Iohannis considera "mai buna" propunerea lui Grindeanu ca premier, dar amana desemnarea. Dragnea: "E o bataie de joc"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Romaniei s-a intalnit joi cu Sorin Grindeanu, la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis considera ca noua propunere de prim-ministru a social democratilor este mai buna decat Sevil Shhaideh, sustin surse oficiale.

Reactia presedintelui PSD, Liviu Dragnea: "Este o bataie de joc la adresa romanilor"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a calificat amanarea anuntului presedintelui Iohannis pentru propunerea de premier ca fiind "o bataie de joc la adresa romanilor"."In primul rand este o bataie de joc la adresa romanilor. Si am mai inteles ca, de fapt, face tot posibilul ca o mare parte din programul nostru de guvernare sa nu fie aplicat in asa fel incat romanii sa nu beneficieze de masurile asteptate si super-asteptate din programul nostru. (...) Tot pe surse... mi se pare ceva jenant ca un sef de stat sa vrea sa dea niste informatii fara sa si le asume", a declarat Dragnea, joi, la Romania TV.

El a adaugat ca nu a dorit sa comenteze subiectul si a opinat ca, probabil, presedintele nu vrea sa fie aplicat programul de guvernare pentru a nu creste cota de incredere pentru initiatorii acestuia.

"Am inteles ca la o televiziune era cineva suparat ca de ce nu am iesit astazi. Eram cu domnul Tariceanu si cu domnul Grindeanu si ne-am tot gandit... Sa iesim sa comentam, ce? O tacere? E o situatie penibila - sunt 20 de zile de la alegeri si nu avem guvern", a spus presedintele PSD.

Citește și
ion iliescu
Reactiile partidelor, dupa refuzul lui Iohannis de a o numi premier pe Sevil Shhaideh. Cum vede Ion Iliescu acest scandal
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

“S-a vazut domnul Grindeanu azi cu domnul presedinte. Am inteles ca a stat 15 minute. Nu l-am fortat sa imi spuna (ce au discutat n.r.) pentru ca eu de obicei nu fac asta. Ceea ce stiu de la domnul Sorin Grindeanu, i-a spus (Klaus Iohannis n.r.) ca probabil maine va anunta ce decizie va lua”, a mai declarat presedintele PSD.

Iohannis considera "mai buna" propunerea lui Grindeanu ca premier

Cei doi au avut o discutie fata-n fata, de aproximativ 30 de minute, insa la final niciuna dintre parti nu a facut declaratii. Potrivit acelorasi surse, Iohannis va anunta abia dupa Anul Nou ce decizie a luat dar sunt sanse mari ca viitorul premier sa fie Grindeanu.

Dupa ce a primit in plic cea de-a doua propunere de premier din partea PSD si ALDE, Klaus Iohannis l-a chemat la Palatul Cotroceni pe Sorin Grindeanu. Social-democratul a mers singur in biroul presedintelui, iar discutia a durat aproximativ o jumatate de ora fara sa fie urmata de declaratii.

Klaus Iohannis nu a luat inca decizia de a-l desemna, dar sunt mari sanse ca acest lucru sa se intample dupa Anul Nou. La fel ca in cazul Sevil Shhaideh, presedintele va analiza atent noua varianta.

Cert este ca cei de la PSD nu isi vor instala propriul guvern pana de revelion. De altfel, acest lucru a fost admis si de Liviu Dragnea, care i-a anuntat pe parlamentarii social-democrati ca, imedit dupa Anul Nou, vor fi chemati la munca sa voteze noul Cabinet, programul de guvernare si bugetul pe 2017.

Liderul PSD a precizat si ca nu ia in calcul un al doilea refuz al presedintelui, care, in opinia lui Liviu Dragnea, ar duce la suspendarea din functie a sefului statului.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Dar daca nici acest gest cinstit din partea noastra nu va fi luat in seama si va refuza si aceasta propunere cred ca nu mai avem alta varianta"

In ceea ce-l priveste pe Sorin Grindeanu, seful PSD baga mana-n foc ca presedintele Klaus Iohannis nu are motive sa il respinga. Liviu Dragnea a incercat sa lamureasca si presupusele legaturi ale lui Grindeanu cu Serviciul Roman de Informatii.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Sorin Grindeanu nu are nici o legatura cu SRI.
Reporter: A fost membru in comisia SRI!
Liivu Dragnea: Si asta ce inseaman ca acolo sunt securisti?! A fost din greseala acolo, din intamplare a fost un an jumate dupa care a plecat."

