Congresul Extraordinar al PNL, ziua II. Klaus Iohannis, ales noul presedinte al partidului. Propunerile pentru Cotroceni

×
Codul embed a fost copiat

Congresul PNL l-a ales sambata pe Klaus Iohannis in functia de presedinte al partidului, el priminid votul a 1334 de delegati. Contracandidatul sau, senatorul Ioan Ghise, a primit votul a 144 de delegati.

SAMBATA, 28 IUNIE, UPDATE:

ORA 15:40 Congresul PNL a votat, sambata, rezolutia privind aderarea partidului la grupul Popularilor Europeni, cu majoritate de voturi, inregistrandu-se doar trei voturi impotriva. Dupa vot, presedintele partidului, Klaus Iohannis a aratat ca rezolutia a fost adoptata cu "larga majoritate", doar trei delegati fiind impotriva. "Constat ca PNL a setat directiile importante pentru perioada urmatoare, aproband unificarea dreptei, constand in fuziunea cu PDL si aderarea la PPE", a spus Iohannis.

ORA 15:30 Presedintele PNL Klaus Iohannis si fostul presedinte al PNL Crin Antonescu au acceptat, sambata, sa fie propusi candidati ai PNL la presedintia Romaniei, ei exprimandu-si acceptul in plenul congresului liberal. "Cinci ani de zile, zi de zi am asumat in numele meu decizii pe care nu le-am luat singur. Azi nu-mi mai pot permite. E o decizie pe care dumneavoastra trebuie sa o luati. Oricare ar fi ea, o voi servi pana la capat", a spus Antonescu.

Anterior, Mircea Ionescu Quintus, care conducea dezbaterea congresului, a declarat ca decizia desemnarii candidatului la prezidentiale apartine Delegatiei Permanente. ”Acum e vorba de nominalizare. Poate sa fie un nume sau mai multe”, a afirmat Quintus. El a precizat ca daca sunt mai multe nume inseamna ca va trebui dat un vot secret. Quintus a precizat ca s-au facut mai multe propuneri de candidat, in persoanele lui Klaus Iohannis si a lui Crin Antonescu.

Citește și
Crin Antonescu
Crin Antonescu: Parlamentarii asociati grupului Tariceanu ar trebui exclusi din PNL
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, a pledat pentru ca la nivelul congresului sa fie stabilit un singur candidat al PNL, iar decizia sa nu se ia in Delegatia Permanenta. "Trebuie sa avem un singur candidat. Eu nu-mi permit ca PNL sa merg la PDL sa-mi aleaga candidatul la presedintia Romaniei. Eu vreau sa mi-l aleg eu", a spus Atanasiu. Dupa ce au fost exprimate cele doua acceptari de candidatura, Iohannis a declarat ca retrage rezolutia privind candidatul PNL la prezidentiale si o trimite in Delegatia Permanenta a partidului. El a spus ca "ultimul lucru pe care il doreste" este o sciziune in partid.

ORA 15:10 Noul presedinte al PNL, Klaus Iohannis a declarat, sambata, ca este in masura sa confirme ca "PDL a acceptat" ca noua formatiune politica rezultata din fuziunea cu liberalii sa se numeasca PNL.

ORA 15:00 Klaus Iohannis este noul presedinte al PNL, el priminid votul a 1334 de delegati la congresul liberalilor, in timp ce contracandidatul sau, senatorul Ioan Ghise a primit votul a 144 de delegati, au precizat, sambata, pentru MEDIAFAX, surse liberale.  La aceasta ora se desfasoara votul pentru functiile de vicepresedinti ai partidului.

ORA 14:10 Momente de circ in timpul Congresului Extraordinar al PNL. O femeie a reusit, desi nu este membra a partidului, sa ajunga sa ia cuvantul in cadrul Congresului, fara ca organizatorii sa realizeze ca aceasta nu se afla pe liste. Intr-un discurs incoerent, femeia si-a strigat printre lacrimi sustinirea pentru Klaus Iohannis, a daramat un pahar cu apa si intr-un final a fost escortata afara din sala.

