Afacerea prin care un roman a obtinut increderea suedezilor. E propriul lui patron, dar castiga la fel ca un cersetor
Romania Scandinava, Episodul 7| Stim unde stai si daca esti un om cu stare. Putem sa aflam oricand daca ti-ai platit la timp amenzile sau ratele.
Desi suna ca in filmele de spionaj, acesta este un cazier online, care ar putea functiona candva si in Romania. Deocamdata, il gasim in Suedia, tara unde domeniul afacerilor se bazeaza intai de toate pe seriozitate. Orice patron poate fi verificat pentru ca are pe internet un fel de dosar care ii demonstreaza bonitatea. Ne-o confirma un roman, prezent in cadrul campaniei "Romania Scandinava". El a reusit sa treaca printre ei drept o persoana de incredere.
Castiga zilnic increderea suedezilor care ii permit sa le viziteze casele ca sa fie in siguranta. Este un constantean plecat in Suedia inainte de '89. Desi de meserie este navigator in Scandinavia s-a reprofilat ...cosar. Acum are o firma care ofera servicii in domeniul ventilatiei si sustine ca si-ar pierde afacerea si maine daca unul din angajatii sai ar sustrage ceva din locuintele pe care le inspecteaza. Recunoaste ca la un moment dat s-a infiltrat si printre cersetorii de pe strazile capitalei sudeze, uimit de castiguri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Romania - aproape 20 de milioane de locuitori, din care muncesc 4 milioane si jumatate, restul fiind minori, pensionari si romani fara un loc de munca. Suedia - doar 9 milioane de locuitori, dar, din care muncesc mai bine de 5 milioane. Un sistem care sustine conceptul de om activ, cu pensionari care lucreaza pana la aproape 80 de ani, si adolescenti obligati ca la 15 ani sa lucreze cate 6 saptamani vara, cu contract temporar, ca sa vada cum se castiga banii. O tara cu reguli menite sa usureze viata cetatenilor, fie ca locuiesc in izolarea rurala, sau in zone intens urbanizate.
Centrul Stockholmului, o zona istorica. Se numeste Cartierul Boemilor, un loc cu oameni instariti si cladiri de la 1800, cu locuinte de pana la 200 de metri patrati. Cel care cara geanta grea si se incapatanaeaza sa urce pe creasta acoperisului unui imobil cu 10 etaje, este roman. Il cheama Ion Miler si are o firma care se ocupa cu sisteme de ventilatie. Face diagnoza privind situatia cailor de aerisire de la cladiri si le repara, unde e nevoie.
Respira greu, pentru ca nu este usor sa fii zilnic pe acoperisul Stockholm-ului. Sunt romani, la propriu la inaltime, care isi fac meseria cu ajutorul unor camere video, cu care fac un soi de laparoscopie a blocurilor. Munca lor e importanta, astfel incat suedezii sa nu aiba probleme cu igrasia, mucegaiul, sau mai grav, cu incendiile in sezonul rece.
Ion Miler poarta mereu legitimatia la piept, parca pentru a arata tuturor cu ce se ocupa. Spune ca il recomanda munca si portofoliul firmei sale. E de 10 ani pe piata sistemelor de ventilatie, dupa ce ani de zile a lucrat in Suedia pe post de cosar. Cosaritul este o meserie extrem de cautata in Regat, cat timp suedezii au sezon rece aproape 10 luni pe an si au nevoie sa-si incalzeasca locuintele.
Ion Miler, patron: "Cele mai multe contracte le avem cu locuintele personale, sunt asociatii de locatari, acelea sunt locuintele private. Dar exista si foarte multe firme care detin apartamente si spatii comerciale si atunci, datorita legilor care exista in Suedia, de control al ventilatiei, pentru ca cu asta ne ocupam, trebuie din 6 in 6 ani sa facem aceste controale, si sa le dam un raport pe care il vor trimite mai departe."
Ion Miler are atestat si pentru a controla caile de acces de pe blocuri.
Ion Miler, patron firma sisteme ventilatie : "Exact asa cum vezi pe blocul ala, asta-i norma. Altfel nu au voie sa faca nimic. Noi de obicei lucram doi intr-o echipa. Le prezentam clientului si spunem, aici ai o problema!"
Constanteanul Ion sustine ca legislatia din Suedia si controlul riguros din domeniul imobiliar au dus la aparitia multor firme cu servicii conexe. Inspectia in constructii suedeza are un serviciu aparte, care se ocupa cu spatiile locative. Asociatiile risca amenzi de zeci de mii de euro daca nu comanda inspectiile si nu au raportarile la zi.
Ion Miler: "Grija fata de om, care locuieste acolo, trebuie sa isi spune cuvantul. Dar in momentul in care un proprietar are 60 de mii de apartamente, probabil ca nu il mai intereseaza asa de mult ca toate locuintele sa beneficieze de aceeasi calitate a aerului. Si atunci vine legea si spune in conformitate cu, trebuie sa faci asta."
Ion Miler vorbeste si despre particularitati in ceea ce priveste traiul la bloc, in Suedia. Unde un rol important il joaca o cheie unica.
Ion Miler: "Toate apartamentele au un dublu sistem de incuietoare. Cel la care proprietarul are cheia, si exista si cel la care politia, pompierii, salvarea, au o cheie universala, noi o numim cheia politiei."
Ion Miler: "Vin pompierii deschid, intra inauntru. Dar iti dai seama ca este un regim super special la aceste chei. Deci nu il are oricine la indemana. Si noi venim, facem toata treaba in apartament, am plecat incuiem si gata toata treaba. "
E o afacere bazata pe multa incredere, si Ion spune ca asta face mult mai dificila selectia propriilor angajati.
