Avertisment pentru cei care au tinut post: IMAGINI CU BUCATE APETISANTE!
Miei fripti, coaste umplute si coapte pe jar si cozonaci care au crescut uriasi, dupa ce harnicele gospodine s-au luptat la propriu cu aluatul dospit. Toate aceste bunatati au fost deja gatite dupa retetele stravechi, pastrate cu sfintenie in Maramures.
Sambata, era un deliciu numai sa te plimbi din comuna in comuna. Mirosul te dadea gata din prima.
Femeile s-au trezit cu noaptea in cap si s-au apucat de treaba fara prea multa vorbarie. Toate bucatele s-au facut sambata, ca sa fie proaspete pe masa de sarbatoare.
Nimeni nu are timp sa respire. In timp ce din cuptor iese pasca frumos rumenita, cozonacii si mieii stau in cuminti in asteptare. Nici barbatii nu pierd vremea. Vinul trebuie scos din butoaie, iar horinca sa faca margele in sticle.
Cand totul este gata, cosurile cu bunatati sunt pline ochi. Primul care o sa se bucure la vederea lor o sa fie parintele dupa slujba si abia apoi ceilalti muritori.