Programul care ii ajuta pe medicii belgieni sa-i trateze pe pacientii care nu le vorbesc limba

Ultimul update: Duminica 02 Aprilie 2017 06:50
Data publicarii: Joi 30 Martie 2017 08:35
Categorie: Sanatate

Rusa, araba, turca, dar si romana. In Belgia, medicii generalisti trebuie sa trateze si numerosi pacienti straini, care nu le vorbesc limba.

Si, ca sa depaseasca aceasta problema, Serviciul de Sanatate Publica si Casa Nationala de Asigurari Medicale au lansat un proiect pilot.

Prin intermediul unei video-conferinte, un mediator-interpret poate traduce consultatia, inlesnind astfel comunicarea medic - pacient.

Intr-un spital din Charleroi, medicul primeste la consultatie o pacienta care nu vorbeste limba franceza. Dar - cu ajutorul unei tablete - poate sa comunice cu ea si sa inteleaga ce anume o supara.

Prin intermediul unei conexiuni video, online, un interpret traduce totul, oferind un ajutor pretios in asemenea situatii.

Doctor: "Pacientii sufera din cauza problemelor de sanatate, dar si pentru ca nu se pot face intelesi. Acest sistem, cu un translator, ne ajuta pe noi, medicii, sa intelegem simptomele pe care ni le descriu pacientii si sa intelegem care este starea lor emotionala."

Sistemul online de mediere inter-culturala - cum a fost denumit serviciul - este folosit deocamdata ca proiect pilot, de cateva zeci de medici generalisti.

Femeie: "Avem la spital cativa voluntari. Ei le aduc tabletele medicilor care au nevoie de un translator. Apoi, se stabileste o conferinta video ce le permite pacientilor si medicilor sa comunice prin intermediul unui translator."

Mediatorul joaca un rol crucial in aceasta comunicare, ce se dovedeste de multe ori anevoioasa.

Translator: "Sunt tot felul de intrebari si, uneori, e dificil sa transmiti mesajul corect de la medic la pacient sau invers."

Translatorii care au intrat in acest program sunt la dispozitia medicilor pe toata durata programului de consultatii.

Dupa glumele aparute pe seama discursului in engleza, Olguta Vasilescu a vorbit si in franceza la ONU. Cum s-a descurcat

Dupa glumele aparute pe seama discursului in engleza, Olguta Vasilescu a vorbit si in franceza la ONU. Cum s-a descurcat

spital Pitesti

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald

După 12 ani, autoritățile britanice susțin ca nașterea naturală nu ar fi soluția ideala

A învins cancerul de col uterin, apoi a rămas însărcinată. Premieră într-un spital din România

pitesti, spital, lesinat, pacienta,

Pacientă leșinată în Spitalul Judeţean din Piteşti după ce a stat două ore într-o căldură sufocantă

Măsurile luate de ministrul Sănătății după cazul prezentatoarei Magda Vasiliu

Zika poate fi transmisă şi de ţânţarii obişnuiţi