Leleasca, capitala prunelor uscate. Un produs traditional romanesc pe care romanii l-au uitat

Prunele uscate de Leleasca

Ati auzit vreodata de Leleasca? Aceasta comuna din Olt a fost odinioara capitala europeana a prunelor uscate, o specialitate romaneasca pe care multi o iubesc, dar putini mai stiu unde ar putea sa o gaseasca. Raspunsul e simplu: tot la Leleasca!

Leleasca e la jumatatea drumului intre Pitesti si Dragasani. De generatii intregi oamenii de aici cresc pruni – si nu pentru tuica, ci pentru a le usca, pastrand astfel fructele si peste iarna.

 

Prunele uscate de Leleasca erau odinioara vestite nu doar in tara, ci in intreaga Europa, pe care satul din Olt o aproviziona cu aceasta specialitate romaneasca. Tone de prune uscate romanesti ajungeau in magazinele de delicatese din Vest.

Citește și
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

In perioada comunista exista aici o mare ferma de stat, cu sute de hectare de pruni crescuti pentru ca fructele sa fie uscate si vandute la export. Azi n-a mai ramas nimic din ea, asa ca oamenii din partea locului incearca pe cont propriu sa reinvie acest produs traditional romanesc. Anul acesta au obtinut de la Ministerul Agriculturii si atestatul de produs traditional.


Uscate, nu afumate

Momentan exista un singur producator atestat de prune uscate de Leleasca, Madalina Stancu din satul Tonesti. Fructele din livada ei, culese si alese cu grija, ajung intr-un cuptor traditional contruit din pamant si caramida, unde focul se face numai cu lemne. „E mare deosebire intre prunele noastre uscate si cele afumate”, explica Madalina Stancu, „pentru ca nu au contact cu fumul, asa cum se intampla cu cele din zona Vrancei sau cele aduse din alte tari care sunt afumate si rehidratate. Asa se pastreaza gustul inconfundabil si proprietatile unui fruct natural”.

Adevaratele prune uscate nu au voie sa aiba E-uri, aditivi sau conservanti. Cele pe care le gasiti in supermarket-uri contin in general astfel de substante, care le maresc termenul de valabilitate si le dau si un aspect mai comercial, mai „lucios”. Prunele de Leleasca, in schimb, nu au nevoie de conservanti, fiindca procedeul traditional, specifici zonei, e mult mai eficient decat chimicalele moderne si fereste fructele de mucegai fara sa distruga vitaminele si mineralele.

 

 

Prune si nu numai

Fiindca metoda traditionala de deshidratare e atat de eficienta si de sanatoasa, cei din Leleasca incearca acum sa o foloseasca si pentru alte fructe si legume afara de prune. Au incercat deja cu mere si rosii si spera sa obtina si alte fructe si legume uscate care pastreaza gustul natural al roadelor romanesti fara aditivi chimici.

Vezi in materialul video diferenta intre adevaratele produse traditionale si cele cu E-uri si conservanti:



Nu sunt, de altfel, singurele produse traditionale din regiune. Deja au mai fost atestate painea de test din Scarisoara si conservele de fructe din Giuvarasti si Dobrosloveni. Din pacate, la fel ca multe alte produse romanesti, nici prunele uscate de Leleasca nu ajung in marile retele de magazine. Si asta cu toate pretul e mult sub cel al produselor similare din import iar strainii care viziteaza zona sunt extrem de incantati si isi doresc sa le cumpere. Daca v-am facut pofta, acum aveti ocazia sa le cumparati, cu reducere de 10%, in Saptamana Romaneasca!

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Fabrica de sarmale. Se intampla in Romania, dar se mananca in toata Europa!
Fabrica de sarmale. Se intampla in Romania, dar se mananca in toata Europa!

Poate ca n-or fi romanesti sarmalele,ci turcesti la origine, dar e clar ca noi am imbunatatit reteta pana cand le-am transformat intr-o specialitate romaneasca. Dovada faptul ca in tara noastra s-a deschis si prima fabrica de sarmale!

Borsul, frate cu romanul. Produsul romanesc pe care l-am luat cu noi si peste ocean
Borsul, frate cu romanul. Produsul romanesc pe care l-am luat cu noi si peste ocean

Cand spui ciorba romaneasca, spui automat “bors”. Chiar daca nu e specific doar tarii noastre, suntem singurii care il folosim in bucatarie la prepararea supelor si ciorbelor.

"Vreti sa cuceriti femeia? Folositi sapunul Cheia!" Cum a reinviat o marca romaneasca de traditie

Mai tineti minte sapunul Cheia? Probabil vi se face pielea de gaina numai cand va amintiti cum se simtea pe piele. N-a fost insa intotdeauna asa.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE
Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE

SUA şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană vor boicota învestirea lui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.