Provocarea lansata de NASA. Ofera un premiu de 1,5 milioane de dolari pentru "robotelul nocturn"

robotel pe Luna

Daca misiunea robotelului Curiosity pe Marte s-a dovedit pana cum a fi un succes, in privinta cercetarii Lunii NASA recunoaste ca mai are mult de lucru.

De aceea, agentia spatiala americana a lansat un concurs pentru inventatori, in vederea ambitiosului plan care i-ar readuce pe oameni pe Luna.

NASA are nevoie de un rover care sa poata functiona pe Luna, in absenta luminii solare.

De aceea, a lansat un concurs de proiecte, oferind ca premiu 1,5 milioane de dolari, scrie NASA.gov.

Chiar daca acest concurs este destinat numai cetatenilor americani, si inventatorii romani pot profita de proiectele lor.

Citește și
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

SmartNation.ro premiaza cele mai bune inventii in domeniul tehnologiei, invitand tinerii care cred in ideile lor sa se inscrie in concurs.

NASA are nevoie de acest robotel care sa poata functiona fara energie solara, pentru ca pe Luna ziua dureaza 2 saptamani si noaptea tot 2 saptamani. Astfel, un robotel care functioneaza cu energie solara va deveni inutil in acest interval de timp.

Competitia a fost numita “Provocarea Robotelului Nocturn”, iar acest rover ar fi esential pentru a putea exploa in mod eficient suprafata Lunii, asa cum Curiosity exploreaza acum planeta Marte.

Din anul 2003 si pana in prezent, NASA a oferit in total 6 milioane de dolari in premii, pentru diferite concursuri.

De fiecare data, agentia spatiala americana colaboreaza cu o organizate non-profit cand organizaeza aceste competiti, ia acum partener este Cleantech Open, care investeste in tehnologii ecologice.

Data limita pentru inscrierea in acest concurs este 25 octombrie 2013, iar castigatorul va fi anuntat in primavara anului viitor.

Sam Ortega, directorul programului Centennial Challenges de la NASA, crede insa ca abia dupa 2-3 ani va fi desemnat un castigator, pentru ca standardele sunt foarte ridicate.

Spre exemplu, concursrul initiat in 2005, pentru inventarea unui mod de alimentare wireless a unui “lift spatial” care sa ajunga dincolo de atmosfera terestra, a fost castigat abia in 2009.

“Provocarile noastre sunt mereu foarte dificile, pentru ca vrem sa obtinem tehnologii cu adevarat revolutionare. Mereu cautam idei care sunt, oarecum, dincolo de ce exista in prezent”, spune Ortega.

La fel, intre anii 2009-2011, NASA a cerut un proiect pentru o aeronava care sa consume cat mai putin combustibil, dar sa aiba un nivel de zgomot foarte redus.

Desi toti au spus ca asa ceva este imposibil, in final au existat doi castigatori, care chiar au depasit standardele impuse.

“De obicei, pentru a reduce costurile, inventatorii folosesc tehnologii care exista deja, dar le aplica intr-un mod inedit, cum nu au mai fost folosite niciodata. Solutiile lor sunt foarte simple, iar apoi oamenii se intreaba: oare eu de ce nu m-am gandit la asta?”, precizeaza Ortega.

Primul pas al concursului lansat acum este gasirea unei solutii de stocare a energiei, in conditiile de presiune si temperatura de pe Terra.

Apoi, NASA va cere, in faza urmatoare, testarea respectivei tehnologii in vacuum si in cazul unor temperaturi precum cele de pe Luna.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Aparatele pe care le puteti lua fara griji la plaja si chiar in piscina. Gadgeturi rezistente la apa
Aparatele pe care le puteti lua fara griji la plaja si chiar in piscina. Gadgeturi rezistente la apa

Suntem la mijlocul sezonului estival si, chiar daca mergeti la plaja, nu trebuie sa renuntati la aparatele preferate, care va fac viata mai usoara si mai placuta.

Recomandări
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: ”O înșelăciune”
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: ”O înșelăciune”

Premierul Marcel Ciolacu promite sancționarea comercianților care practică ”shrinkflation”, o formă de înșelăciune prin care se reduce gramajul produsului, fără a i se scădea însă și prețul.

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Explicațiile judecătorilor internaționali care ne-au dat dreptate
De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Explicațiile judecătorilor internaționali care ne-au dat dreptate

România a câștigat procesul Roșia Montană intentat de canadienii de la Gabriel Resources cu privire la exploatarea de aur din Munții Apuseni, iar instanța comercială supremă de la Washington a explicat detaliat de ce țara noastră nu a greșit cu nimic.

Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.