Ministrul Comunicatiilor sustine ca nu a demisionat. "O voi face daca imi cere premierul"

×
Codul embed a fost copiat

Este o criza politica fara precedent in istoria recenta a Romaniei! Avem premier, dar nu avem Guvern.

In spatele usilor inchise de la Palatul Parlamentului, Sorin Grindeanu a inteles dupa cateva ore de Comitet Executiv PSD ca cei mai multi dintre ministrii sai vor face un pas in spate. Unii i-au spus-o in fata, altii insa erau plecati in strainatate, iar cativa pareau indecisi. Presedintele partidului fusese insa clar: cine ramane alaturi de premier zboara din PSD.

Liviu Dragnea: "Toti membrii din Guverm si-au prezentat demisiile."

Numai ca, cel putin in primele ore dupa sedinta PSD, doar cativa ministri au confirmat ca pleaca. A existat si categoria celor care au incercat sa arate ca au simtul umorului.

Lia Olguta Vasilescu: "Nu stiu cine a mai ramas si nici nu stiu ce face acolo, la guvern, domnul Grindeanu. Ca noi toti ne-am depus demisiile. Era si o gluma."

Citește și
Sorin grindeanu nu demisioneaza
Premierul Grindeanu nu isi da demisia, desi PSD nu-l mai sustine. "Raman pana cand presedintele va desemna alt candidat"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Eu sunt ministrul Agriculturii. Pana cand? Pana cand vrea legea, domnilor!"

Pentru siguranta, Dragnea si Tariceanu l-au avertizat pe premier, de la distanta, prin intermediul mass-media sa nu cumva sa ia alta decizie decat cea a demisiei, laolalta cu membrii cabinetului.

Liviu Dragnea: "Sa nu se agate de aceasta functie, pentru ca nu mai are guvern."

Calin Popescu Tariceanu: "Un guvern si un prim-ministru fara sustinere nu poate functiona. In mod normal, prim ministrul in asemenea conditii isi da demisia."

Joi, si ceilalti ministri au urmat exemplul colegilor din guvern si si-au trimis demisiile. Chiar si singurul ministru apolitic, Tudorel Toader, cel care l-a suparat pe Dragnea pentru ca nu a modificat articolul privind abuzul in serviciu asa cum isi dorea PSD-ul, si a intarziat modificarea legilor anti-coruptie, a parasit barca in care a ramas singur Sorin Grindeanu.

Tudorel Toader: "Eu sint ministrul Justitiei astazi si inca imi indeplinesc aceste obligatii. Nu fac parte din nici o tabara si nu uitati ca sint independent."

Doua ore mai tarziu, Toader anunta pe retelele de socializare ca si el demisioneaza din demnitatea de ministru.

Demisiile intregului cabinet nu pot insa provoca, oricat si-ar dori liderul PSD, Liviu Dragnea, caderea guvenrului pentru ca este nevoie, conform Constitutiei, ca premierul sa plece. Palatul Cotroceni a reactionat imediat.

Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al Presedintiei: "Un prim ministru nou poate fi propus numai daca exista vacantarea postului actual. Iar acest lucru se poate intampla fie prin demisia prim-ministrului, fie prin revocarea sa, in urma unei motiuni de cenzura."

Asadar, pana cand vor fi indeplinite toate conditiile specificate in Constitutia Romaniei, toti cei 27 de ministri ai cabinetului lui Sorin Grindeanu, raman la dispozitia sefului lor care are termen 15 zile sa raspunda demisiilor.

UPDATE 19:30 Augustin Jianu: Demisionez daca imi cere premierul Sorin Grindeanu

Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, anunta ca nu a demisionat si ca o va face daca premierul Sorin Grindeanu ii va cere acest lucru.

”In ziua cand mi s-a propus sa accept functia de ministru, domnul Dragnea m-a intrebat daca am spirit de echipa. Am raspuns afirmativ si am fost convins ca lucram in «echipa» si «pentru Romania». Pentru mine echipa inseamna comunicare, transparenta si solidaritate, nu subordonare oarba in fata unui singur individ. Domnul Dragnea s-a razgandit. Eu imi pastrez convingerea”, scrie Augustin Jianu pe pagina sa de Facebook.