ORA 14:00 Fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, a declarat sambata la congresul partidului ca, cel mai probabil, europarlamentarul Norica Nicolai si fostul ministru Daniel Chisoiu vor parasi PNL dupa ce "isi vor face numarul", mentionand ca acestia au dat foarte putin partidului.

Antonescu a fost intrebat la cine facea referire atunci cand vorbea de tradatori, in discursul sustinut in fata delegatilor. "Au primit tot de la acest partid, Chitoiu, Radu Stroe, Norica Nicolai, oameni care au dat foarte putin acestui partid si care in acest moment probabil il vor parasi. Partidul nu a stat in ei niciodata, partidul a stat in oamenii care au dat mai mult decat au primit. Niciunul dintre cei care vor pleca, dupa ce isi vor face numarul, nu va lasa partidul mai slab, ci dupa parerea mea mai puternic, pentru ca viata si forta unui partid nu tine de numarul din adunaturi, ci tine de vointa si de capacitatea, de caracterul oamenilor sai. Asta e o observatie generala, e o observatie de experienta, n-are nimic de a face cu Norica Nicolai", a declarat Antonescu, dupa ce si-a exprimat votul pentru presedintia PNL.  El a fost intrebat cum se va implica in activitatea partidului pe viitor.  "Nu va rapiti placerea pe care o genereaza oricarui om normal suspansul", a replicat Antonescu.

ORA 13:30 Presedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a precizat, sambata, in discursul sau de candidat la presedinta partidului, sustinut in fata congresului, ca liberalii isi doresc un presedinte al Romaniei echidistant, mediator, model de comportament public, promotor al parteneriatului strategic cu SUA

"Ce presedinte pentru Romania ne dorim, dragi liberali? Eu cred ca ne dorim un presedinte care este echidistant, un presedinte ediator, garant al functionarii eficiente a insttutiilor statului. Noi ne dorim un presedinte care e un model de comportament public si poate acest lucru acum il intelegem foarte, foarte bine", a spus Iohannis.

El a aratat ca liberalii isi doresc un presedinte garant al marilor orientari in politica externa, a marilor proiecte care garanteaza siguranta si locul Romaniei si acum si pentru anii care vor veni. "Ne dorim un presedinte care promoveasca parteneriatul strategic cu SUA, care intelege care e rolul Romaniei in NATO, care doreste sa dea o voce puternica, sanatoasa, Romaniei in UE, un presedinte preocupat de solidaritatea cu Republica Moldova si cu romanii din diaspora", a mai spus Iohannis.

ORA 13:03 Liberalii reuniti in Congresul Extraordinar al partidului au inceput votul pentru presedinte, urmand sa aleaga intre cei doi candidati, senatorul Ioan Ghise si primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

ORA 12:19 Crin Antonescu a sustinut ca "tradatorii iau ochii", dar din momentul in care acestia tradeaza inceteaza sa mai existe, afirmand ca PNL are nevoie ca oamenii care "dau totul si nu cer nimic" si care sa dea bataliile vremurilor lor. In discursul sau de prezentare a raportului de activitate ca fost presedinte al PNL, Antonescu s-a referit la Calin Popescu Tariceanu, insa nu i-a pronuntat numele.

"Nu vreau in incheiere sa numar tradatorii sau sa adresez multumiri, nume cu nume. E si lista tradatorilor, cumplit de lunga, evident cu cine, si lista oamenilor care inteleg ce inseamna acest partid. Tradatorii iau ochii, sunt invitati prin emisiuni, se agita, promit, candideaza, infiinteaza partid, tin citez «vie flacara liberalismului». Celorlalti, nedreptatiti, uneori chiar nu li se stie nici numele, chiar printre noi. Dar, dragii mei, mesajul meu din capatul acestei aventuri de existenta impreuna este ca numai cei din urma, numai cei drepti, numai aceia conteaza, ca numai aceia exista, pentru ca cine tradeaza inceteaza sa existe, cand tradezi incetezi sa mai existi", a declarat Antonescu, fiind aplaudat furtunos de delegatii congresului PNL.