Sorin Mihai Grindeanu are 43 de ani. 20 i-a petrecut in fostul PDSR iar apoi in PSD. Apropiat al liderului Liviu Dragnea, acesta a fost ales in vara acestui an presedinte al Consiliului Judetean Timis. In trecut, a fost si ministru al Comunicatiilor in Guvernul Ponta. Sorin Grindeanu este casatorit si are doi copii.

De ce a respins-o Iohannis pe Sevil Shhaideh

Seful statului apreciaza si faptul ca noua propunere de premier a trecut prin filtrul partidului si a fost asumata transparent de PSD, au precizat sursele din administratia prezidentiala, care au sustinut ca nu acelasi lucru s-a intamplat si in cazul nominalizarii lui Shhaideh, acesta fiind unul dintre motivele respingerii ei de catre seful statului. Potrivit surselor citate, presedintele Klaus Iohannis i-a informat pe liderii PSD cu privire la refuz printr-o scrisoare, care a fost trimisa catre social-democrati odata cu declaratia publica a presedintelui.

Desfasurarea evenimentelor de joi

UPDATE Iohannis nu anunta joi desemnarea premierului. Surse: Grindeanu, o solutie mai buna

Presedintele  considera propunerea de nominalizare pentru functia de premier a PSD-ALDE - Sorin Grindeanu - mai buna decat Sevil Shhaideh, afirma surse din Administratia Prezidentiala.

Potrivit acestora, seful statului nu va anunta in cursul zilei de astazi decizia privind desemnarea primului ministru, cel mai probabil Guvernul urmand sa fie investit in luna ianuarie. Sursele au mai sustinut ca relatia presedintelui Iohannis cu viitorul premier va fi una de coabitare.

In ceea ce priveste motivul pentru respingerea nominalizarii initiale a PSD-ALDE - Sevil Shhaideh - ca premier, sursele citate au aratat ca acestea au constat in "ratiuni geostrategice" si nu au fost respectate procedurile de partid.

Totodata, au adaugat sursele citate, seful statului i-a anuntat pe liderii celor doua partide, printr-o scrisoare, de refuzul sau, concomitent cu anuntul de la Palatul Cotroceni.



UPDATE:
Intalnirea dintre cei doi a inceput in jur de ora 12:00. Discutia nu garanteaza ca Sorin Grindeanu va fi acceptat de Klaus Iohannis, mai ales dupa episodul Sevil Shhaideh. Dupa discutie, este asteptata o decizie din partea lui Iohannis.

Daca presedintele il desemneaza, Guvernul este ca si facut, iar dupa Anul Nou va cere votul de investitura

Daca presedintele respinge si a doua propunere, Romania intra in criza politica. PSD si ALDE au anuntat deja ca vor initia demersul de suspendare din functie a lui Klaus Iohannis.

UPDATE: Sorin Grindeanu a plecat de la Palatul Cotroceni, unde a avut o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis. Discutia a durat aproximativ jumatate de ora.

UPDATE: Intalnirea a fost convocata de catre presedintele Iohannis, dupa ce a primit scrisoarea PSD prin care era informat ca Sorin Grindeanu este noua propunere a social-democratilor pentru functia de premier. Dupa aceasta intalnire, presedintele va decide daca il numeste sau nu pe Grindeanu.

UPDATE Presedintele Klaus Iohannis se intalneste la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, cu Sorin Grindeanu, propus de PSD-ALDE pentru functia de premier, a declarat Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al sefului statului.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea a anuntat ca renunta la ideea suspendarii din functie a sefului statului dupa ce a respins prima propunere a PSD, Sevil Shhaideh. "Mi-a spus ca a primit amenintari cu moartea", a sustinut seful social-democratilor.

