentru a ajunge la salariul promis initial;
- nu li se platesc orele de munca din weekend;
- sunt controlati strict si se aleg cu multe penalizari;
- anul trecut nu li s-a majorat salariul, iar acum li s-a spus ca acesta va scadea.

Ai imagini din trafic? Trimite-le pe www.stirileprotv.ro

11:00 Toate mijloacele de transport in comun ale Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) s-au retras de pe trasee, de la ora 7.30 nemaicirculand niciun troleibuz, autobuz sau tramvai. Reprezentantii biroului de presa al RATB au declarat ca incepand cu ora 4.30 au circulat 22 de linii de transport, insa acestea s-au retras de pe trasee, astfel că nu mai exista niciun mijloc in comun de la ora 7.30.

09:28 Primarul general Sorin Oprescu le-a transmis, joi, angajatilor RATB ca nu le vor fi diminuate salariile, din moment ce toate principiile din contractul colectiv de munca au fost respectate, insa a aratat ca nu se duce la autobaza Titan, ci asteapta o delegatie a lor la discutii la sediul regiei.

09:01 Bucurestenii au posibilitatea de a recurge la transportul cu metroul in conditiile in care angajatii RATB au refuzat sa iasa cu autobuzele, troleibuzele si tramvaiele pe trasee, compania Metrorex fiind pregatita sa suplimenteze garniturile cu 15%.

09:00 Liderul sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a declarat ca formatiunea pe care o reprezinta este solidara cu protestul angajatilor Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), aratand ca bugetul alocat de Primarie este foarte mic. Petrariu a aratat ca "oamenii au aceasta teama ca drepturile lor vor fi afectate".

08:42 - Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat pentru MEDIAFAX ca angajatii RATB adunati, de miercuri noapte, la autobaza Titan, nu aveau nevoie de autorizatie pentru protest, pentru ca este vorba de un conflict de munca in incinta unui sediu de institutie. Militaru a aratat ca, potrivit Legii 60 privind adunarile publice, astfel de adunari nu trebuie declarate. Atunci cand manifestarea are loc in incinta sediului institutiei angajatoare si rezultatul este un conflict de munca, potrivit Articolului 2 din Lege, actiunea nu are nevoie de autorizatie.

08:30 Primarul general Sorin Oprescu si viceprimarul Victor Iovici au ajuns la sediul RATB, pentru a discuta cu seful regiei despre protestul de la autobaza Titan la care participa peste 1.000 de angajati.

La ora 10.00 vor incepe negocierile si cu angajatii nemultumiti, care au refuzat, de joi dimineata, sa mai iasa pe trasee cu autobuzele, tramvaiele si troleibuzele.

07:40 Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a plecat spre sediul RATB pentru a discuta despre protestul de la autobaza Titan la care participa peste o mie de angajati ai RATB.

07:00 Protestatarii s-au plans ca salariile sunt aceleasi de cativa ani, ca li s-au taiat sporurile si primele si ca lucreaza in conditii inumane. Renunta la pauza de masa, spun ei, ca sa poata respecta orarul si numarul de curse.

Nici macar ploaia nu i-a facut pe soferii nemultumiti sa plece. Au asteptat cu orele ca cineva sa le asculte pasul. Primul aparut, ca de nicaieri, si deloc bine primit a fost primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Intr-un tarziu s-a ivit si directorul general al regiei.

Dupa ce a strans pe o foaie toate nemultumirile soferilor, directorul le-a promis o sedinta, joi la ora zece. Adica nimic, au spus cateva sute dintre cei 4.000 de soferi RATB, care refuza si la acesta ora sa iasa pe traseu.

Citeste pe www.incont.ro despre bugetul RATB si planul de scumpire a biletelor!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
O noua greva la metrou si preturi mai mari la cartele!?
O noua greva la metrou si preturi mai mari la cartele!?

Dupa ce magistratii Curtii de Apel au stabilit ca greva angajatilor Metrorex din noiembrie 2009 a fost legala, sindicalistii de la metrou au anuntat ca vor decide saptamana viitoare daca vor organiza noi actiuni de protest.

La metrou bate din nou vant de greva
La metrou bate din nou vant de greva

Sindicalistii de la metrou ameninta cu deschiderea conflictului de munca intr-o saptamana daca administratia nu incepe negocierile pentru un nou contract colectiv de munca. Acestia cer majorarea fondului de salarii cu 3,7%.

RATB ar putea creste preturile cu pana la 20%
RATB ar putea creste preturile cu pana la 20%

Preturile serviciilor Regiei Autonome de Tranport Bucureresti ar putea fi majorate, conducerea intentionand sa solicite o crestere cu 10-20% a acestora in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.