Vicepremierul Daniel Chitoiu a demisionat din Guvern. Incepe un nou razboi intre PNL si PSD

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, si-a dat demisia din guvern.
Gestul sau aduce in actualitate scenariul ruperii USL, dupa un nou razboi al declaratiilor intre liderii PNL si PSD.

Surse politice sustin ca liderul liberalilor, Crin Antonescu, pregateste remanierea unor ministri din partidul sau si ca cel mai nemultumit era de Chitoiu, considerat un apropiat al premierului.  Scandalul in Uniune a plecat si de la decizia Guvenului de injumatatire a ratei bancare pentru datornici, masura pe care liberalii nu ar agrea-o.

"Ma retrag din Guvern si din functia de vicepremier si ministru Finantelor Publice. Am decis, am hotarat sa ma implic mai activ in activitatea PNL preluand interimar secretariatul general al partidului." - a declarat Daniel Chitoiu.

Decizia a venit la finalul unei zile pline. Potrivit unor surse din PNL, Crin Antonescu si-ar fi pierdut increderea in ministrul Finantelor, caruia ii reproseaza ca s-a apropiat prea mult de PSD, in detrimentul PNL. Joi, l-a chemat la biroul sau din Senat si i-a transmis sa demisioneze din Guvern. Si l-a atentionat ca in sedinta de vineri a PNL ar fi fost oricum remaniat.

Crin Antonescu, presedintele PNL: "Am discutat si impreuna cu domnul vicepriministru si ministru Daniel Chitoiu, domnia sa in primul rand, asistand si eu la discutie ca presedinte al partidului si cu alti colegi a decis sa puna capat experientei si activitatii din fruntea Ministerului de Finante si din Guvern."

Citește și
credite
Propunerea care ar putea scapa de povara ratelor enorme la banci zeci de mii de romani. Creditele in valuta, modificate
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Motivul oficial al intalnirii conducerii PNL de joi este legat de gasirea unui inlocuitor pentru sefia Ministerului de Interne, dupa demisia lui Radu Stroe. Surse din partid sustin ca liderul Crin Antonescu nu a renuntat inca la ideea de a-l propulsa in aceasta functie pe primarul Sibiului si numarul doi in PNL, Klauss Iohannis. Acesta a refuzat insa prima oferta, asa ca alte nume vehiculate pentru acest post sunt Sorin Frunzaverde sau Mihai Stanisoara.

Cat despre inlocuitorul lui Daniel Chitoiu, acesta ar putea fi actualul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu. In acest caz, portofoliul Sanatatii ar putea fi preluat de Cristian Bushoi, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate. Zvonul remanierii unor ministri PNL a dus, joi, si la o intalnire de urgenta intre Crin Antonescu si Victor Ponta.

Crin Antonescu, presedintele PNL: "I-am adus la cunostinta cam cum se contureaza lucrurile. Sigur ca deciziile vor fi luate in forul partidului maine." 

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei: "Dupa sedinta PNL, va voi expune punctul de vedere. Pana atunci nu fac comentarii."

Faptul ca liderii USL au iesit separat la declaratii arata ca nu s-au inteles. De altfel, surse din partid sustin ca Antonescu l-a anuntat pe Ponta ca vrea sa schimbe multi dintre ministri PNL. Iar premierul nu i-a garantat ca isi va da acordul pentru mutari.

Pe de alta parte, joi, pe tot parcursul zilei, au fost mai multe schimburi de replici intre liderii PSD si PNL. Unul dintre motive: decizia Guvernului de a-i scuti pe datornicii cu salarii mici de la plata ratelor.

Klauss Iohannis, prim-vicepresedintele PNL: "PNL pierde profil in aceasta alianta. Vezi masura acestei scutiri de rate."

Victor Ponta: "Liberalii nu o agreeza. Cred ca e o prostie sa mai vorbesti de masuri de dreapta si de stanga. Ce-i de dreapta sau de stanga."

