Liderul PNL Raluca Turcan, despre numirea directorilor de scoli fara concurs: Decizia este ilegala si nu trebuie aplicata

Raluca Turcan

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, critica decizia Ministerului Educatiei de a permite numirea directorilor de scoli fara concurs, considerand ca este "o palma dura" data celor care au promovat onest examenul.

Ea atrage atentia inspectorilor scolar ca decizia este ilegala si nu trebuie aplicata.

"Prima zi de mandat la Ministerul Educatiei - prima masura in detrimentul invatamantului romanesc. Ministru Educatiei a facut ce stie PSD mai bine: politizare. A renuntat la criteriile obiective de numire a directorilor pentru a instala clientela de partid la conducerea scolilor - fara concurs, fara criterii de performanta si fara onoare.

Faptul ca fostii directori care nu au promovat concursul pentru functiile de director sau director adjunct sau care nu au participat la concurs (pentru ca stiau ca nu sunt capabili sa-l promoveze) pot fi numiti pe aceste functii - este ca si cum un elev care nu a luat examenul de Bacalaureat primeste o diploma de BAC in alb, dupa ce se incheie examenul", spune Turcan.

Liberalii afirma ca ii avertizeaza pe inspectorii generali ca nota semnata de ministrul Educatiei este "ilegala si discriminatorie", pentru ca un astfel de act poate fi emiso doar ca ordin de ministru.

Citește și
Pavel Nastase
Pavel Nastase, nominalizarea pentru Ministerul Educatiei, presedinte al Senatului ASE
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"PNL ii avertizeaza pe toti inspectorii sa nu intre in acest joc de ilegalitate al PSD. Sa nu numeasca directori sau directori adjuncti pe baza acestui document, pentru ca ei vor fi cei care vor raspunde in fata legii, nu cei care au trimis nota catre inspectorate", mai scrie Turcan, intr-un comunicat de presa, citat de News.ro.

Ea mai afirma ca ordinul dat este "o palma dura data tuturor directorilor" care au promovat in mod corect acest concurs.

"Primele decizii ale PSD in domeniul educatiei arata ca prioritatea adevarata a PSD este politizarea intregului sistem. Partidul National Liberal condamna aceasta administrare a sistemului de educatie in interes de partid. Romanii inca nu au uitat de vremurile cand Adrian Nastase guverna Romania, cand si functiile de fochist sau sofer se ocupau pe baza de carnet de partid", mai spune ea.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat, sambata, pentru News.ro, ca a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior functiile respective, sa poata fi numite, temporar, in aceste posturi, pana la organizarea unui nou concurs, deoarece toate scolile din Romania trebuie sa aiba, de luni, directori.

Nastase a precizat ca a primit sesizari din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, potrivit carora constituie discriminare o nota a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, in functiile de director si director adjunct ramase vacante dupa concurs, sa fie numite persoane care au ocupat aceste functii in scolile respective si nu au participat la concurs, precum si persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.

Ministrul Educatiei a declarat, pentru News.ro, ca a luat, impreuna cu inspectorii generali, decizia de a da o derogare de la Metodologia pentru desfasurarea concursului pentru ocuparea functiilor de director si director adjunct, deoarece, "de luni, fiecare scoala din Romania trebuie sa aiba o conducere".

Pavel Nastase a precizat ca masura se refera la 358 de locuri de directori neocupate in urma concursului (5,59 la suta din totalul de peste 6.600) si la 308 posturi de director adjunct, la nivelul intregii tari.

"In nota care a fost data din partea predecesorului meu s-a spus ca pentru posturile ramase vacante in urma concursului pot fi nominalizate cadre cu exceptia celor care au ocupat functiile de directori sau directori adjuncti in unitatile de invatamant respective si nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise", a spus ministrul Educatiei.

El a sustinut ca este vorba de o discriminare.

"Se considera o discriminare. Dupa ce nu mai esti pe functie de ce nu ai putea sa participi la aceste nominalizari?", a spus Pavel Nastase.

Ministrul a adaugat ca a primit din partea CNCD solicitarea de a rezolva aceasta problema.

"Am spus sa facem o corectie, sa nu ii discriminam, oamenii astia au fost o perioada directori", a mai spus Nastase, precizand ca a gasit solutia modificarii metodologiei impreuna cu sindicatele din invatamant.

Pavel Nastase a mentionat ca masura este temporara, deoarece, in iunie sau, cel tarziu, in iulie, va fi organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de directori si directori adjuncti

"Pana la 1 septembrie eu doresc sa fie rezolvata problema corect, transparent, prin concurs", a precizat ministrul. El a adaugat ca, in urmatoarea perioada va fi pregatita o metodologie, va fi aprobat un calendar si va fi anuntata o bibliografie pentru desfasurarea concursului.

Profesorii care nu au promovat concursul pentru posturile de directori si directori adjuncti vor putea fi numiti in aceste functii, "prin detasare in interesul invatamantului", potrivit unei adrese emise vineri de ministrul Educatiei, obtinuta de Ziarul de Iasi.

 

Conform documentului citat, numirea se va face de catre inspectorul general, cu avizul consiliului de administratie al inspectoratului.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Ministrul Educatiei: Cei care nu au promovat concursul de directori vor putea ocupa aceste functii temporar
Ministrul Educatiei: Cei care nu au promovat concursul de directori vor putea ocupa aceste functii temporar

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat ca a luat decizia ca persoanele care nu au promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior functiile respective, sa poata fi numite, temporar, in aceste posturi, pana la organizarea unui nou concurs.

Pavel Nastase, nominalizarea pentru Ministerul Educatiei, presedinte al Senatului ASE
Pavel Nastase, nominalizarea pentru Ministerul Educatiei, presedinte al Senatului ASE

Pavel Nastase si-a luat prima licenta in 1975, l-a sustinut pe Victor Ponta in campania electorala prezidentiala din 2014 si a coordonat ca director cinci proiecte derulate din fonduri europene, valoarea acestora fiind de 27 de milioane de lei.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.