Mii de oameni au protestat in toata tara impotriva legii amnistiei si gratierii: "Dragnea nu uita, Romania nu-i a ta"

×
Codul embed a fost copiat

3000 de persoane au protestat miercuri seara in Capitala fata de intentia Guvernului de a emite ordonante de urgenta vizand gratierea si modificarea Codului penal. Proteste au fost si in tara.

Proiectul Guvernului privind gratierea a scos oamenii in strada. Cateva mii de persoane au protestat in Piata Universitatii, dar au fost fost manifestatii si la Cluj, Brasov si Timisoara. Protestatarii, organizati pe retelele de socializare, au cerut Guvernului sa nu adopte ordonanta de modificare a Codului Penal si au indemnat DNA sa nu renunte la lupta impotriva coruptiei.

Mai jos, puteti urmari inregistrarea video a intregului protest din Capitala

Initial s-au strans in jur de 150 de persoane in Piata Universitatii, s-au mobilizat pe retelele de socializare si au plecat intr-un mars al solidaritatii: au blocat circulatia, au luat-o pe Bulevardul Magheru, Piata Romana, pentru ca ma apoi sa ajunga peste 3000 de persoane in Piata Victoriei, in fata Guvernului.

Citește și
penitenciar
Parchetul General avertizeaza: "Gratierea si amnistia, in conditii de netransparenta, arata slabiciunea statului roman"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Cronologia evenimentelor

UPDATE In jurul orei 21,00, majoritatea protestatarilor au parasit Piata Victoriei. Protestatarii au strigat, printre altele, "Vrem puscarii, nu amnistii!", "DNA sa vina sa va ia!", "Ciorbea, demisia!", "Jos cu Ciorbea!", "Jos cu Dragnea!", "Demisia!", "Jos penalii!", "Afara, afara cu hotii din tara!", "Colectiv!","La inchisoare, nu la guvernare", "Lupta DNA, opriti coruptia, vine revolutia!".

Manifestantii au purtat pancarte cu mesaje precum: "Jos Guvernul", "The day we give in is the day we die", "Vrem legi pentru popor, nu pentru penali", "Locul hotilor e la inchisoare, nu la guvernare", "Nu amnistiei", "Jos labele de pe Codul penal".

Initial, oamenii s-au adunat in Piata Universitatii, apoi au pornit in mars catre Piata Victoriei. Rodica Nastase, care a participat la protest, a afirmat ca este impotriva adoptarii celor doua proiecte de ordonanta de urgenta pentru ca "hotii si talharii trebuie sa stea in puscarie".

"Nu amnistiei, nu gratierii! Sa stea acolo unde le este locul, unde spune judecatorul!", a declarat, la randul sau, Viorica Frone, venita in Piata Victoriei. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a precizat ca protestul a fost spontan, fiind organizat pe retelele de socializare. "Nu are autorizatie, nu exista depusa o solicitare pentru autorizatie", a precizat Enache, mentionand ca jandarmii au asigurat ordinea publica.

UPDATE Dupa aproape 3 ore, in strada s-au adunat aproximativ 3.000 de oameni in Piata Victoriei, conform news.ro.

UPDATE Dupa aproape doua ore, manifestantii au plecat in mars spre Palatul Victoria, ajungand la aproape 2000 de participanti. La miting, organizat in urma unui apel pe Facebook, a venit si Nicusor Dan, liderul Uniunii Salvati Romania. Sute de oameni au protestat si la Cluj, Timisoara, Craiova, Sibiu si Iasi, relateaza news.ro.

UPDATE Persoanele adunate in Piata Universitatii din Capitala pentru a se impotrivi adoptarii proiectului de ordonanta privind gratierea unor pedepse au plecat in mars spre sediul Guvernului.

UPDATE Scandalizati de toate aceste propuneri, peste 300 de oameni protesteaza in aceste momente in Piata Universitatii din Capitala. Oamenii care s-au organizat pe retelele de socializare au afisat mai multe cartonase rosii pe care le-au aratat Guvernului si parlamentarilor. Oamenii cer demisia membrilor guvernului Grindeanu si indeamna DNA sa nu renunte la lupta impotriva coruptiei. Proteste similare au loc in Brasov si Cluj Napoca.

Protestatarii, purtand cartonase rosii, au strigat: "Dragnea, nu uita, Romania nu este a ta!", "Coruptia ucide!", "Colectiv!", "Jos penalii!", "Demisia!", "DNA sa vina sa va ia!", "La inchisoare, nu la guvernare!".

Multi au afisat pancarte cu mesaje, precum: "Nu amnistiei!", "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati", "Depolitizare in scoli si in spitale", "Vrem sistem de sanatate, nu iertare de pacate", "Jos guvernul mafiot", "Puscarie da, amnistie nu", "Jos labele de pe Codul penal", "Trezeste-te, Romania, ca iti moare democratia!"

Unul dintre protestatari, Mircea Dinita, a declarat ca nu i se pare normal ca aceia care au gresit sau au furat sa fie iertati printr-o astfel de lege. "Democratia nu trebuie sa fie dusa la extrem prin masuri facute doar pentru unii si sunt foarte restrictive si cu dedicatie intr-un fel", a spus Dinita.

