Boc: "Bugetarii au de ce sa se bucure. Primesc inapoi la salariu 15%"

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Opozitia insista, guvernul rezista si dupa a 8-a motiune de cenzura de la instalarea lui Emil Boc, la Palatul Victoria. Documentul a fost insa respins cu majoritate de voturi.

Printre colinde a inceput infruntarea Putere-Opozitie pe tema motiunii de cenzura pentru demiterea cabinetului. Pentru a nu-si pierde publicul, maestrul de ceremonii, Ioan Oltean, s-a implicat activ in programul artistic.

Din sala, parlamentarii PSD si PNL s-au dezlantuit. Unele dintre criticile aduse guvernului au fost dintre cele mai colorate.

Premierul nu le-a ramas dator si i-a acuzat ca urmaresc doar sa blocheze adoptarea legii ceea ce ar pune in pericol urmatoarea transa de la FMI.

 

Citește și
Emil Boc
Motiunea de cenzura pe legea salarizarii pe 2011 va fi dezbatuta luni
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

S-a trecut apoi la vot iar motiunea a fost respinsa in conditiile in care politicienii de la putere nu si-au exprimat punctul de vedere. Insa legea trebuie sa astepte o decizie a Curtii Constitutionale, ca sa fie promulgata.

In tot acest timp cabinetul Boc se pregateste sa infrunte joi, cea de-a...noua motiune de cenzura, legata, de aceasta data, de legea cadru a salarizarii unitare.

"Astazi a castigat ratiunea si siguranta pe care o avem in 2011, in detrimentul populismului, promovat de opozitie. Vom putea avea o recuperare de 15 procente din salriul diminuat in anul 2010 in luna iulie, o recuperare certa, clara, previzibila, cu acoperire bugetara. In concluzie, astazi, 1.290.000 de bugetari au o veste buna. De la 1 ianuarie se recupereaza 15 % din salriul diminuat in iulie 2010" - a spus Emil Boc, dupa respingerea motiunii de cenzura pe Legea salarizarii.

Secretarul Senatului, Gheorghe David, a anuntat oficial rezultatele voturilor. Motiunea de cenzura pe legea salarizarii pe 2011 nu a reusit sa adune decat 190 de voturi "pentru", fata de 236, cat ar fi fost nevoie.

Cronologia evenimentelor

din plenul reunit al celor doua Camere:

- 12.15 A inceput votarea motiunii de cenzura "Legea privind salarizarea in anul 2011- ultima teapa trasa romanilor de Guvernul Basescu-Udrea-Boc".

  12.10 Premierul Emil Boc: "Aveti doua optiuni. Varianta de siguranta oferita de Guvern, care asigura o recuperare de 15 % a salariilor micsorate in una iulie sau aveti de ales varianta si optinea opozitiei, populista si fara nicio viziune. Guvernul va recomanda varianta de siguranta!"

- 12.08 Premierul Emil Boc: "Doamnelor si domnilor. Pentru urmatoarele sase luni, Romania devine tara cu cele mai bune perspective economice din Europa Centrala si de Est. Nu o spun eu, ci specialistii."

- 11.55 - Ludovic Orban, PNL: "Ce face un om cand il doare maseaua? Ce face un om cand are un furuncul pe fata? Ce face un om cand are hemorioizi... Ce ar trebui sa faca un corp social, cum este natiunea romana, atunci cand in loc de Guvern are si furuncul, si-o masea stricata, are si hemoroizi ... Ar trebui sa faca un singur lucru. Ceea ce face un om normal. Scoate maseaua, isi opereaza furunculul si isi taie hemoroizii."

- ora 11.18 - Incep dezbaterile. Deputatul Mircea Toader anunta ca grupurile parlamentare ale PDL nu vor sustine aceasta motiune.

- ora 11.15 - Premierul Emil Boc: "Motiunile blocheaza sansele Romaniei de a iesi din recesiune in 2011. Se poate observa cu ochiul liber urmatorul fapt: cu cat se inmultesc semnele pozitive, generate de masurile luate in cadrul Guvernului, cu atat PSD-ul si PNL-ul devin mai disperate. Nicaieri in Europa nu s-a iesit din recesiune cu masurile propuse de opozitia din Romania."

- ora 11.05 - Premierul Emil Boc: "Blocarea acestor resurse financiare inseamna ca Romania va trebui sa caute alternative, la costuri mult mai ridicate. Adoptarea acestei motiuni inseamna ca romanul sa plateasca in plus la finantarea deficitului. De aceea, aceasat motiune de cenzura nu trebuie sa fie adoptata."

- ora 10.55 - Deputatul PNL Cristina Pocora citeste textul motiunii de cenzura "Legea privind salarizarea in anul 2011- ultima teapa trasa romanilor de Guvernul Basescu-Udrea-Boc".

- ora 10.30 - Deputatul PSD Carmen Moldovan prezinta motiunea de cenzura, intitulata "Legea salarizării Guvernului iresponsabil". La sedinta participa 258 de parlamentari.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis in aceasta dimineata ca astazi va avea loc doar prezentarea motiunii de cenzura pe legea cadru a salarizarii.

Acest document se numeste "Legea salarizarii Guvernului iresponsabil" si va fi supus dezbaterii si votului joi, 23 decembrie, de la ora 10.00.

Prima motiune de cenzura depusa de opozitie, se numeste "Legea privind salarizarea in anul 2011- ultima teapa trasa romanilor de Guvernul Basescu-Udrea-Boc" si va fi dezbatuta si votata astazi, in prezenta premierului Emil Boc.

In 14 decembrie, Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pe cele doua legi privind salarizarea.

Acum, interesul partidelor de la putere este sa rezolve cat mai repede problema celor doua legi care privesc salarizarea, a caror adoptare este intarziata la maxim de opozitie, prin motiunile de cenzura.

Astfel, PSD si-a boicotat vineri propria motiune de cenzura, lipsind de la sedinta in care urma sa fie citit documentul. In lipsa parlamentarilor social-democrati .. nu a mai existat cvorum, iar sedinta s-a amanat pentru astazi.

Atat premierul Emil Boc, dar si presedintele Traian Basescu au anuntat ca, daca legile convenite cu FMI nu vor fi adoptate, exista riscul ca Romania sa nu mai primeasca urmatoarea transa de bani.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Exista riscul sa nu primim urmatoarea transa de la FMI!
Exista riscul sa nu primim urmatoarea transa de la FMI!

UPDATE: Dupa amanarea sedintei in care urma sa se citeasca textul motiunii de cenzura, initiata pe legea salarizarii, Emil Boc i-a acuzat pe cei de la PSD ca au un obiectiv "sadic": blocarea transei de bani pe care Romania o va primi de la FMI.

Motiunea de cenzura pe legea salarizarii pe 2011 va fi dezbatuta luni
Motiunea de cenzura pe legea salarizarii pe 2011 va fi dezbatuta luni

UPDATE: Premierul Emil Boc a explicat, dupa citirea motiunii in Parlament, ca nivelul salarizarii din 2011 reprezinta valoarea maxima pe care Romania si-o poate permite, in conditii de criza.

Guvernul si-a angajat raspunderea asupra Legii salarizarii
Guvernul si-a angajat raspunderea asupra Legii salarizarii

Cei de la putere nu au pierdut timpul si au discutat si motiunea de cenzura pe care partidele din opozitie nu au mai sustinut-o, legata de Legea educatiei. Acest lucru i-a suparat pe parlamentarii PSD si PNL.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.