Scandalurile din USL s-ar putea incheia, cel putin pentru moment, daca premierul Victor Ponta va fi de acord cu schimbarile din Guvern pe care le vrea Crin Antonescu. Sunt voci insa care vorbesc despre faptul ca premierul ar putea refuza remanierea propusa de liderul PNL, fapt care ar duce la ruperea USL. Iar acest scenariu nu este exclus, cata vreme PSD ar putea guverna si fara PNL, are majoritate in Parlament, atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat. Cei 247 de deputati si senatori PSD, alaturi de 26 de alesi UDMR, de cei 25 de parlamentari conservatori si de 17 reprezentanti ai minoritatilor ar garanta unui Guvern PSD 316 voturi din 568 existente. Cu 31 peste cele necesare.

Cele mai importante declaratii ale lui Crin Antonescu de joi, 6 februarie 2014:

Daniel Chitoiu a decis sa puna capat activitatii din Guvern. In cadrul unor mutatii mai largi, va detine functia de secretar general interimar, pentru a coordona eforturile organizatorice in acest an.

Eduard Helvig se va ocupa de campaniile electorale din acest an.

S-a vorbit despre Chitoiu si Stroe ca ar fi apropiati de PSD. Nu au fost mai apropiati decat noi toti. Nu am avut acest sentiment. Au lucrat impreuna si au lucrat bine, exista o relatie care va continua, pentru ca luam decizii in fiecare saptamana.

Orice speculatii despre grupuri pro-PSD sunt speculatii.

Deciziile vor fi luate maine,  sunt multe variante care intra in acest registru. Am discutat si cu Premierul si am examinat cateva posibilitati care se contureaza. Propunerile vor fi facute maine.

Domnul Chitoiu nu este implicat in niciun fel de dosar. Nu avem niciun fel de indoiala in legatura cu nevinovatia doamnei Chitoiu, implicata intr-o cercetare penala. Suntem cate se poate de solidari, cu domnia sa.

Motivul deciziei sale a fost prezentat, acesta este motivul sau.

Cele mai importante declaratii facute de Daniel Chitoiu, joi, 6 februarie:

Am decis sa ma implic mai mult in activitatea PNL, pentru ca avem doua momente importante in acest an.

Am o colaborare buna cu toti colegii si organizatiile din PNL si am decis sa preiau aceasta functie, avand in vedere momentele electorale foarte importante.

Ma retrag din Guvern pentru ca nu pot efectua activitatea de la PNL, care implica o perioada mai mare de timp.

Nu sunt alte motive pentru care ma retrag din Guvern.

Dilema ElectoRATEI

Coalitia de guvernare pare din nou pericol. De data aceasta, de vina este "electoRATA", adica masura de injumatatire a ratelor la credite pentru romanii cu venituri sub medie. Aceasta noua criza din Coalitie ar putea fi de fapt un pretext pentru remanierea lui Chitoiu. 

Liderul liberal a declarat ca, in PNL, nu e niciun fel de batalie, agitatie sau conflict, pe aceasta tema. Vineri, 7 februarie 2014, liderii liberali se vor reuni intr-o sedinta a Delegatiei Permanente a partidului, pentru a discuta despre strategia Partidului Lideral in perspectiva apropierii alegerilor europarlamentare, ocazie cu care se vor discuta si eventualele remanieri, pentru revitalizarea partidului.

Tot vineri, liberalii vor decide cine va ocupa scaunul de la Interne, ramas vacant dupa demisia lui Radu Stroe.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, dupa intrevederea cu liderul PNL Crin Antonescu, ca a stabilit, de comun acord cu acesta, sa va comenta pe marginea propunerilor de remaniere avansate de PNL sau despre rocade intre ministere vineri, dupa sedinta liberalilor.

Intrebat daca e acord cu propunerile de remaniere avansate de Antonescu, Ponta a raspuns: "Am stabilit un lucru cu domnul presedinte Antonescu: ca pana maine la sedinta PNL, eu unul, cel putin, sa nu fac niciun fel de comentariu nici live, nici pe surse, deci va rog sa nu ma intrebati prin SMS".

"Am stabilit ca pana maine nu fac niciun fel de comentariu si pot sa ma tin de acest lucru", a adaugat Ponta.

Intrebat daca Sorin Frunzaverde este potrivit pentru Ministerul de Interne, precum si despre o rocada intre ministere conduse de PSD si PNL, Ponta a spus: "Cand am o intelegere cu domnul Antonescu, ma tin de ea. Am avut o discutie foarte buna. E absolut uman si normal cand am o discutie politica cu domnul Antonescu sa ne tinem de ea. Maine, dupa sedinta PNL, va spun punctul meu de vedere".

