Sindicatele considera nerealista dublarea salariilor promisa de Olguta Vasilescu. Reactia ministrului Muncii, pe Facebook

Ultimul update: Vineri 07 Aprilie 2017 07:21
Data publicarii: Sambata 04 Martie 2017 21:21
Categorie: Politic

Primele negocieri intre sindicate si Ministerul Muncii privind Legea salarizarii unice pornesc de la un anunt socant, facut de Olguta Vasilescu.

UPDATE 19:00 Lia Olguta Vasilescu a venit cu precizari, pe Facebook, dupa confuziile create privind cresterile de salarii.


 

Lia Olguta Vasilescu a sustinut ca salariile bugetarilor mai mici de 4000 de lei se vor dubla, iar restul vor creste cu 45 de procente, in etape. Chiar sindicalisti vorbesc de un scenariu nerealist, iar presedintele comisiei de munca din Camera Deputatilor, si membru PSD, despre o eroare de comunicare.

Discutiile vor continua, iar oficialii urmeaza sa anunte in cati ani vor ajunge la dublarea salariilor si de unde vor lua banii.

Ministrul Muncii: Salariul minim pe economie va creste la 1.750 de lei. La cat ar putea ajunge salariile medicilor

Cei mai multi dintre bugetari ar urma sa beneficieze de cresteri salariale in urmatorii ani, conform ministrului Muncii Lia Olguta Vasilescu. Aceasta a declarat ca veniturile de pana in 4000 de lei se vor dubla, in timp ce salariile de peste 4000 de lei se vor mari cu 45 de procente, conform proiectului legii slarizarii unitare care urmeaza sa ajunga in Parlament. Insa ministrul pentru dialog social a venit azi cu precizarea ca „DUBLAREA" inseamna de fapt o medie a acestor majorari, la care se va ajunge abia in 2021.

Gabriel Petrea, ministru dialog social: "Avem prinse etape de cresteri salariale incepand cu 2018, 2019 .2020 2021. O dublare in medie, pentru ca n-o sa dublam si salariul de 1450 de lei brut si cel de 4000 de lei. In medie, toate vor fi marite. Vor fi cresteri si de 200 % acolo unde nu s-a mai intervenit de ani de zile."

Dar sindicalistii sunt sceptici.

Bogdan Hossu, Cartel ALFA: "Este nerealist proiectul Olgutei. Masa salariala pe care domnia sa o va creste pentru sectorul bugetar e de la 62 mil cu inca 30 de mil, deci va ajunge la 92 de miliarde. Deci e clar ca acest ecresteri salariile in medie nu vor fi mai mult de 50%."

Viorel Husanu, SANITAS: "Speram sincer sa nu fie o gluma. Am avut doar cateva discutii, nu am vazut un draft concret al legii. Dupa aplicarea legii salarizarii ne asteapta un nou regulament de sporuri, toata lumea se plange ca sporurile au ramas impamantenite cumva din 2009."

Bani mai multi vor si sindicalistii din politie, care ameninta cu proteste, daca sporurile nu le vor fi aplicate la salariul minim actual.

Dumitru Coarna, presedinte SNPPC: "Nemultumirea noastra e fondata pe faptul ca aceasta componenta flexibila a salariului respectiv sporurile pe baza de pontaj nu se aplica la minimul 1450."

Dupa negocierile cu sindicatele, Minsterul Muncii urmeaza sa trimita in Parlament Legea salarizarii unice. Si aici, majorarile anuntate sunt considerate nerealiste.

Adrian Solomon, PSD: ''Eu va recomand sa cititi programul de guverare. Acolo este scris ca in patru ani de zile cresterea va fi in medie de 46%. Chestiunea cu dublarea nu stiu de unde a iesit, probabil e o greseala de comunicare deocamdata."

Si copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat ca majorarile salariale nu se pot face dintr-o data, pentru ca bugetul nu permite acest lucru si ca probabil cresterile se vor produce in etape in urmatorii ani. 

“Este o aroganta a alesilor!” Ce a introdus Guvernul in legea salarizarii, care diferentiaza demnitarii de restul angajatilor

“Este o aroganta a alesilor!” Ce a introdus Guvernul in legea salarizarii, care diferentiaza demnitarii de restul angajatilor

Mihai Tudose

Răspunsul dat de Tudose, întrebat dacă a înțeles explicațiile lui Mișa la taxa de solidaritate

Liviu Dragnea se laudă pe Facebook cu recoltă record de floarea soarelui. Comentariile primite

Nica: Probabil România ar fi avut aproape 100% absorbție fonduri europene, dacă nu am fi permis atâtea fraude

Liviu Dragnea, denunțat iar la DNA. ”Ceaușescu a fost mic copil pe lângă el”

Klaus Iohannis: Este timpul ca România să devină o țară cu o economie de piață consolidată

Preşedintele Klaus Iohannis, la Consiliul European. Brexit și viitorul UE, printre subiecte

elena udrea inquam

Elena Udrea, audiată azi în Comisia parlamentară de control al SRI

Victor Ponta va fi audiat la Comisia SRI, după declaraţiile lui Daniel Dragomir

Promisiuni din programul de guvernare, încălcate de coaliția PSD-ALDE. Dragnea vorbește de o ”grozăvie”

Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu președintele Ucrainei și i-a spus că este foarte nemulțumit

Alegerile locale parțiale vor avea loc în 5 noiembrie. Cum se pregătește MAI

Reacția Academiei de Informaţii după ce Teodorovici a spus că are o diplomă, deşi nu a fost la cursuri