Control al inspectorilor ANAF in redactia jurnalistilor de la Rise Project. Declaratia lui Liviu Dragnea si reactia Fiscului

liviu dragnea
Inquam

Inspectori Antifrauda de la ANAF au mers, joi, in control in redactia Rise Project. Jurnalistii au publicat mai multe materiale in care sustineau ca Liviu Dragnea are afaceri in Brazilia. Dupa control au dezvaluit o noua investigatie.

Investigatie RISE Project, publicata dupa controlul ANAF

RISE Project a publicat joi un raport al Directiei Generale de Protectie Interna, intitulat "Nota privind aspecte care afecteaza climatul socio-economic al judetului Teleorman", care descrie o "retea infractionala compusa din persoane cu putere de decizie in judet”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene si guvernamentale. In acest document, Dragnea este prezentat drept "detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA”.

Rise Project scrie ca raportul, aflat in prezent in arhiva DGPI, vorbeste despre afacerile cu bani publici ale gruparii, despre zeci de licitatii, controlul real al firmei Tel Drum, lucrari fictive, donatii suspecte la partid, cercuri relationale si de influenta.

In acest raport, DGPI arata ca, initial, Tel Drum a fost preluata fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta si-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare si deszapezire prin intermediul unor licitatii trucate, iar unele dintre lucrari ar fi fost fictive. Documentul il identifica inca din primele randuri pe Dragnea ca fiind "detinatorul majoritar al actiunilor la purtator de la SC Tel Drum SA”. "Actiunile la purtator” sunt certificate anonime. Oricine detine aceasta hartie, care specifica un anumit procent din actiuni, are drept de proprietate asupra unei firme. La vedere, insa, de corporatia Tel Drum se ocupa prietenii lui Dragnea din tinerete, care apar in acte, mai scrie Rise Project.

Citește și
mihai tudose liviu dragnea inquam
Liviu Dragnea: "Luni vom avea o coalitie in care va fi invitat primul-ministru si o serie de membri din Cabinet"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Raportul prezinta si "organigrama” gruparii, fiind trecuti in revista oamenii de baza ai liderului PSD: omul de afaceri Marian Fiscuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea, Florinel Marinas, fostul presedinte al Companiei Nationale de Drumuri Cristian Duica, directorul general al Tel Drum Petre Pitis, functionari de la Fisc si jurnalisti locali.

"In cursul anului 2006, datorita lipsei fondurilor la capitolul drumuri judetene, Liviu Nicolae Dragnea propune si obtine aprobarea consilierilor judeteni pentru contractarea unui credit pe 20 de ani in valoare de 400 milioane de euro pentru refacerea drumurilor judetene (…) castigatorul fiind tot SC Tel Drum SA, care si-a asigurat lucrari pe o perioada de 3 ani", se arata in nota DGPI, potrivit Rise Project.

In acest context, jurnalistii Rise amintesc ca la inceputul lunii iunie PSD a modificat legea astfel incat Directia Generala de Protectie Interna sa fie exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, Carmen Dan, consiliera lui Liviu Dragnea la Consiliul Judetean Teleorman.

Dragnea: Nu am nicio implicare, cred ca se incearca compromiterea mea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, vizat de mai multe anchete ale jurnalistilor Rise, a transmis un comunicat de presa in care sustine ca nu are nicio implicare in actiunea ANAF, ca este "indignat" de ceea ce se intampla si ca are sentimentul ca se incearca compromiterea sa. De asemenea, el le cere ministrului de Finante si sefului ANAF sa dea "imediat” explicatii publice cu privire la aceasta actiune.

Intr-un comunicat de presa transmis joi seara, liderul PSD spune ca a aflat din presa ca inspectori ai ANAF au descins in redactia Rise Project si ca, in conditiile in care Rise Project a publicat articole care il vizau, transmite ca nu are nicio implicare.

"Intrucat, de ceva vreme, Rise Project publica subiecte legate de persoana mea, vreau sa fac urmatoarele declaratii: 1. Nu am nici o implicare in prezenta unor inspectori ANAF in redactia Rise Project. 2. Sunt indignat de ceea ce se intampla. 3. Am sentimentul ca se incearca compromiterea mea. 4. Faptul ca o institutie de presa scrie despre un om politic nu trebuie sa aiba nici o legatura cu implicarea institutiilor statului in viata acelei institutii de presa", sustine liderul PSD.

El mai spune ca "acest tip de comportament a existat in timpul unui regim prezidential de trista amintire, cand institutii de presa ostile acestuia erau tinta institutiilor de forta". De asemenea, pre;edintele PSD cere ca ministrul de Finante si seful ANAF "sa dea explicatii" imediat privind prezenta inspectorilor ANAF in redactia Rise Project, iar aceste explicatii sa fie publice.

Jurnalistul Attila Biro a postat, pe pagina sa de Facebook o captura de ecran cu un schimb de mesaje pe care l-a avut cu Liviu Dragnea si in care l-a intrebat daca el i-a trimis pe inspectorii ANAF la sediul redactiei. Presedintele PSD a raspuns negativ, iar la distanta de 10 minute le-a mai transmis urmatorul mesaj: "Regret aceasta situatie si sper foarte mult sa nu existe vreo legatura cu articolele publicate de dumneavoastra”.