ORA 11:13 Presedintele FC, Mihai Razvan Ungureanu, s-a adresat congresului PNL, aratand ca PSD nu ar fi ajuns la putere daca in interiorul dreptei nu ar fi existat conflicte in ultimii zece ani si ca Dreapta l-a facut premier pe Ponta, iar daca insista in vor face si presedinte.

"Regretul meu e ca azi avem o dreapta care s-a razboit cu sine si care a ajuns la un moment dat sa guverneze cu PSD. Daca nu ar fi fost conflicte in interiorul dreptei în ultimii zece ani, PSD nu ar fi fost niciodata la putere, nu ar fi influentat destinele nostre si azi nu ar conduce Guvernul", a spus Ungureanu.

"Din pacate, noi, din aceasta sala si altii care nu sunt aici azi, l-au facut pe Victor Ponta premier. Iar daca insistăm, il facem si presedinte. Nu acesta este drumul nostru. Dar tot noi impreuna il putem trimite acasa si de la Palatul Victoria, si din drumul sau catre Cotroceni", a spus Ungureanu, fost premier.

ORA 11:00 Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat ca "puterea" nu va "cade din cer" si nu va fi "pusa in brate" opozitiei de catre "vreun om providential", pentru ca "a trecut vremea oamenilor providentiali in politica" si ca fuziunea nu inseamna pierderea identitatii.

"Dragi liberali, vin in fata dumneavoastra pentru a tramsite mesajul de respect, solidaritate si incredere din partea PDL", a spus Blaga in discursul sustinut in fata Congresului PNL.

Blaga le-a transmis "viitorilor colegi din marele partid de centru dreapta" că trăieşte "emoţia visului care urmează să se împlinească, de a vedea PNL-ul alături de PDL, în marele partid al dreptei, partidul dreptei unite".

Organizat in urma plecarii lui Crin Antonescu din fruntea PNL ca urmare a esecului la europarlamentare, Congresul Extraordinar al liberalilor se reuneste vineri 27 iunie si sambata 28 la Palatul Parlamentului si poate fi urmarit live pe www.StirileProTV.ro.

PRINCIPALELE EVENIMENTE:

- Prima zi de Congres: noul statut al PNL a fost adoptat

- Ce se va discuta la Congresul extraordinar

- Dispute politice inainte de Congresul PNL

Prima zi a Congresului PNL
Congresul PNL a adoptat, vineri, noul Statut al partidului, care elimina din actuala forma apartenenta la grupul ALDE din Parlamentul European sau la Internationala Liberala. De asemenea, noul statut introduce votul uninominal la alegerile pentru conducerea partidului si un mecanism de control al activitatii ministrilor PNL.

Noul Statut a fost adoptat, prin ridicare de mana, cu majoritatea voturilor celor peste 1.000 de delegati, inregistrandu-se 6 voturi ”impotriva” si 8 abtineri. ”Acest statut nu e o formalitate, nu arata numai cum functionam, ci si cine suntem. Sunt foarte multumit ca astazi ati votat aproape in unanimitate pentru acest nou statut”, a afirmat Klaus Iohannis, cel care a supus votului noul Statut al PNL.

In prima zi de Congres, senatorul Mircea Ionescu Quintus (foto jos) a propus un amendament privind rolul presedintelui PNL si a subliniat ca din cei 6 presedinti pe care i-a avut partidul dupa 1990, 3 au parasit formatiunea politica.

Si tot in prima zi de Congres, europarlamentarul Adina Valean a declarat ca fostul lider PNL Crin Antonescu "are ce-i trebuie" pentru a candida la presedintie.

Reuniunea Congresului PNL de vineri ar fi trebuit sa dureze doua ore, insa in realitate atinut doar putin peste o ora, ceea ce a prilejuit glume pe seama eficientei nemtesti a lui Iohannis.

Ce se va decide la Congres
Congresul va trebui sa aleaga noul presedinte al partidului, functie ocupata, dupa demisia lui Crin Antonescu, de Klaus Iohannis. In competitie s-au inscris doar Iohannis si Ioan Ghise. Noua conducere a PNL va fi aleasa, conform noului Statut, prin vot uninominal, spre deosebire de votul de lista utilizat la ultimele alegeri din partid. Liberalii vor vota 31 de functii de vicepresedinte, depunandu-si candidatura 57 de pretendenti printre care Teodor Atanasiu, Sorin Frunzaverde, Lucia Varga si Norica Nicolai.