"Nu a fost nicio secunda vreo discutie despre USL. E foarte bun USL si exista si continua si functioneaza", a mai spus Ponta.

Potrivit premierului, masura reducerii ratelor bancare, mai cunoscuta drep "electoRata", a fost discutata in USL, convenita cu FMI si are ca scop relansarea consumui. Liderii PNL spun insa ca nu s-a discutat cu ei si ca masura "nu este liberala". Daca premierul Victor Ponta spune ca "electorata" a fost discutata in USL, duminica, dupa sedinta CSAT, Crin Antonescu declara public ca PNL nu a fost nici macar informat despre acest subiect.

Vezi aici ce este electoRata, masura care afecteaza un milion de romani

"Măsura privind reeşalonarea creditelor a fost discutată în USL duminică seară, după şedinţa CSAT", sustine insa premierul Ponta, citat de Mediafax.

Liderul liberalilor, Crin Antonescu, declara insa pentru Gandul ca masura nu a fost convenita si cu partidul pe care il conduce: "Nu s-a discutat nici în USL, nici în întâlnirea PNL cu FMI", a spus Antonescu.

Intrebat daca sustine, astfel, ca liderul liberal Crin Antonescu nu a inteles despre ce e vorba, avand in vedere ca masurile prezentate erau "tehnice", Ponta a raspuns: "Am avut multe subiecte duminica seara. A fost, evident, ce facem cu acciza, ce facem cu creditele, ce facem cu cele 20 de locuri nou create, ce stabilim. Intr-un fel, diminica seara noi am cerut un mandat politic pentru discutia cu cei de la FMI si evident ca discutiile au fost tot timpul alaturi de ministri liberali".

El a precizat ca, in cazul reesalonarii creditelor, nu trebuie sa decida PNL. "Aici nu trebuie sa decida PNL. Aici trebuie sa discute USL care e pozitia Guvernului, care e sprijinul pentru Guvern in negocierile cu FMI si aici am avut un mandat total din partea USL. A fost unul din subiectele pe care le-am discutat duminica seara, dupa sedinta CSAT", a sustinut Ponta.

"Masura nu a fost discutata si agreata"

Un discurs mai lung a avut prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, care a afirmat ca reesalonarea creditelor nu a fost discutata si agreata in cadrul USL.

"Sunt sceptic, ca sa nu spun altceva. Pe de alta parte, sunt putin surprins fiindca este o masura care – cel putin aaa am inteles eu de la televizor – a fost discutata, negociata si acceptata de FMI. Surprinderea mea vine din faptul ca ea nu a fost discutata in partid.

Si atunci, sigur, se pune problema daca Guvernul a avut o sansa enorma sa introduca aceasta masura in registrul masurilor discutate cu FMI si nu a mai avut rabdare sa se discute in partidele politice aceasta masura, sau daca din alte motive pe care nu le cunosc s-a omis consultarea politica. Una peste alta, aceasta masura la noi in partid nu a fost discutata, deci cert nu a putut fi agreata, cum nu a fost discutata", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis, a afirmat, intrebat daca este luat in calcul pentru sefia MAI, ca "au fost diferite discutii in partid", adaugand: "le veti afla dupa ce se discuta in Biroul Politic si in Delegatia Permanenta".

De altfel, acesta a vorbit si despre iesirea de la guvernare, dorita de o mica parte dintre membri.

"Asta este: sunt un numar mare de membri care vor sa continue USL si sa se ramana la guvernare si este un numar mai mic care cred ca ar fi o varianta iesirea de la guvernare", a spus el.

Intrebat cum comenteaza declaratia liberalului Klaus Iohannis, care a aratat ca PNL nu agreeaza masura reesalonarii creditelor, nefiind de dreapta, Ponta a mentionat ca Iohannis nu a participat la sedinta.

"Sincer, cred ca e o prostie sa mai vorbesti de masuri de dreapta si de stanga. Ce e de dreapta si de stanga? Banii care se scot de la banci, pentru ca e vorba de provizioane pentru credite neperformante, se duc la populatie care ii cheltuie si creste consumul. Ce e neliberal in asta? Sau cine mai e liberal acuma in Romania ca sa ne spuna cum e cu liberalismul sau cu social-democratia?", a adaugat Ponta.

