Milioane de falsuri ajung sa puna viata romanilor in pericol. GHID pentru a deosebi originalul de o copie prost facuta
Milioane de falsuri care, de cele mai multe ori seamana bine cu originalul, sunt produse in fiecare an si ajung sa se vanda in pietele si uneori chiar si in magazinele din Romania. Intra aici textilele, cosmeticele, telefoanele sau medicamentele.
Medicamentele contrafacute, in special, ne pot pune viata in pericol.
La Curtea de Apel Bucuresti, de marti, timp de doua zile poate fi vizitat Muzeul produselor contrafacute, pe care autoritatile le-au confiscat din vami si porturi.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Primele contrafacute sunt produsele de firma care costa mult. Falsurile provin, in principal, din Turcia, China si Emiratele Arabe Unite si ajung in Romania mai ales prin porturi sau vami. In top se afla hainele si incaltamintea, se arata intr-un raport al Comisiei Europene.
Iata cum va puteti da seama daca un pantof sport este sau nu contrafacut. In primul rand trebuie sa fiti atenti la cusaturi: daca nu sunt drepte si nu sunt paralele, atunci cu siguranta vorbim despre un produs fals. De asemenea, un alt indiciu ar putea fi eticheta pe care sunt trecute marimile internationale. In unele cazuri, ea lipseste, iar atunci e semn ca produsul e contrafacut.
Lucratorii vamali confisca anual milioane de astfel de produse, din care cateva mii sunt cosmetice si parfumuri. In cazul acestora din urma, detaliile de pe eticheta ar trebui gravate, si nu lipite.
Comisar Fabian Badila, seful biroului de presa Politia de Frontiera: "Sunt milioane de produse contrafacute in ultimii ani. In anul 2013 s-au confiscat cu 30% mai multe produse contrafacute."
Odata patrunse in tara, falsurile se vand in piete, la colt de strada si uneori chiar in magazine. Intra aici ochelari, ceasuri, bijuterii, aparatura electronica si telefoane mobile, CD-uri si jucarii.
Contactati de reporterii PRO TV, reprezentantii firmelor ale caror produse au fost contrafacute au refuzat sa faca vreun comentariu. In Romania, prejudiciul adus de contrabandistii trimisi acum in judecata se ridica la 800.000 de lei.