Premierul Grindeanu nu isi da demisia, desi PSD nu-l mai sustine. "Raman pana cand presedintele va desemna alt candidat"

Sorin grindeanu nu demisioneaza
Inquam

Miercuri dupa ora 23:00, Sorin Grindeanu a facut primele declaratii dupa ce a pierdut sustinerea coalitiei de guvernamant, anuntand ca nu va demisiona. 

Declaratiile premierului Grindeanu:

-vreau sa le multumesc tuturor romanilor pentru sustinere, sunt impresionat de toate mesajele pe care le-am primit. Le multumesc primarilor si membrilor PSD care m-au sunat si mi-au trimis mesaje, romanilor care mi-au trimis mesaje pe Facebook

- sunt in PSD de 21 de ani, colegii mei din Timis stiu ca de multe ori le spuneam ca PSD nu e pe CF-ul nimanui, nici al lui Sorin Grindeanu, nici al lui Liviu Dragnea. Forta acestui partid a stat si sta, dovada alegerile din 11 decembrie, in sutele de mii de membri care au muncit si ne-au dus spre victorie.

- vreau sa clarific cateva lucruri din CEx, am vazut cateva nuante care nu au fost chiar asa. In primul rand vreau sa le transmit multora din colegii mei ca imi pare rau ca au trecut prin aceasta experienta neplacuta. Nu e prima, au mai existat experiente de acest tip in ultimul an - un an si jumatate - in partid. Stiu tot ce s-a intamplat si inainte de CEx, vreau sa imi cer scuze ca au ajuns sa traiasca o asemenea experienta.

Citește și
Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu
Comitetul Executiv al PSD a decis sa retraga sprijinul politic pentru guvern. Dragnea: Am luat act de demisia premierului
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

- L-am auzit pe Liviu Dragnea spunand ca nu era sigur de rezultatul CEx. N-as vrea sa spun ca lucrurile nu stau asa, dar va spun cum stau: in toata aceasta perioada si in aceasta seara mi s-a propus sefia mai multor institutii ale statului doar ca sa imi dau demisia, sau chiar sa fac parte din viitorul guvern.

- domnul Dragnea spunea ca nu vrea sa plec, dar incerca sa ma convinga sa accept alte functii.

- Nu imi dau demisia, am obligatia sa ma comport responsabil fata de Romania si de partidul din care fac parte. E guvernul Romaniei, nu e guvernul CEx-ului. Imi voi da demisia cand presedintele va numi un premier de la PSD dupa consultari.

- Nu ma agat de acest scaun, o sa mi dau demisia in acele conditii si sper ca aceasta criza sa se incheie cat de curand

- am inteles ca sunt responsabil de tot felul de lucruri, a facut domnul Valcov o lista.

- de exemplu, mi s-a reprosat "Dezvoltarea relatiilor economice cu Federatia Rusa" - stiu ca trebuia sa respectam sanctiunile, ca suntem parte a UE, poate domnul Valcov stie altceva

- desi avem o economie care merge foarte bine si niste ministri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus in CEx domnului Dragnea sa ne asumam impreuna acest presupus esec, sa ne dam amandoi demisia.  

- nu mi-am dorit deloc sa ajungem la acest moment foarte greu pentru guvern si Romania. Am vrut sa inteleg de ce exista aceasta furie de a schimba propriul guvern dupa numai 6 luni, desi a performat

- singurul raspuns e dorinta unui om de a avea toata puterea.

- UE ne-a cerut stabilitate, am fost intrebati azi cine semneaza documentele saptamana viitoare

- am tot auzit pe surse de evaluarea mea si a Guvernului. Eu, ca premier am vazut pentru prima data aceasta evaluare in aceasta seara. nu mi se pare corect, trebuia sa fie facuta prin dialog cu mine ca premier si cu fiecare ministru in parte. Am vazut prima data evaluarea, facuta de domnul Valcov, care nu mai e membru PSD.

- rar am vazut ceva ca ceaslovul domnul Valcov. Erau masuri la care domnul Dragnea spunea ca se renunta, erau masuri cu termen in 2018 sau fara termen.

- e pacat pentru partid si pentru romani, meritam mai mult respect

- eu cred ca azi PNL, USR, presedintele Iohannis, sunt foarte invidiosi de serviciul pe care li l-a facut PSD - de fapt CEx, imi cer scuze, nu vreau sa se confunde partidul cu CEx. CEx a facut un cadou PNL, USR si presedintelui Iohannis si s-a inventat o opozitie la guvern in interiorul PSD.

- voi ramane in PSD, sunt membru de 20 de ani, forta partidului e data de membri, nu de CEx.

- voi ramane premier pana cand domnul presedinte va desemna un alt candidat, cu nume si prenume, din partea partidului care a castigat alegerile, iar acel partid e PSD

- in acest moment se deschid toate optiunile, eu vreau ca PSD sa ramana la guvernare

- o sa iau deciziile mainile, in acest moment nu exista nimic oficial

- nu cred ca sunt exclus din PSD. Exista un statut, stiti ce spune? Validarea prim-ministrului se face in congres. Am cerut respectarea statutului. 

- probabil doamna Olguta Vasilescu stia ca o sa vina acest raport de evaluare

- demisiile ministrilor intra in vigoare ca procedura cand sunt trimise de prim-ministru la Administratia Prezidentiala iar aceasta ia act de ele.