El a precizat ca masura este foarte buna pentru romani.
"Haideti sa fim seriosi: vorbim de faptul ca este o masura economica foarte buna. Daca nu era buna, nu o accepta nici BNR, nici CE si FMI si cred ca e un lucru bun pentru romani. Aici nu tine de PNL, de PSD", a spus Ponta.

Ministrul Daniel Chitoiu, veriga lipsa dintre PSD si PNL

Cei din PNL sustin ca nu au fost informati despre masura de reducere a ratelor desi proiectul a fost promovat de Ministerul Finantelor, condus de liberalul Daniel Chitoiu, prin intermediul ministrului delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Pe de alta parte, Chitoiu isi asuma masura si spune ca a fost initiata de ministerul pe care il conduce si discutata cu Banca Nationala si cu FMI. Ministrul Finantelor nu a precizat insa si daca a discutat masura cu colegii de partid.

Colegul sau Klaus Iohannis a criticat insa foarte dur masura, spunand ca "nu va da rezultate decat in talk-show" si ca o astfel de masura nu va creste economia, pe care a descris-o ca fiind "aproape la pamant".

Masura de reesalonare a creditelor a fost atacata si de opozitie, Emil Boc afirmand ca ea are caracter electoral: "Politicile economice serioase nu aduc voturi pe termen scurt, dar aduc stabilitate si prosperitate pe termen lung, iar un politician este obligat sa nu se gandeasca la urmatoarele alegeri, ci la viitorul tarii pe termen lung. Din nefericire, o asemenea politica nu exista la USL prin ceea ce promoveaza", spune Emil Boc.

Si criza care se anunta in Coalitie ar putea avea tot caracter electoral. Ministrul Chitoiu este la ora actuala o problema de imagine pentru partidul care l-a propus, din cauza anchetei DNA in care e implicata sotia sa. 

"O ciufuta si o nebuna". Asa o descrie sotia Ministrului Finantelor pe o colega care isi facea treaba.

Premierul si-a reafirmat sprijinul pentru Daniel Chitoiu, spuannd ca activitatea sotiei acestuia nu are legatura cu activitatea lui ca ministru. Pe de alta parte, pentru Crin Antonescu ministrul liberal de Finante a devenit o reala problema de imagine in vederea alegerilor de prezidentiale de anul acesta, la care liderul PNL va candida. Astfel incat actuala criza din Coalitie ar putea fi de fapt un pretext pentru remanierea lui Chitoiu.

"Nu cred ca voi fi remaniat", declara Chitoiu, la inceputul saptamanii, la iesirea de la intalnirea liderilor USL de la Senat. Intrebat daca este posibil sa demisioneze, ministrul Finantelor a raspuns: "Este o posibilitate". Intrebat, de asemenea, daca i-a fost ceruta demisia, Chitoiu spunea atunci: "Deocamdata... Maine voi da un raspuns complet la sedinta Biroului Politic".

Chitoiu a facut aceste declaratii dupa o intalnire a liderilor USL, la care au participat Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea de la PSD - si Crin Antonescu, Daniel Chitoiu, Eduard Hellvig de la PNL.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Victor Ponta: Masura privind reesalonarea creditelor a fost discutata in USL
Victor Ponta: Masura privind reesalonarea creditelor a fost discutata in USL

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca masura privind reesalonarea creditelor a fost discutata in USL duminica seara.

Propunerea care ar putea scapa de povara ratelor enorme la banci zeci de mii de romani. Creditele in valuta, modificate
Propunerea care ar putea scapa de povara ratelor enorme la banci zeci de mii de romani. Creditele in valuta, modificate

La 2 zile dupa ce Guvernul a anunat ca are in plan un program prin care in jur de 900.000 de oameni ar putea beneficia de injumatatirea ratei, cativa parlamentari anunta public o alta lege care ii vizeaza pe toti romanii care au credite.

Victor Ponta: FMI considera ca sprijinirea persoanelor cu imprumuturi va duce la cresterea consumului si a creditarii
Victor Ponta: FMI considera ca sprijinirea persoanelor cu imprumuturi va duce la cresterea consumului si a creditarii

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca FMI considera ca decizia Guvernului de a sprijini pe o perioada de doi ani persoanele care au credite va conduce la o crestere a creditarii si a consumului.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.