La randul sau, Ciprian Necula, un alt protestatar, si-a exprimat nemultumirea: "Vor doar sa acopere in acest moment niste actiuni penale. Ne intoarcem practic in urma cu un an de zile, episodul Colectiv, cand am iesit in strada si am cerut ceva pentru normalitate. (...) Prin ce au vrut sa faca azi ne intorc inapoi cu 20 de ani".

Liderul Uniunii Salvati Romania, Nicusor Dan, prezent in Piata Universitatii, a precizat ca nu face declaratii publice pe aceasta tema pentru a nu se interpreta ca politicienii au venit in piata ca sa confiste un protest al societatii civile.

Cluj
Aproximativ 200 de persoane au protestat, miercuri seara, la Cluj-Napoca, impotriva proiectelor de acte normative care ar viza amnistia si gratierea pentru anumite fapte. Potrivit participantilor la miting, care nu este autorizat, ei s-au adunat in Piata Unirii din Cluj-Napoca ca urmare a apelurilor lansate pe retelele de socializare.

Participantii la miting au purtat pancarte pe care, printre altele, se putea citi: 'Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare', 'Fara gratiere, fara amnistie, Clujul n-are amnezie', 'Vrem democratie fara amnistie', 'In democratie, hotii stau in puscarie'

Iasi
Aproximativ 100 de persoane au iesit miercuri seara, in Piata Unirii din Iasi, pentru a-si manifesta nemultumirea fata de proiectul legislativ ce vizeaza amnistia si gratierea. Acestia s-au mobilizat in urma apelurilor de pe retelele de socializare.

Avand pancarde in maini, cu mesaje precum "Legea gratierii e rusinea tarii", "Pacat, pacat de sangele varsat", protestatarii scandeaza printre altele "Guvernare, nu eliberare", "Hotii stau la puscarie in democratie".

Timis
Circa 150 de persoane au protestat neautorizat, miercuri seara, in Piata Victoriei din Timisoara, in tacere, impotriva proiectul Legii gratierii. Manifestantii au purtat pancarte pe care scria ''Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati'', ''Gratiere non grata'' sau ''In democratie hotii stau la puscarie''. Protestatarii s-au declarat nemultumiti inclusiv de modificarea Codului Penal fara consultare publica si a principalilor actori din Justitie.

Protestul de miercuri seara al timisorenilor a fost initiat pe facebook, iar participantii au anuntat ca vor reveni in Piata Victoriei si joi seara, de la aceeasi ora, 18.00. Protestul s-a incheiat dupa aproximativ o ora, fara incidente.

Sibiu
Aproape o suta de sibieni s-au strans miercuri seara, in Piata Mare, la un protest spontan, anuntat pe Facebook, impotriva proiectului Legii gratierii. Participantii nu au scandat lozinci, insa au afisat un singur banner cu doi elefanti simbolizand gratierea si amnistia si indemnul "Sa le taiem trompele!".

Multi dintre cei prezenti la protest sunt membrii USR sau PNL. La protest participa mai mult de jumatate din filiala USR Sibiu, adica 30 de oameni, in frunte cu liderul organizatiei, Raluca Amariei.

"Am intrat in USR caci am decis ca nu mai putem sta deoparte. Si am decis ca atunci cand lucrurile nu merg bine, sa actionam. Miscarea de astazi este un prim pas pe care putem sa il facem noi (...) sa tragem un semnal de alarma", a declarat pentru Raluca Amariei, presedintele USR Sibiu.

Contactata de corespondentul Agerpres, prim-vicepresedintele PNL Sibiu, Daniela Cimpean, a explicat ca acest protest nu este initiat de catre liberali. "Protestul nu este initiat de PNL, dar PNL sustine orice demers pentru sustinerea legalitatii", a spus Daniela Cimpean.

Protestul a inceput la ora 18.00 si nu a fost autorizat de Primaria Sibiu. Initiatorul acestui protest nu a depus pana la ora 15.00 nicio cerere pentru autorizarea manifestarii, la Primaria Municipiului Sibiu, a precizat pentru Agerpres, Mirela Gligore, purtator de cuvant al primariei.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Proiect: pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani vor fi gratiate. Care sunt exceptiile Ordonantei de Urgenta
Proiect: pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani vor fi gratiate. Care sunt exceptiile Ordonantei de Urgenta

Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul oficial proiectul Ordonantei de Urgenta privind gratierea unor pedepse.

Parchetul General avertizeaza:
Parchetul General avertizeaza: "Gratierea si amnistia, in conditii de netransparenta, arata slabiciunea statului roman"

Parchetul General sustine ca promovarea unor acte de clementa de genul gratierii si amnistiei, in conditii de netransparenta si fara o consultare a CSM, ar fi de natura sa demonstreze slabiciunea autoritatilor statului in fata criminalitatii..

Premierul Sorin Grindeanu, alaturi de ministrul Justitiei:
Premierul Sorin Grindeanu, alaturi de ministrul Justitiei: "Conform Constitutiei, avem voie sa dam gratiere si amnistie? Da"

Premierul Sorin Grindeanu a facut declaratii de presa la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern, insotit de ministrul de Justitie, Florin Iordache. Cei doi au vorbit despre zvonurile aparute in presa, legate de gratiere si amnistie.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.