- as fi facut cateva schimbari in Guvern, dar nu in forma in care s-au desfasurat acum.

- toata aceasta presiune pusa pe umerii ministrilor, ai Guvernului in general, a dus la un anumit blocaj administrativ. S-ar putea ca toata structura in jos sa astepte schimbarea. 

- sper ca retragerea sprijinului politic nu are legatura cu ordonanta 13

- mi s-a propus sa fiu vicepremier

- daca as da timpul inapoi, as accepta din nou aceasta functie.As pune insa conditii. Toata echipa guvernamentala a fost nominalizata si facuta de domnul Dragnea. Nu as mai accepta asa ceva.

- Reporter: Ati mai aproba ordonanta 13? Grindeanu: 14 sigur!

- se pare ca decizia de a schimba Guvernul era stiuta de doamna Olguta Vasilescu si de altii de la inceput. Probabil ca trebuiau sa se intample anumite lucruri pe care guvernul meu nu le-a facut. Am fost rugat de Liviu Dragnea la sfarsitul lunii decembrie 2016 sa fiu prim-ministru, primul meu raspuns a fost NU, eu sunt presedintele CJ Timis. 

- se pare ca soarta noastra fuse scrisa in urma cu 6 luni

- sunt anumite momente pe care probabil nu le-ati mai face

- PSD da acum tot in mainile lui Klaus Iohannis. Eu nu vreaus a se intample lucrul asta, sa existe semne de intrebare daca va fi sau nu premier PSD. Nu vreau sa risc

- incerc sa fac tot ceea ce pot ca sa ramana un premier PSD. Nu mi s-a oferit niciun fel de garantie in sedinta CEx.

- Viorel Stefan era la fel de siderat de faptul ca o masura din programul de guvernare, Codul Economic, era defalcata pe 41. Si-a aparat punctul de vedere in CEx

Inainte de aceste declaratii, Sorin Grindeanu a anuntat ca va demisiona doar daca Klaus Iohannis va numi un premier de la PSD. De asemenea, el i-a cerut lui Liviu Dragnea sa isi asume esecul ministrilor si sa demisioneze, deoarece seful PSD a fost cel care i-a ales pe membrii Executivului.

La sedinta conducerii PSD de miercuri dupa-amiaza, Grindeanu le-a spus social-democratilor ca l-au ”trezit” pe presedintele Klaus Iohannis cu OUG 13, iar acum vor sa ii dea Guvernul si i-a intrebat de ce vor sa faca acest lucru. De asemenea, premierul a prezentat propriul raport, spunand ca din 97 de masuri, doar 9 nu au fost indeplinite
.
"In 20 de ani de cand sunt in politica nu mi s-a intamplat sa fiu tinta unei campanii de denigrare asa de puternica precum cea de acum", a declarat Grindeanu. La randul sau, ministrul Finantelor, Viorel Stefan, i-ar fi spus lui Liviu Dragnea: ”Va rog sa intelegeti situatia reala, nu ce va prezinta Darius Valcov”.

De altfel, Viorel Stefan se numara intre ministrii care sunt solidari cu Sorin Grindeanu si nu ar fi dispusi sa isi depuna demisiile. Potrivit unor surse, intre acesti ar fi si Tudorel Toader, Gabriel Les, Augustin Jianu, Ionut Vulpescu.

Stire in curs de desfasurare

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Alina Gorghiu, despre demiterea lui Grindeanu:
Alina Gorghiu, despre demiterea lui Grindeanu: "Hai cu motiunea de cenzura! Cei de la PSD sunt in noaptea mintii!"

Fostul lider al PNL, senatorul Alina Gorghiu, afirma ca discutiile din PSD legate de inlaturarea guvernului Grindeanu arata o fractura logica, deoarece nu poti sustine ca guvernarea PSD este una buna si, in acelasi timp, sa propui schimbarea Executivului.

Comitetul Executiv al PSD a decis sa retraga sprijinul politic pentru guvern. Dragnea: Am luat act de demisia premierului
Comitetul Executiv al PSD a decis sa retraga sprijinul politic pentru guvern. Dragnea: Am luat act de demisia premierului

Pentru prima data in istoria recenta, coalitia aflata la guvernare incearca sa-si rastoarne propriul guvern.

Dragnea ia in calcul sa inlocuiasca intregul Cabinet Grindeanu. Pragul pentru abuz in serviciu, o urgenta pentru liderul PSD
Dragnea ia in calcul sa inlocuiasca intregul Cabinet Grindeanu. Pragul pentru abuz in serviciu, o urgenta pentru liderul PSD

Este scandal, in interiorul coalitiei guvernamentale, iar acest lucru ar putea genera o criza politica majora.

Intepaturi intre Grindeanu si Dragnea privind evaluarea ministrilor. Presedintele PSD:
Intepaturi intre Grindeanu si Dragnea privind evaluarea ministrilor. Presedintele PSD: "Raman putin surprins"

Premierul Sorin Grindeanu afirma, intr-o postare pe Facebook, ca Romania are astazi in fata mai multe oportunitati, care o pot indrepta decisiv pe drumul progresului si prosperitatii, dar ca pentru asta este nevoie de stabilitate si predictibilitate.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.