Jurnalistii de la Rise Project au publicat mai multe materiale in care sustineau ca Liviu Dragnea are afaceri in Brazilia si ca viziteaza des aceasta tara, alaturi de diversi oameni de afaceri si lideri PSD. In cel mai recent astfel de articol, Rise Project afirma ca Dragnea a fost de 16 ori in Brazilia, inclusiv cu secretara sa, si acuza ca exista suspiciuni de spalare de bani. Pe 1 martie, presedintele PSD afirma ca nu are nicio afacere si nu detine nicio proprietate in Brazilia, fiind "o legenda” care circula de multi ani, iar daca cineva ii descopera vreo locuinta acolo, el "promite” ca o va dona.

Presedintele ANAF despre controlul la Rise Project: Controalele nu au legatura cu continutul editorial

Presedintele ANAF Bogdan Stan afirma ca inspectia care a avut loc joi la sediul Rise Project a fost facuta in urma unei analize de risc realizate de catre DGAF, dupa o sesizare si ca institutia desfasoara sute de controale, "fara legatura cu continutul editorial al unor publicatii". De asemenea, Ministerul Finantelor a anuntat ca a solicitat ANAF o informare in legatura cu controlul derulat la Rise Project.

Precizarile ANAF vin dupa ce jurnalistii de la Rise Project au anuntat ca fac obiectul unui control al ANAF, asociat in spatiul public cu anchetele acestora care l-au vizat pe liderul PSD Liviu Dragnea si cu faptul ca joi era asteptat un nou articol pe acest subiect. Liviu Dragnea a negat orice legatura cu actiunea ANAF, declarandu-se surprins si afirmand ca se incearca compromiterea sa.

"Din primele informatii puse la dispozitie de conducerea DGAF rezulta ca inspectia desfasurat- la sediul Rise Project a avut loc in urma unei analize de risc efectuata de catre DGAF. Aceasta analiza de risc a fost facuta ca urmare a unei sesizari depuse la sediul DGAF Bucuresti", afimra presedintele ANAF Bogdan Stan.

El precizeaza ca "in fiecare zi DGAF desfasoara sute de controale, bazate pe analize interne minutioase, care nu au legatura cu continutul editorial al unor publicat'ii".

De asemenea presedintele ANAF va face declaratii de presa vineri, la sediul Guvernului, dupa intalnirea cu premierul Mihai Tudose.

La randul sau, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca a cerut ANAF "o informare in legatura cu speta prezentata de jurnalisti in spatiul media, cu privire la controlul inopinat al unor inspectori ANAF la redactia Rise Project".

Organizatia ActiveWatch condamna actiunea de intimidare desfasurata de ANAF in redactia Rise Project

Organizatia media ActiveWatch condamna actiunea de intimidare desfasurata de ANAF in redactia RISE Project si considera ca aceasta are directa legatura cu investigatiile recente care il vizeaza pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Rise anuntase ieri ca va publica azi, 6 iulie, o noua ancheta privind acapararea de catre puterea politica a unuia dintre serviciile de informatii din Romania. Cu numai doua zile in urma, Liviu Dragnea a amenintat redactia Rise Project cu o actiune in justitie atunci cand jurnalistii Rise i-au cerut un punct de vedere in legatura cu una din anchetele ce il vizeaza pe liderul PSD", se arata intr-un comunicat transmis News.ro.

Organizatia media considera ca "avem de-a face cu un efort disperat care incearca sa opreasca raspandirea unor informatii compromitatoare pentru varfurile puterii politice si care nu ezita sa hartuiasca presa incomoda prin asmutirea institutiilor publice, ducand Romania inapoi cu 15 ani si punand-o in rand cu regimurile autoritare din Ungaria, Polonia sau Turcia in ceea ce priveste situatia libertatii presei".

ActiveWatch solicita ANAF si institutiilor statului sa isi respecte "cu buna credinta" mandatul legal si "sa nu raspunda unor comenzi politice care le pot compromite grav imaginea si autoritatea". "Cerem liderilor politici si conducatorilor institutiilor publice sa respecte munca jurnalistilor si sa nu compromita progresele inregistrate in ultimii ani de tara noastra in domeniul libertatii presei".

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Liviu Dragnea: Marea intrebare e ce se intampla cu Codurile penale; Tudorel Toader va privi cu atentie acest aspect
Liviu Dragnea: Marea intrebare e ce se intampla cu Codurile penale; Tudorel Toader va privi cu atentie acest aspect

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat joi, la Parlament, decizia Curtii Constitutionale cu privire la neglijenta in serviciu.

Liviu Dragnea:
Liviu Dragnea: "Luni vom avea o coalitie in care va fi invitat primul-ministru si o serie de membri din Cabinet"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca luni va avea loc o sedinta a coalitiei de guvernare, la care vor fi invitati premierul Mihai Tudose si mai multi ministri, pentru a vedea care sunt concluziile primei saptamani de guvernare.

Liviu Dragnea, despre scandalul din DNA: E o situatie fara precedent. Tudorel Toader va trebui sa aiba o pozitie
Liviu Dragnea, despre scandalul din DNA: E o situatie fara precedent. Tudorel Toader va trebui sa aiba o pozitie

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, va trebui sa aiba, in perioada urmatoare, o pozitie cu privire la scandalul care planeaza asupra DNA si a procurorului sef Laura Codruta Kovesi.

New York Times: Liviu Dragnea a gasit un premier considerat
New York Times: Liviu Dragnea a gasit un premier considerat "maleabil, care-l va lasa sa conduca din culise"

Un fost ministru al Economiei, putin cunoscut si care a renuntat la doctorat in urma unor acuzatii de plagiat a fost confirmat in functia de nou premier al Romaniei, o decizie care-i dezamageste pe reformatori, scrie The New York Times.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.