El spune ca in ultimele zile a primit numeroase mesaje de la oameni din afara Guvernului, de la sefi de cabinete la secretare, de la senatori la simpli membri de partid, care i-au transmis, ”prin voci si mesaje nervoase, din partea domnului Dragnea”, sa isi dea demisia.

”Mai putin domnul Dragnea, care, intre timp, declara in fata unei natiuni ca avea deja demisia mea”, adauga Jianu.

El spune ca, daca vrei sa schimbi ceva in bine, nu sprijini minciuna.

”Cand mi s-a spus intaia oara ca domnul Dragnea imi doreste demisia, am raspuns «desigur, la solicitarea si cu confirmarea prim-ministrului din echipa caruia fac parte». Mi-a parut normal, natural si mai ales de bun-simt. Sorin era cel care ma investise cu incredere si alaturi de care lucram la atingerea obiectivelor asumate; domnul Dragnea vorbea doar despre actul guvernarii, de la distanta sigura a usilor incuiate. Sigur, ar fi fost mai simplu sa cedez, insa daca vrei sa schimbi ceva in Romania, trebuie sa tii minte ca vechiul sistem va opune mereu rezistenta - tu trebuie sa perseverezi”, continua ministrul Comunicatiilor.

Augustin Jianu precizeaza ca este usor surprins de balanta etica a lui Liviu Dragnea: ”Cand un om face eforturi pentru a demonstra cetatenilor romani ca se poate mai mult si in Romania, dansul ii cere demisia. insa atunci cand eu insumi i-am reclamat ca un membru important al partidului mi-a cerut favoruri ilegitime, domnul Dragnea l-a lasat in functie. Ce fel de oameni suntem?”.

”Va asigur de pe acum ca nu am nicio adeziune pentru functia pe care o detin in prezent. Este suficienta solicitarea domnului Sorin Grindeanu iar demisia mea va fi prezentata in cel mai scurt timp. insa vorbind din perspectiva unui minister care a schimbat, in ultimii 2 ani, nu mai putin de sase ministri, cred ca trebuie sa gandim constructiv si - mai ales - in favoarea cetatenilor romani. Cu alte cuvinte, trebuie sa cautam performanta si schimbare in bine, nu doar schimbare de dragul puterii si a discursului politic. Cand vrei sa schimbi ceva in bine, trebuie sa stii ca te vei lovi mereu de absurd si nedreptate. Tu trebuie sa rezisti, in speranta ca vor veni zile mai bune”, scrie ministrul.

El mentioneaza ca in timp ce scrie aceste lucruri se grabeste sa plece din Londra, unde a fost la conferinta BERD & Emerging Europe - Outlook on Romania, incercand sa promoveze Romania si sa evidentieze investitorilor oportunitatile pe care tara noastra le prezinta, in special in sectorul TIC.

”In timp ce ma urc in avion ma gandesc cat de ciudat este sa vii la un eveniment cu entuziasmul de a avea oportunitatea sa contribui la dezvoltarea tarii tale, sa primesti reactii pozitive si sa afli ca esti «mustrat» pentru ca nu esti in tara pentru a-ti prezenta demisia, dupa o decizie ad-hoc. in cateva ore voi ajunge in Romania si vom vedea ce putem construi de aici incolo. E ironic cum unii insista sa-si vada de treaba in timp ce altii au cu totul alte prioritati”, completeaza Jianu.

Ministrul ii transmite un mesaj liderului PSD: ”Domnule Dragnea: probabil ca parte din comportamentul meu este dificil de inteles pentru unii oameni care au petrecut zeci de ani in speranta ca vor obtine puterea, sub orice forma. insa cred ca exista un viitor mai luminos pentru PSD, decat ordine transmise «de sus» prin SMS. Tocmai de aceea simt nevoia sa adaug un scurt principiu, pe care il urmez si pe care il recomand tuturor celor care au fost, dar si celor care vor veni: Atunci cand ai 31 de ani si vrei sa schimbi ceva in bine, incepi prin a sti ca fiecare decizie pe care o vei lua te va urma pentru restul vietii, asa ca ar fi bine sa ai constiinta impacata. Tocmai de aceea, din respect si responsabilitate pentru poporul roman si pentru echipa din care fac parte, voi urma drumul pe care il consider vertical: voi prezenta demisia exclusiv la solicitarea celor indreptatiti sa o ceara”.