Ion Miler: "Trebuie sa il vezi, sa il cunosti, sa aiba referinte de la cineva, pana acum am avut norocul sa am niste baieti foarte buni, chiar daca nu rau seriosi, muncitori s-a dovedit in timp, dar nu erau hoti. Si asta-I mare lucru pentru mine in primul rand, pentru ca altfel firma mea dispare in 24 de ore."
Are 6 salariati, iar afacerea a inceput din 2005. In Suedia a ajuns inainte de Revolutie, dupa o lunga cariera de capitan de vas, la Constanta. A batut marile lumii si a ajuns la un moment dat si in tarile scandinave. A vazut cat de mult incurajeaza statul suedez antreprenoriatul, si potentialul din sfera unor domenii pe care suedezii le ocolesc.
Ion Miler: "Este greu sa rezisti, de intrat, nu. Daca vrei sa deschizi o firma, maine o deschizi. Foarte usor, nu iti trebuie decat 180 de euro si maxim 3 zile sa trimiti hartiile. "
Cunoaste toate colturile orasului, pentru ca il strabate zilnic, la volan, ca sa ajunga la clienti. A avut lucrari la sedii de politie, unitati ale guvernului, si chiar a facut diagnoza la Primaria Stockholmului, la sala unde se decerneaza in fiecare an premiile Nobel.
Ion Miler: "Este super, crede-ma, e de vis!"
Recunoaste si ca atmosfera de vis din capitala Suediei a inceput sa fie perturbata de cetateni care au pe cartile de identitate aceeasi cetatenie romana, cum are si el, dar nu vin sa munceasca cinstit si au cu totul alte ganduri decat el cand intra in locuintele suedezilor. "Fiecare e cu coltul lui, pur si simplu e mafie, si din punctul asta de vedere" spune acesta aratand catre cersetorii de pe strada.
Spune ca la un moment dat, pe cand lucra pe post de cosar si se murdarea zilnic la serviciu, a pretins ca este om sarman si a intrat in vorba cu cersetorii. A fost curios sa vada cat si cum castiga conationalii care nu muncesc la program si stau cu mana intinsa.
Ion Miler: "M-am dat lovit, de-al lor pentru ca vroiam sa aflu. Ii platesc unuia, ala ii aduce, stau la el, fiind un apartament sau o vila pe care o inchiriaza, stau 20, 30, da. Le plateste transportul, da, ca nu au avut bani din tara, le plateste pe zi, o suma, si restul zic ei ca sunt ai lor. Dar cand trebuie sa plece ii mai taxeaza odata pentru ca mai aveau datorii si nu stiu ce. Si ce reusesc ei sa fure sa buzunareasca ii buzunaresc pe astia, pun deoparte. Aia chinuitii, aia fara picioare aia au fost adusi, nu vin ei. Nimeni nu vine singur, ca unde sa vii? "
El castiga in jur de 400 de euro pe zi, la o lucrare, din care mai bine de jumatate merg catre impozite. Ramane cu 50 de euro dupa ce isi plateste si angajatii cu care lucreaza cot la cot pe cladirile orasului. A descoperit ca in final, castiga la fel ca mult cat o cersetoare de pe un bulevard central. Iata ce spune un suedez care a vazut si vede zilnic cersetori, sub fereastra lui.
Suedez: "Locuiesc intr-un apartament, nu locuiesc afara. Au un loc unde locuiesc. Ei stau aici cate 3 luni, dupa care merg in Romania. Stiu. Vad aceasta fata Maria, face 500 de coroane zilnic. Oamenii unde locuiesc eu le dau multi bani, haine, mancare. "
Ion Miler cunoaste perfect limba suedeza, pentru ca a beneficiat de cursuri si a invatat sa se descurce cu termeni tehnici, in mai putin de un an. Din afacere si-a cumparat o casa si o salupa, fiind pasionat de pescuit. Si spune ca nu ar mai putea locui in alta tara. Are baietel mic, de 3 ani, dar si un fiu de 29 de ani, din prima casatorie. Tanarul e avocat in Suedia si isi face vacantele in Romania, in special pe litoral, unde a copilarit si tatal sau. Parintele l-a sfatuit sa nu isi cumpere insa o locuinta noua, in tara noastra, dupa ce a vazut cum se construieste la noi.
Ion Miler, patron: "Oameni din constructii, cand le-am povestit de sisteme de ventilatie, au zis nu, ca la noi deschidem geamul. Este mult mai ieftin, mult mai practic, sa iti faci sistem de ventilatie din start, de cand se construieste blocul. Ala trebuie sa il iei in calcul. Am un prieten care are o vila se intoarce dupa soare, eu nu am vazut in Suedia. Super frumoasa, super eleganta, cu sistem de ventilatie. Numai ca acei baieti care au facut-o au spus nu iti trebuie la bucatarie asa ceva."
A invatat in Suedia ce inseamna reguli, control si grija pentru calitatea vietii. Ion Miler a castigat increderea suedezilor si a inteles ca pentru nordici nu conteaza de unde vii, daca esti serios si corect . Un fost navigator pe marile lumii isi conduce afacerea de la inaltime. De unde Stokholmul se vede frumos si aerisit, fara cersetori, furturi si ilegalitati.
Sursa: Pro TV
Etichete: Suedia, campanie, afaceri, firma, cosar, romania scandinava,
Dată publicare:
18-09-2015 18:42