Cat de sigure sunt mobilele? Experiment ProTV intr-un laborator din Craiova. Ce am aflat

×
Codul embed a fost copiat

Organizatia Mondiala a Sanatatii face un anunt important pentru noi toti, cei aflati la celalalt capat al firului. Potrivit expertilor, folosirea telefonului mobil - inventia-minune a anilor '70 - are "un posibil risc cancerigen".

"Dovezile sunt suficient de puternice pentru a justifica aceasta clasificare", spune cel care a coordonat 31 de oameni de stiinta din 14 tari.

Prima confirmare stiintifica: Telefoanele mobile te pot imbolnavi de cancer. Sfaturile specialistilor

Cei mai expusi tumorilor craniene sunt, desigur, copiii. In Romania, numarul celularelor l-a depasit pe cel al populatiei din 2008.

Am mers intr-un laborator de testare a telefoanelor mobile. Singurul din tara, aflat la Craiova. Va propunem un experiment. Capul si trunchiul unui manechin sunt umplute cu un lichid care are proprietati electrice similare cu ale creierului uman. Apoi, un telefon mobil este lipit de urechea manechinului. Un brat robotic introduce o sonda cu senzori in interiorul capului, pentru a masura intensitatea campului electromagnetic.

Citește și
Telefon
Consiliul Europei: Feriti-va de dispozitivele wireless
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Datele transmise de sonda sunt analizate in timp real. Apoi sunt afisate zonele unde este inregistrata cea mai mare intensitate a undelor electromagnetice.

Limita maxima admisa este de 2 wati pe kilogramul de tesut uman. Telefonul incercat a trecut testul. In mainele profesorilor de la Craiova au fost insa mii de aparate.

"Ceea ce trebuie sa va spun dumneavoastra este ca fiecare firma are telefoane mai bune si telefoane mai proaste din punctul acesta de vedere", a explicat Prof. Dr. Andrei Marinescu de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica.

Expertii spun ca, desi toate telefoanele noi se incadreaza in limita de 2 wati, cu trecerea timpului si din cauza uzurii indelungate nivelul radiatilor emis de mobile poate depasi acest prag.

Organizatia Mondiala a Sanatatii tocmai a ajuns la concluzia ca telefoanele mobile trebuie introduse in categoria 2B a factorilor de risc si a substantelor "posibil cancerigene pentru oameni". In aceeasi grupa intra gazele de esapament, plumbul sau cloroformul.

Concret, expertii OMS sustin ca este posibil ca radiatiile de la telefoanele mobile sa creasca riscul de aparitie a tumorilor pe creier. Teoria este confirmata si de neurochirurgii nostri.

"Undele electromagnetice sunt nocive pentru creier si ar putea favoriza in anumite conditii apraitia unor tumori cerebrale de tip gliom. Sunt tumori foarte grave. Este mai bine sa dai telefon decat sa primestei telefon. Trebuie interzise telefonia mobila la copii", Prof. Dr. Vlad Ciurea, seful sectiei de neurochirurgie al Spitalului Bagdasar Arseni.

Anuntul expertilor straini se bazeaza si pe un studiu ce a analizat efectele avute de folosirea telefonului mobil pana in 2004 si a aratat o crestere cu 40% a riscului de aparitie a tumorilor la cei mai mari utilizatori. Adica cei care foloseau aparatul, in medie, 30 de minute pe zi timp de 10 ani.

Ca reactie la informatiile aparute marti, Asociatia Operatorilor Mobili din Romania sustine ca "aceasta clasificare, 2B, inseamna ca riscul este posibil, dar nu probabil, studiile nearatand o legatura cauzala directa intre folosirea telefonului mobil si aparitia cancerului cerebral".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Producatorii de medicamente
Producatorii de medicamente "pariaza" pe cancer. In 10 ani, SUA va cheltui dublu pe tratamente

Cancerul nu e o boala. Cancerul are sub umbrela sa mai multe boli, si cu toate astea, oncologii pastreaza aceeasi schema de tratament: operatie pentru a indeparta tumoarea, iar apoi "un dus" de radiatii care omoara atat celule bune cat si pe cele rele.

Consiliul Europei: Feriti-va de dispozitivele wireless
Consiliul Europei: Feriti-va de dispozitivele wireless

Cu riscul sa ii vedeti suparati, nu lasati telefoanele mobile pe mainile copiilor. Sfatul vine de la expertii din Consiliul Europei care se arata impotriva folosirii oricarui dispozitiv fara fir in spatiile publice, dar mai ales in scoli.

Esti fumator convins? Uite ce ii faci corpului tau!
Esti fumator convins? Uite ce ii faci corpului tau!

Evident, teoretic, stim cu totii ca fumatul dauneaza grav sanatatii. Fumul de tigara contine peste 4.000 de compusi chimici, dintre care cativa sunt cancerigeni demonstrati.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.