”Cand vrei intr-adevar sa schimbi ceva, trebuie sa rezisti”, incheie Augustin Jianu.

Demisiile ministrilor au ajuns la cabinetul premierului

Demisiile tuturor ministriilor Guvernului au ajuns la cabinetul premierului, urmand ca Sorin Grindeanu sa ia act de aceste demisii. El are 15 zile la dispozitie pentru a le semna si a le trimite la Administratia Prezidentiala, pentru ca apoi sa fie publicate in Monitorul Oficial.

Toate demisiile ministriilor au fost despuse la cabinetul premierului in jurul pranzului.

Conform articolului 6 al Legii de organizare si functionare a Guvernului, ”demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii”.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, joi dimineata, ca, din ce stie, demisiile ministrilor PSD si ALDE au fost deja depuse la Secretariatul General al Guvernului, insa nu toti membrii Cabinetului au facut acest gest, asa cum afirma, miercuri, presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si-a anuntat demisia pe Facebook, joi dimineata.

"Exprimand deplina solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justitiei!, a anuntat Tudorel Toader.

In aceasta dimineata, cu aproximativ doua ore si jumatate inaintea acestui anunt al demisiei, Tudorel Toader spunea ca se afla in continuare in functie si isi va indeplini obligatiile, insa va respecta deciziile politice si juridice care decurg din retragerea sprijinului politic al Guvernului.

Miercuri seara, dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD, premierul Sorin Grindeanu i-a indemnat pe membrii Guvernului la "responsabilitate", avertizand ca demisiile ministrilor intra in vigoare in momentul in care premierul le transmite Administratiei Prezidentiale, iar aceasta ia act.

"Ii indemn pe ministri la responsabilitate. Aceste demisii intra in vigoare in momentul in care premierul le transmite Administratiei Prezidentiale, iar aceasta ia act. Aceasta este procedura", a spus Grindeanu.

Componenta Guvernului Grindeanu:

- Sorin Grindeanu, premier

- Sevil Shhaideh, vicepremier si Ministrul Dezvoltarii Regionale

- Gratiela Gavrilescu, vicepremier si Ministrul Mediului

- Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne

- Teodor Melescanu, ministrul de Externe

- Gabriel Les, ministrul Apararii

- Viorel Stefan, ministrul Apararii

- Tudorel Toader, ministrul Justitiei

- Petre Daea, ministrul Agriculturii

- Pavel Nastase, ministrul Educatiei

- Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii

- Toma Petcu, ministrul Energiei

- Razvan Cuc, ministrul Transporturilor

- Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri

- Florian Bodog, ministrul Sanatatii

- Ioan Vulpescu, ministrul Culturii

- Adriana Petcu, ministrul Apelor si Padurilor

- Serban Valeca, ministrul Cercetarii

- Augustin Jianu, ministrul Comunicatiilor

- Marius Dunca, ministrul Tineretului si Sportului

- Mircea Dobre, ministrul Turismului

- Andreea Pastarnac, ministrul pentru Romanii de Pretutindeni

- Gabriel Petrea, ministrul pentru Dialog Social

- Viorel Ilie, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul

- Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene

- Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Sorin Grindeanu, reactii pe Facebook: Raman premier sa ma asigur ca PSD nu pierde guvernarea
Sorin Grindeanu, reactii pe Facebook: Raman premier sa ma asigur ca PSD nu pierde guvernarea

Dupa ce a anuntat ferm ca nu intentioneaza sa demisioneze din functia de premier si a demontat toate reprosurile aduse guvernarii sale, Sorin Grindeanu si-a continuat joi programul la Palatul Victoria.

Premierul Grindeanu nu isi da demisia, desi PSD nu-l mai sustine. "Raman pana cand presedintele va desemna alt candidat"

Miercuri dupa ora 23:00, Sorin Grindeanu a facut primele declaratii dupa ce a pierdut sustinerea coalitiei de guvernamant, anuntand ca nu va demisiona. 

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.