De asemenea, Congresul extraordinar al PNL va adopta, vineri, noua forma a Statutului partidului, prin care este eliminata apartenenta PNL la ALDE, creste numarul membrilor Biroului Politic si se instituie mecanisme de control in cazul ministrilor si demnitarilor sustinuti de partid. Proiectul noului Statut a fost adoptat in comisia interna de specialitate din partid si va fi supus votului in cadrul sedintei Delegatiei Permanente de vineri si ulterior in Congresul PNL. Problema de fond este insa preconizata fuziune PNL-PDL care ar trebui sa aiba loc in aceasta vara, o decizie dificila, cu care nu toti liberalii se impaca.


Dispute intre liberali
Inceputul Congresului a fost insa marcat si de o serie de dispute. Crin Antonescu a avut un schimb de replici cu Norica Nicolai dupa ce aceasta l-a criticat dur intr-o emisiune tv pentru ca a parasit ALDE. Conform Mediafax, intrebat daca a avut un schimb de replici cu Norica Nicolai si daca a spus ca atacul acesteia a fost ”jegos”, Antonescu a raspuns: ”Da, dar a fost inauntru”.

Nu fost un schimb de replici, eu nu am auzit replica doamnei Nicolai si nu as vrea sa mai dezvolt. Era de datoria mea sa clarific lucrurile, daca mai era nevoie - si era nevoie - dupa o asemenea mizerie, in fata colegilor din Delegatia Permanenta”, a mai spus Antonescu.

De asemenea, fostul lider al partidului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat tot vineri ca vrea sa candideze la presedintie si sa isi faca un partid. Intr-un „mesaj catre liberali” postat pe Faceboook el a calificat Congresul drept „o caricatura”.

Crin Antonescu a comentat imediat anuntul: „Dupa parearea mea, nu are nicio sansa, dar asta este pur si simplu parerea mea. Alegatorii sunt intotdeauna cei care pot da raspunsul la aceste intrebari”, a spus Antonescu, potrivit Mediafax. Intrebat de cine din PNL ar putea fi urmat Tariceanu in demersul de a infiinta un nou partid, Antonescu a raspuns: ”De nicio persoana fara de care PNL sa nu poata merge inainte cu toata forta”. ”Fiecare cetatean al Romaniei are dreptul si sa candideze, daca nu are drepturile civile suspendate - si nu e cazul - si sa infiinteze un partid daca indeplineste conditiile legii. Nu vad cu ce ma priveste asta pe mine sau PNL”, a mai spus Antonescu.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Alegeri prezidentiale 2014. Calin Popescu-Tariceanu anunta ca va candida la presedintia Romaniei si ca va forma un nou partid
Alegeri prezidentiale 2014. Calin Popescu-Tariceanu anunta ca va candida la presedintia Romaniei si ca va forma un nou partid

Fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu a anuntat, vineri, printr-un comunicat, ca va intia imediat procedurile pentru infiintarea unui nou partid liberal si strangerea de semnaturi pentru inscrierea candidaturii sale la prezidentiale.

Crin Antonescu: Parlamentarii asociati grupului Tariceanu ar trebui exclusi din PNL
Crin Antonescu: Parlamentarii asociati grupului Tariceanu ar trebui exclusi din PNL

Fostul presedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, luni, ca parlamentarii liberali asociati grupului lui Calin Popescu Tariceanu "lupta impotriva partidului" si a pledat pentru excluderea acestora din PNL.

Klaus Iohannis il acuza pe pe fostul lider PNL ca face jocul PSD.
Klaus Iohannis il acuza pe pe fostul lider PNL ca face jocul PSD. "Iar cei care au plecat cu Tariceanu sunt niste frustrati"

"Niste frustrati care fac jocurile adversarilor politici de la PSD" - asa i-a catalogat Klaus Iohannis pe cativa parlamentari si fosti ministri PNL care, alaturi de Calin Popescu Tariceanu, contesta actuala conducere liberala.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.