Mircea Geoana, dupa ce a fost EXCLUS din PSD: "Ponta e marioneta lui Ion Iliescu si Adrian Nastase"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost exclus marti din PSD, in urma unei decizii a Comitetului Executiv National al partidului. 50 de membri au votat pentru excludere, 5 impotriva si 3 s-au abtinut.

Geoana a declarat dupa decizia CExN, ca PSD nu se va reforma cata vreme va fi condus din umbra de Ion Iliescu si Adrian Nastase, el precizand ca Victor Ponta este o marioneta a acestora, "cu apucaturi tiranice si o lipsa teribila de caracter".

"Din pacate, acest partid, atata vreme cat este condus din umbra de Iliescu si Nastase nu are vreo sansa de reformare. Au pus in fruntea partidului o marioneta cu apucaturi tiranice si o lipsa teribila de caracter, cu un ton suburban. Nu am vazut niciodata atatea minciuni si invective, nu am vazut niciodata atat de putina decenta in relatiile din partid", a spus Geoana.

Geoana a vorbit despre "aceasta executie stalinista pentru un motiv nici macar astazi cunoscut".

"Ma indurereaza pentru ca a fost vorba despre o decizie annuntata. Ponta si-a pus demisia pe masa santajand colegii. inteleg presiunea la care unii colegi au fost supusi", a spus Geoana.

Citește și
Mircea Geoana alaturi de cativa lideri PSD
Cine pleaca din PSD daca va fi exclus Geoana. Ponta: "Nici nu stiu daca pierdem cu adevarat ceva"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Decizia de excludere din PSD a fost, in opinia lui Geoana, "profund nedreapta", el spunand ca la 18.03 a primit, pentru prima data de cand a inceput aceasta "nebunie", "asa-zisele" acuze.

"Ponta si acolitii bat campii in ceea ce priveste asa-zisele acuzatii. Doar astazi au fost capabili sa produca un document dupa mascarada de la Comisia de Integritate", a spus Geoana.

"Iliescu este o piaza rea a acestui partid. El aduce ranchiuna. Iliescu nu l-a vrut pe Nastase si astfel Basescu a ajuns presedinte pe mana lui Iliescu", a adaugat Geoana.

Geoana: Vreau sa ma uit in ochii prietenilor mei

Mircea Geoana a refuzat sa iasa din CExN la momentul deliberarii, el solicitand vot deschis si spunand ca doreste sa se uite in ochii prietenilor sai, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Marian Vanghelie, Oana Mizil, Adrian Popescu, Bunea Stancu si Dumitru Buzatu au fost, la CEX al PSD, printre cei care, explicit sau voalat, s-au opus excluderii lui Mircea Geoana din PSD.

Ponta i-a cerut lui Geoana sa renunte la sefia Senatului

Presedintele PSD, Victor Ponta, i-a cerut, marti, in Comitetul Executiv National, lui Mircea Geoana sa cedeze presedintia Senatului vicepresedintelui Ioan Chelaru, fiind insa refuzat de fostul lider PSD, au relatat pentru MEDIAFAX surse social-democrate.

Surse din CEX au declarat, marti, ca la discutia despre "situatia lui Mircea Geoana" fata de PSD, Ponta i-a cerut din nou lui Geoana sa cedeze functia de presedinte al Senatului.

De data aceasta insa Ponta a afirmat ca vicepresedintele Ioan Chelaru ar urma sa preia functia de presedinte al Senatului.

Potrivit acelorasi surse, Ponta a fost refuzat de Geoana, care a invocat faptul ca PSD va pierde, la votul din plen, functia de presedinte al Senatului daca el va fi inlocuit sau revocat.

"Chelaru va conduce sedintele Senatului decat ori voi putea", a spus Geoana, referindu-se la faptul ca, de obicei, Chelaru conduce sedintele in lipsa sa.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, marti, la sosirea la sedinta Comitetului Executiv National, care discuta propunerea de excludere a sa din partid, ca aceasta întalnire "nu este despre excludere, ci despre directia in care merge PSD".  

