Laszlo Tokes a DEMISIONAT din UDMR. Sustine ca e suparat pe pozitia Uniunii fata de Rosia Montana

Laszlo Tokes

Laszlo Tokes a reclamat, printre altele, pozitia permisiva a UDMR in ceea ce priveste investitia de la Rosia Montana. De asemenea, el s-a plans de comportamentul unor deputati ai Uniunii.

"Pentru mine a devenit o problema din ce in ce mai stanjenitoare sa raspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, intrebarilor unor colegi ingrijorati care doresc sa afle acum, totusi, ce se intampla in Romania. Nu prea pot sa spun nici ca firma canadiana ne-a cumparat ministrii...", a afirmat Laszlo Tokes intr-un comunicat de presa.

El mai spune ca unul dintre motivele pentru care Romania, care a aderat in 2007 la Uniunea Europeana, nu a fost nici acum acceptata in Spatiul Schengen este "coruptia atotcuprinzatoare".

"Este o situatie inacceptabila nu doar pentru mine, ci si pentru intreaga noastra comunitate maghiara din Transilvania, rusinata de comportamentul unor deputati UDMR care depun toate eforturile pentru a zadarnici activitatea Agentiei Nationale de Integritate de verificare a averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie", mai spune Laszlo Tokes.

El mai arata ca nu a fost de acord niciodata cu participarea UDMR la guvernare neconditionat, "doar de dragul puterii".

Citește și
Maghiari din Romania
Partidul lui Laszlo Tokes poate functiona legal. Scenariul prin care UDMR nu mai intra in Parlament
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Motivati de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastra de stat maghiara, au preschimbat dezideratul autonomiei in posturi de directori si prefecti si sunt pregatiti sa dea, pe bani marunti, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atata timp, poarta o buna parte din responsabilitate pentru falimentarea tarii, iar nota de plata au lasat-o in carca poporului: in loc de creare de locuri de munca am primit masuri de austeritate si doar un imprumut extern de peste 30 de miliarde de euro mentine Romania pe linia de plutire", mai sustine europarlamentarul.

Totodata, el respinge practica UDMR "bazata pe interese obscure de partid, de excludere si de dezbinare a comunitatii maghiare din Romania".

"Dupa ce a pus mana pe toate fondurile publice destinate comunitatii si apoi le-a distribuit aproape in exclusivitate pentru finantarea propriilor interese, in 2012 UDMR a ajuns sa puna arbitrar monopol partinic si pe sarbatorile noastre nationale, pe statuile noastre si pe locurile noastre simbolice. Am convingerea ca nu maghiarii din Transilvania exista datorita UDMR, ci fix invers: atat partidele noastre maghiare din Transilvania, cat si demnitarii lor alesi trebuie sa slujeasca intotdeauna intreaga comunitate", adauga europarlamentarul Laszlo Tokes.

Tokes Laszlo, episcop reformat de Piatra Craiului, a fost unul dintre initiatorii revolutiei din decembrie 1989 de la Timisoara. Dupa revolutie, in anul 1990, a facut parte pentru scurt timp din Frontul Salvarii Nationale si si-a inceput activitatea politica in calitate de membru al UDMR. In 1990 a fost ales presedinte de onoare al UDMR, post detinut pana in 2003, cand a devenit presedinte al Consiliului National Maghiar din Transilvania (CNMT).

La alegerile pentru Parlamentul European din 2007, Tokes a candidat ca independent si a fost ales eurodeputat, iar in 2009 a candidat pe primul loc pe lista comuna a UDMR si CNMT, numita "Lista Solidaritatii" pentru Parlamentul European, fiind ales eurodeputat. El a fost ales apoi vicepresedinte al PE.

Tokes este unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai autonomiei Tinutului Secuiesc si s-a evidentiat prin discursuri radicale, intrand in contradictie cu politica moderata a UDMR pe aceasta tema. "O microregiune de talia Kosovo este si Secuimea. Kosovo si-a dobandit independenta, de ce nu ar putea si Secuimea sa aiba autonomie? Trebuie sa iesim in strada daca este nevoie. Daca trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan", arata Tokes in 2010 la Universitatea de Vara "Tusvanyos”.

Intr-un alt discurs, acesta spunea ca sustine "dezideratul pentru autonomia maghiarilor din Romania, inclusiv autonomie teritoriala pentru secuime". Tokes a primit, in anul 1999, Marea Cruce a Ordinului Republicii Ungare.

Cititi si:

Ideea lui Gigi Becali care i-a pus pe ganduri pe straini! Toata Europa a dezbatut-o: "Interesant! Dar se poate realiza sau este doar o fantezie?"

L-a copiat pe Nikolic si va suporta consecintele: "Cat mai sunt aici, el nu va mai purta niciodata tricoul acestei echipe"

RUINAT de antrenor? Unul dintre cei mai TARI pusti romani a dat peste un tehnicianul nepotrivit! La Steaua, Argaseala l-a trimis acasa pentru ca "e ca o fata de la tara"

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Elena Udrea: In principiu NU sunt de acord cu propunerea lui Tokes privind sistemul electoral
Elena Udrea: In principiu NU sunt de acord cu propunerea lui Tokes privind sistemul electoral

Liderul PDL Bucuresti, Elena Udrea, a precizat ca, in principiu, nu este de acord cu propunerea lui Laszlo Tokes privind modificarea sistemului electoral.

Partidul lui Laszlo Tokes poate functiona legal. Scenariul prin care UDMR nu mai intra in Parlament
Partidul lui Laszlo Tokes poate functiona legal. Scenariul prin care UDMR nu mai intra in Parlament

Curtea de Apel Bucuresti a admis, joi, recursul Partidului Popular Maghiar din Ardeal la decizia Tribunalului Bucuresti prin care a fost respinsa inregistrarea partidului. Astfel, formatiunea poate functiona legal.

Tokes:
Tokes: "Puterea romaneaca sa ceara iertare maghiarilor pentru epocile post-Trianon si post-comunism"

Vicepresedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a declarat ca "puterea romaneasca" trebuie sa ceara iertare pentru "pacatele" pe care le-au suferit maghiarii "in epocile post-Trianon si post-comunism".

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.