Documentul prin care liderii coalitiei PSD-ALDE i-au comunicat sefului statului faptul ca noua propunere pentru functia de premier este Sorin Grindeanu a fost semnat miercuri seara la sediul central al PSD. Totul s-a intamplat la mai putin de trei ore dupa ce a fost anuntat numele celui ce ar putea forma noul Guvern.Purtatorul de cuvant al presedintelui a declarat ca documentul privind nominalizarea a ajuns la cabinetul lui Klaus Iohannis. Propunerea a venit dupa o sedinta in care Grindeanu a fost votat de conducerea social democratilor.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Am propus colegilor mei, dupa ce, inainte m-am consultat, in timpul sedintei, cu domnul Tariceanu, si a fost de acord si sustine aceasta propunere, ca propunerea noastra pentru presedintele Iohannis sa fie domnul Sorin Grindeanu. Vino, Sorin, aici de fata. Din cate stiu eu, nu e agent, poate sa descopere ca e KGB, ca a omorat pe cineva. Eu sper ca aceasta propunere sa fie luata in serios."

Sorin Grindeanu, propunerea de prim-ministru al PSD: "Multumesc colegilor mei pentru votul din comitetul executiv national. E o mare responsabilitate si simt in spate aceasta responsabilitate, nu doar a votului pe care l-am primit de la colegii mei, ci a votului romanilor pentru un program de guvernare pe care trebuie sa il punem in practica."

In varsta de 43 de ani, Sorin Mihai Grindeanu este propunerea cu care cei de la PSD si ALDE spera sa-l convinga pe Klaus Iohannis. Considerat unul dintre favoritii lui Liviu Dragnea din randul noii generatii de lideri judeteni ai PSD, Grindeanu este presedintele Consiliului Judetean Timis. In perioada 2008 - 2012 a fost viceprimar al Timisoarei. Apoi a castigat un mandat de deputat si a venit la Bucuresti.

Are insa si experienta guvernamentala dupa ce a fost ministru al Comunicatiilor in Guvernul Ponta. Membru PSD din 1996, Sorin Grindeanu a terminat un an mai tarziu Facultatea de Matematica, la Universitatea de Vest din Timisoara. Este casatorit si are doi copii.

Liviu Dragnea a sustinut ca varianta suspendarii din functie a presedintelui Iohannis a fost abandonata. In aceleasi timp, a povestit ca Sevil Shhaideh l-a anuntat ca vrea sa se retraga, dupa ce Klaus Iohannis a decis sa nu o desemneze pentru postul de premier.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Nu mai poate merge inainte in acest razboi. A primit mesaje de amenintare cu moartea. Si ea, si sotul, si copii. Le este frica sa iasa din casa."

Liderul PSD a adaugat ca amenintarile le-a primit dupa ce in presa au aparut unele articole care vorbeau despre presupuse legaturi ale cumnatilor lui Sevil Shhaideh cu regimul din Siria al lui Bashar al Assad.

In zilele urmatoare, Klaus Iohannis va anunta daca il desemneaza pe Sorin Grindeanu sa formeze Guvernul.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Dragnea il ameninta pe Klaus Iohannis cu suspendarea:
Dragnea il ameninta pe Klaus Iohannis cu suspendarea: "Trebuie sa ne gandim foarte bine daca aruncam tara in criza politica"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reactionat dupa ce Klaus Iohannis a respins, marti, propunerea Sevil Shhaideh ca premier.

Reactiile partidelor, dupa refuzul lui Iohannis de a o numi premier pe Sevil Shhaideh. Cum vede Ion Iliescu acest scandal
Reactiile partidelor, dupa refuzul lui Iohannis de a o numi premier pe Sevil Shhaideh. Cum vede Ion Iliescu acest scandal

Scena politica romaneasca este zguduita de refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a o numi pe Sevil Shhaideh in functia de premier al Romaniei, ca urmare a propunerii care a fost facuta de PSD si ALDE.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.