"Intrebarea e daca PSD poate sa mearga mai departe fara Mircea Geoana. Asta e intrebarea adevarata", a declarat Geoana.

El a spus ca a venit sa le multumeasca "prietenilor" veniti din toata tara pentru a asista la "acest nefericit eveniment".

El a spus ca spera sa afle mai multe de la Comitetul Executiv în legatura cu recomandarea care se face în cazul sau.

"Nimeni nu stie de unde a pornit, cine l-a amplificat si în ce scop", a mai spus Geoana.

Mircea Geoana a mai spus ca doreste sa aiba o intalnire "clara" si, daca este ceva de reprosat, sa-i fie spus.

El a opinat ca aceasta nu este o intalnire a CExN despre Mircea Geoana, ci despre directia generala a partidului.

"Nu e despre excludere, ci despre directia în care merge PSD. (...) Cred ca în acest moment e locul cel mai potrivit pentru a clarifica lucrurile în partid", a mentionat el.

Scandalul a fost declansat dupa ce BPN al PSD a decis inlocuirea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean la conducerea Senatului. Geoana a refuzat propunerea PSD.

Astfel, conducerea partidului l-a acuzat de incalcarea Statutului, prin nerespectarea deciziei BPN. Presedintele formatiunii, Victor Ponta, a sesizat Comisia de Integritate a formatiunii in cazul fostului presedinte al PSD.

Luni, Mircea Geoana si-a luat la revedere de la colegii senatori din PSD, spunandu-le ca, indiferent care va fi decizia Comitetului Executiv de marti in ceea ce priveste excluderea sa din partid, vor ramane prieteni. De asemenea, Geoana i-a anuntat pe senatorii PSD, la sedinta de luni a grupului social-democrat, ca nu va conduce sedinta de plen.

Comisia de integritate a PSD a decis, pe 14 noiembrie, cu 43 de voturi "pentru", cinci "impotriva" si doua abtineri, sa recomande Comitetului Executiv National excluderea lui Mircea Geoana din partid. Decizia a fost luata inainte ca Geoana sa ajunga la sediul partidului, unde fusese invitat ca sa isi sustina punctul de vedere.

Comitetul Executiv al PSD a fost convocat pentru 22 noiembrie, la sedinta fiind invitat si Mircea Geoana, in cazul caruia exista o recomandare de excludere din partid.

Pe de alta parte, presedintele Senatului a transmis o scrisoare membrilor Comitetului Executiv, mentionand ca nici pana in prezent nu i-au fost comunicate motivele pentru care se cere sanctionarea sa de catre CEx.

Victor Ponta a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca deciziile luate pana in prezent de catre forurile partidului, respectiv BPN, grupul parlamentar de la Senat si Comisia de Integritate, in cazul Mircea Geoana, nu se pot intoarce sau schimba.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ponta: Deciziile forurilor PSD in cazul Geoana nu se pot intoarce sau schimba
Ponta: Deciziile forurilor PSD in cazul Geoana nu se pot intoarce sau schimba

Victor Ponta a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", ca deciziile luate pana in prezent de catre forurile partidului, respectiv BPN, grupul parlamentar de la Senat si Comisia de Integritate, in cazul Mircea Geoana, nu se pot intoarce sau schimba.

Cine pleaca din PSD daca va fi exclus Geoana. Ponta:
Cine pleaca din PSD daca va fi exclus Geoana. Ponta: "Nici nu stiu daca pierdem cu adevarat ceva"

Odata cu Mircea Geoana, din PSD ar putea pleca parlamentari si lideri de organizatii. Unii dintre ei si-au anuntat deja intentia de a parasi partidul, daca fostul presedinte va fi exclus.

Surse: Unii lideri PSD i-au promis sprijin lui Mircea Geoana daca isi face partid
Surse: Unii lideri PSD i-au promis sprijin lui Mircea Geoana daca isi face partid

Surse din PSD citate de Mediafax sustin ca o parte dintre liderii judeteni ai partidului, precum si cativa parlamentari, i-au promis sprijin lui Mircea Geoana, daca acesta va decide infiintarea unui nou partid.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.